2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Leveleket újraélesztő baktériumok - 2010-07-25 13:56:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Leveleket újraélesztő baktériumok

Amikor ősszel a levelek sárgulni kezdenek, jelezvén életük végének közeledtét, almalevél-aknázó sátorosmolyok (Phyllonorycter blancardella) újraélesztik azokat. Még akkor is, amikor a levél maradék része is elhervad, a levélaknázó lárvák körüli folt fotoszintetikusan aktív, zöld marad. Egy új tanulmány kimutatta, hogy ezek a zöld szigetek a lárvákban élő baktériumoknak köszönhetően kelnek életre.

Az emlősökhöz hasonlóan, számos rovar él együtt mikróbákkal, ún. endoszimbiontákkal, melyek segítenek nekik a táplálék megemésztésében, és gyakran átadják ezeket, a kis barátaikat a következő generációnak. A rovar endoszimbionták egyben lelkes feltalálók is, új védelmi eszközöket fejlesztenek gazdájuknak. „Minél többször nézzük meg a rovarokban élő endoszimbiontákat, annál több ember talál érdekes és új funkciókat” mondja David Giron, a tours-i Université François Rabelais ökológusa.

Giron szerint lehetséges, hogy a levélaknázókban élő, Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériumok újraindíthatják a növényi anyagcserét. Számos mikróba, köztük a Wolbachia is, hordoz egy, a növényekben is megtalálható gént, mely hormonok, ún. citokininek termelésére készteti a növényi sejteket. A citokininek késleltetik a növényi sejtek halálát, és a levélaknázók által létrehozott szigetekben nagy mennyiségben fordulnak elő.

Hogy meghatározzák, vajon a baktériumok táplálják-e a zöld szigeteket, Giron és kollégái olyan antibiotikumokat etettek néhány levélaknázó nősténnyel, amik a rovarokra ártalmatlanok voltak, viszont azok mikrobiális partnereit elpusztították. Majd hagyták, hogy szokásuk szerint almafa levelekre petézzenek. A kezeletlen anyáktól származó lárvák képesek voltak zöld szigeteket kialakítani, míg a kezelt anyáktól születettek nem. Mint Giron mondta, baktériumok nélkül nincsenek zöld szigetek, azok nélkül a levelek elhalnak.

A kutatók azt még nem tudják, hogy vajon a baktériumok maguk állítják elő a citokinineket, vagy valamilyen úton a növényt serkentik erre. Egy korábbi vizsgálat során rájöttek, hogy a nyírfát fertőző levélaknázók citokinineket termelnek, de azt nem vizsgálták, hogy ezek a hormonok a rovarokból vagy az endoszimbiontáikból jönnek. Függetlenül attól, hogy dolgoznak, a baktériumok értékes társak. A kutatók azt gyanítják, hogy a pusztulófélben lévő levélen létrehozott zöld szigetek még egy hónapot nyernek a molyoknak a szaporodásra, így még egy nemzedék felnőhet a tél beköszönte előtt. 

Ian Baldwin, a jenai Max Planck Institute for Chemical Ecology kémiai ökológusa szerint „ez szép példa arra, hogy tud egy szervezet megoldani egy komoly problémát azáltal, hogy egy mikróbával lép kapcsolatba”. Mint mondja, még sok a megválaszolatlan kérdés, például az, hogy a Wolbachia a rovarszervezeten kívül élve is képes-e erre az életmentésre. A vizsgálat azonban csak azt mutatja, a rovar sikere attól függ, mennyire dolgoznak a mikróbái. „Az egyetlen, amit biztosan állíthatunk, hogy a legtöbb rovar csak trójai faló.”

A csoport eredményeit a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közölte.

ScienceNOW, 2010. július 23.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés