2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Közös gének, melyek mégsem közösek - 2011-12-22 18:17:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Közös gének, melyek mégsem közösek

A homeotikus gének minden többsejtű állatban megtalálhatóak, az embrionális fejlődésükben nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. A biológusok eddigi tanulmányok alapján azt feltételezték, hogy az állkapcsos gerincesek négy ilyen génsorozattal rendelkeznek, és ezek szükségesek a normális fejlődésükhöz. Ezt a feltételezést azonban egy új kutatás eredményei megcáfolták. A porcos halak egy csoportjának genomjában nincs meg az egyik génsorozat, ám ez egyáltalán nem zavarja embrionális fejlődésüket.

A homeobox gének (homeotikus gének vagy Hox-gének) a transzkripciós faktorok egy olyan családját kódolják, ami a többsejtű állatokra (Metazoa) specifikus. Ezek a fehérjék az embrionális fejlődés során szabályozzák más gének kifejeződését, ezáltal irányítják a szövetek megfelelő mintázatképzését, nélkülözhetetlenek az állatok hosszanti tengelyének kialakításához, valamint az embrionális testszelvények és hozzájuk tartozó függelékek, például végtagok létrejöttéhez. Mutációjuk fejlődési rendellenességekhez vezet, például ecetmuslicák esetében egyetlen Hox gén mutációja miatt a csápok helyén lábak nőnek. Emlősökben a Hox gének szükségesek a csigolyák és a bordák megfelelő mintázatképzéséhez.

A homeobox gének ugyanolyan sorrendben helyezkednek el a genomban, mint amilyen sorrendben a fejlődő embrió szöveteiben kifejeződnek a fejtől a farokig (ez a kolinearitás jelensége). Míg a gerinctelenek egy, addig az állkapcsos gerincesek négy Hox génsorozattal rendelkeznek, nevezetesen a HoxA, HoxB, HoxC és a HoxD klaszterrel. Ezek a klaszterek az evolúció során egy közös génklaszterből alakultak ki. Korábban a biológusok úgy vélték, hogy minden állkapcsos gerincesnek szüksége van legalább egy génre mind a négy klaszterből a normális fejlődéshez. Azonban Benjamin King és a Mount Desert Island Biological Laboratory (MDIBL) munkatársai megkérdőjelezték ezt a feltételezést.

King és társai, Heather Carlisle és Randall Dahn (MDIBL) valamint Andrew Gillis (Cambridge University) három porcos hal fajt tanulmányoztak, a tömörfejűek (Holocephali) alosztályába tartozó elefántcápát (Callorhinus milii), valamint a cápák és ráják (Elasmobranchii) alosztály két képviselőjét, a kispettyes macskacápát (Scyliorhinus canicula) és a kis ráját (Leucoraja erinacea). E fajok késői stádiumú embrióinak Hox-génjeit szekvenálták meg, azt vizsgálták, hogy mely génekkel rendelkeznek, és a gének közül melyek fejeződnek ki.

Az elefántcápán folytatott korábbi tanulmányok szerint ennek a fajnak mind a négy Hox klasztere megvan és kifejeződik, ezt az új kutatás eredményei is megerősítették. Viszont a macskacápa és a rája embriókban nem fejeződik ki egy HoxC gén sem. Ez a két faj genomjában az összes HoxA, HoxB és HoxD klaszter gén megvan, de a HoxC gének közül egy sem. Egy másik kutatócsoport nemrég hagyományos klónozási technikával ugyanerre az eredményre jutott a macskacápa esetében.

Mindezek alapján feltételezhető, hogy a teljes HoxC klaszter hiányzik az összes cápa és rája genomjából. Rágcsálókon végzett kísérletek mutatták, hogy a HoxC gének határozzák meg a gerincvelői motoros idegsejtek, illetve hátsó végtagok helyét, fejlődését. Mint King megjegyezte, ha igaz a feltételezés, hogy „az elasmobranchinátáknak nincs szüksége HoxC génekre, hogy megfelelően fejlődjenek, akkor figyelembe kell vennünk a lehetőséget, hogy több rugalmasság van a különböző Hox klaszterek szerepében, mint azt korábban gondoltuk.”

A kutatást leíró cikk a Science folyóiratban jelent meg.

PhysOrg
, 2011. december 15.

Duleba MónikaCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés