2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kulcs a női termékenység védelméhez  - 2012-10-02 11:09:23 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kulcs a női termékenység védelméhez

A petesejtek messze jobban tudják regenerálni magukat a sugárzás okozta károkkal szemben mint azt az orvosok gondolták. A kutatók szerint ez a megállapítás reményt ad a daganatellenes terápiában részesülő nők meddőséggel szembeni védelme terén.

Habár a kísérleteket még csak egereken végezték a kutatók úgy vélik, hogy hatalmas jelentősége lehet a rákos női betegeknél és a többi nőnél is akik korai menopauzában szenvednek továbbá olyan állapotokban ahol magas a kockázata a korai meddőségnek, a csontriktukásnak és a szívbetegségnek.

Ausztrál tudósok publikálták azon megállapításukat a  Molecular Cell folyóiratban, miszerint  a specializálódott petesejteket vagy az oocitákat nem a sugárzás öli meg, hanem két protein -puma és noxa- amelyek azonnal akcióba lendülnek amint érzékelik a petesejtek DNS-ének károsodását. (A Noxa BH3 típusú fehérje a mitokondrium permeabilitását idézi elő a PUMA pro-apoptotikus fehérje, tagja a Bcl-2 fehérje-családnak a p63 expresszióját szabályozza.)

 
PUMA és NOXA , a p63 indukált apoptózis.
DNS károsodás vezet a p63 aktiválásához amely indukálja a PUMA és NOXA transzkripcióját majd a fehérjék kötődnek a BCL-2 család tagjaihoz, ez okozza  a Bax/Bak aktivitását ami az apototikus sejthalálhoz vezet.
 
Egereken végzett kísérleteken ahol az egerek nem hordozták ezeket a fehérjéket a tudósok megállapították, hogy a petesejtek túlélték a sugárzást és normális utódokat hoztak létre.

„Ez nagyon izgalmas. Ez azt jelenti hogy megszabadulhatunk azoktól a  fehérjéktől amelyek megölik az oocitákat vagy a specializálódott petesejteket és azok meg tudják javítani a DNS-üket és ezt valami olyasni amit soha nem ismertek korábban” mondja a vezető szerző, Clare Scott onkológus a The Royal Melbourne és a Royal Women's Hospital egyetemi docense. Ezekben az egerekben a petesejtek túlélési aránya 50-80% „Ez elég, hogy normális fertilitást eredményezzen a kísérleti egereknél és normális utódaik legyenek. A kölykök normális életet éltek és nincs bizonyíték daganatra vagy egyéb rendellenességre.”

Scott munkatársai hasonló vizsgálatokat végeznek emberi petesejteken, hogy láthassák hogy a két fehérje ugyanúgy működik mind az egér mind a humán szervezetben. Ha minden jól megy, a kutatók azt remélik, hogy kifejleszthetik a gyógyszert amely blokkolja ezt a két fehérjét amely megöli a petesejteket.

„Ha ez jól sikerül biztosítani lehet a kezelést a rákellenes terápia alatt. A kezelés 3-6 hónapig tartana. Továbbá ez a gyógyszer megakadályozhatja a korai menopauzát amit a petesejtek korai halála okoz vagy akár a meddőséget is.” nyilatkozta Scott.

Forrás: ABC News, Kép


2012. október 2.

Papdiné Morovicz Andrea
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés