2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kovamoszatok felhasználása a rákterápiában - 2015-11-26 08:32:09 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kovamoszatok felhasználása a rákterápiában

A kovamoszatok kicsiny, egysejtű organizmusok, amelyek, szilíciumtartalmú vázat növesztenek maguk köré. Mind sós, mind édesvízben megtalálhatók, és fontos részét képezik a vízi ökoszisztémának. Ezeket az élőlényeket sok mindenre használta eddig a tudomány; alkalmasak kőzetrétegek korának megállapítására, kutatások folynak az algák felhasználására bioüzemanyagok gyártásában, és napelemek fejlesztésében, de az utóbbi években a nanotechnológia is felfigyelt rájuk.

A Nature Communications november 10-ei számában genetikailag módosított kovamoszatok egészen új felhasználásáról számolt be egy nemzetközi kutatócsoport (University of South Australia-n dolgozó Nico Voelcker professzor csoportja egy drezdai kutatócsoporttal együttműködve), még pedig rák ellenes gyógyszerek eljuttatása a beteg sejtekhez. Ahogyan arról a szerzők is leírták, hasonló sziliciumbázisú részecskékkel gyógyszerhatóanyagok szállításához, már régóta kísérleteznek más laboratóriumokban is, azonban ezek igen drágák, és toxikus vegyületekre van szükség a szintetizálásukhoz. A szerzők egy olyan kemoterápiás hatóanyagokat szállító rendszert hoztak létre, amely alapját a genetikailag módosított Thalassiosira pseudonana alga adja. Ez a rendszer képes arra, hogy a kemoterápiás szert célzottan a ráksejtekhez juttassa el, és így a kezelés az egészséges sejteket nem károsítja.

Az áttörés lényege, hogy a Thalassiosira pseudonana G protein immunoglobulin G (IgG) kötő doménjét fejezi ki a felszínén, amellyel lehetővé válik, hogy olyan antitesteket kapcsoljanak az alga felszínéhez, amelyek egyes sejttípusokhoz célzottan kötődnek. Ezáltal a nanorészecske “irányíthatóvá” válik: csakis olyan sejtekhez kötődik hozzá, amelyek ellen a felszínén levő antitest reagál.

A módszer 90%-os hatékonysággal működik sejtkultúrában: a kutatók neuroblastoma és B-lymphoma sejteket pusztítottak el ezekkel a kemoterápiás gyógyszerrel “töltött” alga-eredetű nanorészecskékkel. Kezelés hatására egerek bőre alá beültetett tumorok növekedése visszájára fordult; ezek a vizsgálatok arra utalnak, hogy a “biosilica-n” alapuló gyógyszerterápiával, hatékonyan el lehet juttatni a ráksejtekhez a vízben nehezen oldódó kemoterápiás szereket az élő szervezetben is.


A kísérleti modell szuszpenzióban, genetikailag módosított Thalassiosira pseudonana (zöld) hordozza a liposzómákba csomagolt hatóanyag-molekulát (sárga). Limfocita sejteket (antigén,lila) érzékelve  azokhoz, kapcsolódnak az antitestek.

Forrás: Nature 
Kép

Donászi András

2015. november 26.


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés