2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Lassítható a biológiai óra? - 2010-03-04 00:38:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Lassítható a biológiai óra?

Mindannyiunk szervezetében ketyeg egy óra, mely szabályozza a napi ritmusunkat és megszabja, hogy mennyi ideig élhetünk, vagyis az öregedés időzítőjeként is működik. Kiderült, hogy léteznek olyan gének, amelyek a napi életritmus szabályozásán túl más folyamatokban is kulcsszereplők, többek között azokban a sejtbiológiai történésekben, amik az öregedés ütemét erősen meghatározzák.


A tudomány ma igen közel jár ahhoz, hogy pontosan azonosítsa a sejtekben azokat a molekuláris jelátviteli útvonalakat, amelyek szabályozzák az élőlények öregedését. Annyi bizonyos, hogy a folyamatban fontos szerepet töltenek be a reaktív oxigénszármazékok. Ezek többnyire káros anyagcsere melléktermékek, melyeket a sejtekben speciális rendszerek ártalmatlanítanak. Ha valami miatt a sejt képtelen az oxigéngyökök kiküszöbölésére, többnyire olyan mértékű károsodást szenved, ami a sejt pusztulásához vezet. Ma már sok olyan egyedi gén ismert, melyek a fenti folyamatban kulcsszerepet töltenek be, így közvetve befolyásolják az öregedést. Egy ilyen génre leltek rá az Oregoni Egyetem kutatói Jadwiga Giebultowicz vezetésével.

Kutatásuk során egy kedvelt genetikai modellállat, a Drosophila melanogaster (hétköznapi nevén ecetmuslica vagy gyümölcslégy) per (period) génjét vizsgálták. Ez egyike annak a négy génnek, melyről már kimutatták, hogy az állatok biológiai óráját, napi életritmusát szabályozzák. A gén egyes változatai (alléljai) megnyújthatják, vagy rövidíthetik is a normális cirkadián ciklus időtartamát, és az egyes szakaszok hosszát.

A kísérletek során olyan mutáns muslicákat vizsgáltak, melyekből hiányzott a per gén. Ha ezeket az állatokat normális, stresszmentes körülmények között nevelték, ugyanannyi ideig éltek, mint a kontroll, vad típusú állatok. A kísérletet megismételték úgy is, hogy a legyeket 24 órán keresztül olyan tápközegben nevelték, aminek hatására szervezetükben megnőtt a reaktív oxigénszármazékok mennyisége. Ekkor már eltérés mutatkozott a mutánsok és a vad típusú állatok élethosszában, sőt viselkedésében is.

A kezelés főleg a „középkorú” és az öreg állatokat érintett érzékenyebben. A középkorúak 12%-kal, az öreg egyedek 20%-kal éltek rövidebb ideig vad társaikhoz képest. Ezeknél a motoros funkciók is hanyatlást mutattak: járásuk és mozgáskoordinációjuk jelentősen romlott. A központi idegrendszerüket vizsgálva az is kiderült, hogy agydúcukban az Alzheimer – kórhoz hasonló degeneratív folyamatok indultak meg.

A kutatást végző szakemberek szerint a per gén olyan molekuláris útvonalakban tölt be fontos szerepet, melyek részt vesznek például az oxidatív stresszt követő regenerációs folyamatokban. Mivel a reaktív oxigéngyökök a sejtek életét lerövidítik, aktívan hozzájárulnak az öregedési folyamatokhoz. Ha a sejtek regenerációs képessége zavart szenved– jelen kutatásban a per gén hiánya miatt - az állatok élethossza mérhetően lerövidült.

Még nem teljesen világos, hogy a muslicával végzett kísérletek eredményeit milyen szorosan lehet összefüggésbe hozni az emberrel vagy más állatokkal. Az azonban biztos, hogy a vizsgált génnek létezik humán ortológja (vagyis a muslinca per génjének van emberi megfelelője is), és a két élőlényben az általa szabályozott molekuláris mechanizmusok alapvetően azonosak és konzerváltak. A kutatók remélik, hogy a per gén további tanulmányozása révén a jövőben lehetőségünk lesz lassítani saját biológiai óránkat.

Science Daily 02.03.2010

Kisvári Gábor

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés