2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Koffeinnel az olimpiai aranyért - 2010-07-02 11:06:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Koffeinnel az olimpiai aranyért

Brit kutatóknak első alkalommal sikerült kimutatniuk, hogy a nagy dózisban bevitt koffein megnöveli az izomerőt és a kitartást. Ez az atléták esetében akár a különbséget is jelentheti az olimpiai arany és a „futottak még” kategória között.

Az új tanulmány a megnövekedett teljesítményt a szubmaximális tevékenységek esetében igazolta. Ilyen szubmaximális tevékenység lehet a hétköznapi teendők elvégzése, de akár a maratoni futás is.

A Coventry University kutatói szerint mivel jelenleg nincs ilyen irányú rendelkezés hatályban, kutatásuk eredménye hatással lehet a koffein teljesítménynövelő szerként való alkalmazására a sportolók körében.

A kutatócsoport eredményeiről a Society for Experimental Biology Prágában megrendezett éves ülésén számolt be.

 „A nagyon nagy dózisú koffeinbevitel, ami többnyire tabletták, por vagy koncentrált folyadék útján történhet, vonzónak tűnhet például az atléták számára, akik növelni kívánják a teljesítményüket”- számol be Dr. Rob James, a kutatás vezetője. Hozzáteszi: „Ez a kismértékű növekedés a teljesítményben akár az olimpiai aranyat is jelentheti.”

A koffein jelenleg nem szerepel a Doppingolás Elleni Ügynökség, a WADA (World Anti-Doping Agency) vérből vagy vizeletből kimutatható tiltott anyagait tartalmazó listáján. 2004 előtt a WADA megállapított egy értéket, amely felett az atlétákat eltilthatták, de ezt a megszorítást azóta eltörölték.

Az izomaktivitást két típusra bonthatjuk, az egyik a maximális aktivitás, mikor az izmok teljes kapacitással dolgoznak, például sprint, vagy súlyemelés közben. A másik a szubmaximális aktivitás, amely minden egyéb terheléstípust lefed.

A kutatócsoport a koffein egyedi izmok erőkifejtésére és kitartására gyakorolt hatását vizsgálta egerek lábizmaiban maximális, illetve szubmaximális teljesítmény során.

Az eredmények alapján 70 µM (mikromol) dózisban adagolt koffein az izmok teljesítőképességét mintegy 6%-kal növelte. A tanulmány szerint ez a hatás emberekre is vonatkoztatható.

Dr. James szerint „70 µM-os koffeinkoncentráció az abszolút maximum, ami normál esetben előfordulhat az emberi vérben, azonban a 20-50 µM-os koncentráció nem ritka a sok koffeint fogyasztó emberek esetében.”

A vérplazmában található koffein feltehetőleg a vázizmok receptorain keresztül hat a fokozott erőkifejtésre. Korábbról ismert továbbá, hogy a központi idegrendszer serkentésén keresztül is képes a koffein az atlétikai teljesítményt növelni.

Emellett kiderült, hogy ugyan a koffeinkezelés a kitartást szubmaximális terhelés során növelte, maximális erőkifejtés esetén viszont számottevően csökkent a kitartás a koffein hatására.

ScienceDaily (June 30, 2010)

Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 12, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés