2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Lesz gyógyszer a vírusok ellen! - 2010-02-04 11:25:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Lesz gyógyszer a vírusok ellen!

Az antibiotikumok sokáig csodafegyvernek tűntek a fertőző betegségek ellen. Egycsapásra kezelhetővé váltak az olyan szörnyű betegségek, mint a pneumonia, a szifilisz, vagy a tuberkulózis. Sajnálatos módon az antibiotikumoknak van egy alapvető hiányossága: hatástalanok a vírusok ellen, amely kórokozók a legtöbb fertőző betegségért felelősek. Most azonban több amerikai kutatóintézet összefogásával úgy tűnik, sikerülhet egy biztonságos, széles spektrumú antivirális szert kifejleszteni.HIV-vírus

Az antibiotikumokkal szemben az antivirális szerek kifejlesztése sokkal nehezebb, és ezek legtöbbször csupán egy-egy specifikus patogén ellen irányulnak, mint a HIV, a herpesz vírusok, vagy az influenzavírusok. A két forgalomban lévő „széles spektrumú”, azaz több különböző kórokozó ellen is hatásos antivirális szer, a ribavirin és az interferon-alfa alkalmazása viszont komoly mellékhatásokkal jár.

A Texasi Egyetem, az UCLA (University of California, Los Angeles), a Harvard Egyetem, a Cornell Egyetem, illetve az amerikai Katonai Orvosi Kutatóintézet kutatói összefogtak, hogy kifejlesszenek és teszteljenek egy olyan széles spektrumú antivirális vegyületet, amely képes megbirkózni olyan fokozottan veszélyes vírusokkal, mint például az Ebola, a HIV, a Hepatitis C vírus, a West Nile vírus (a Magyarországon is megjelent nyugat-nílusi láz kórokozója), vagy a sárgaláz vírusa.

Az UCLA kutatóinak Dr. Benhur Lee vezetésével körülbelül 30000 molekula közül sikerült azonosítaniuk egy olyan, általuk LJ001-nek nevezett vegyületet, amely megakadályozta a halálos Nimpah vírus bejutását a gazdasejtbe. A további vizsgálatok feltárták, hogy az LJ001 egyéb olyan vírusok gazdasejtbe jutását is megakadályozza, amelyek a Nimpah vírushoz hasonlóan lipidburokkal rendelkeznek. A kutatócsoport a Proceedings of the National Academy of Science c. lapban számol be eredményeiről.

 „Ahogy egyre több kórokozón teszteltük a hatóanyagot, rájöttünk, hogy kizárólag a lipidburokkal borított vírusok ellen hatásos”- számol be Alexander Freiberg, a Texasi Egyetem BSL 4-es (BSL-Biosafety Level) laboratóriumának igazgatója. A 4-es, legmagasabb biztonsági szintű víruslaborban végezték a sejtkultúrás vizsgálatok nagy részét, valamint az Ebolával fertőzött egerek vizsgálatát. „Felfedeztük, hogy az anyag valahogy megváltoztatja a lipidburkot, így akadályozva meg a víruspartikulák fúzióját a gazdasejttel.”

A további kísérletek rámutattak, hogy az LJ001 a sejtmembránnal is kölcsönhatásba lép, mivel ennek összetétele közel azonos a vírusok lipidburkával. Káros hatást a sejtekre nézve azonban nem tapasztaltak. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy míg a sejtek gyorsan képesek kijavítani a membrán hibáit, a vírusok képtelenek saját burkukat helyrehozni.
 „Antivirális koncentrációban az LJ001 által okozott sejtmembrán hibák könnyen kijavítódnak, míg a statikus virális burok a javítómechanizmusok hiánya miatt visszaforíthatatlanul károsodik”- összegzi Lee.

ScienceDaily, 02.02.2010

Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés