2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kölcsönvett gének: baktérium gyógyítja a parazitált legyeket - 2010-07-09 23:28:01 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kölcsönvett gének: baktérium gyógyítja a parazitált legyeket

Először találtak bizonyítékot arra, hogy egy szimbiózis magasabbrendű kórokozók ellen is védelmet nyújthat. A biológiai magyarázat még várat magára, de a szerzők máris lehetőséget látnak a gyógyászati felhasználásban.


A gombákon táplálkozó Drosophilák gyakran fertőződnek meg a táplálékukban lakó nematodákkal (fonalférgekkel). A férgek a légylárvában szaporodnak, majd a kifejlett állatot vektorként használva a tojócsövön és a szájszerven keresztül visszajutnak a gombába. A nematodával fertőzött nőstények teljesen sterilek lesznek, és a túlélési ráta is erősen csökken.

Rovarokban nem ismeretlen az a jelenség, hogy az utódok az anyától valamilyen szimbiontát is "örökölnek", amely megvédi őket bizonyos kórokozóktól. John Jaenike és kollégái felfigyeltek arra, hogy a Drosophila neotestacea is sűrűn fertőzött két –anyai ágon kapott -  szimbionta baktériummal is, és megvizsgálták, vajon ezek közül valamelyik nyújt-e védettséget a fonalférgek ellen?

Sejtésük beigazolódott, a Spiroplasma-val is fertőzött egyedekben a nematodák szaporodása gátolt, és ezek az egyedek képesek petéket termelni. Kiderült az is, hogy ez akkora szelekciós előnyt jelent, hogy az 1980-as évek óta az észak-amerikai Drosophilák körében 10%-ról 80%-ra nőtt a Spiroplasma-fertőzés aránya.

Jaenike szerint ez a felfedezés segíthet új módszereket fejleszteni a fonalférgek által terjesztett humán betegségek megelőzésében is, bár a jelenség biológiai háttere jelenleg ismeretlen.

Az is valószínű, hogy ez a fajta adaptáció az élővilágban nagyon is elterjedt, hiszen egy szimbionta által sokkal gyorsabban lehet alkalmazkodni. A szimbionta könnyen átvihető egyedről egyedre, így rögtön egész populációknak adhat védelmet, mint ahogy ezt a fenti példa is mutatja.

ScienceDaily, 2010. július 9.

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés