2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kísérlet 1500 fiatal orvossal - 2010-03-28 13:24:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kísérlet 1500 fiatal orvossal

A  szakorvosjelöltekről szóló kormányrendelet felülvizsgálatára szólította fel pénteken a LIGA Szakszervezetek a kormányt.

A kormányrendelet szerint a rezidensek "Magyarországi viszonylatban is megalázóan alacsony bérezés mellett, négy évig kötelesek helyhez kötötten dolgozni, megfosztva a minden munkavállalót megillető szabad munkahelyválasztás lehetőségétől" - hívja fel a figyelmet közleményében a Liga Szakszervezet.

A konfliktus oda vezethet, hogy a végzős orvostanhallgatók külföldön fogják kamatoztatni tudásukat. A szakszervezet azt tartja kívánatosnak, hogy az adófizetők pénzén tudást és diplomát szerző fiatal szakemberek Magyarországon legyenek képesek boldogulni. "Ezt azonban nem erőszakkal, hanem az érdekeltségi viszonyok átalakításával, a fiatal diplomásokat kecsegtető életpályamodell kidolgozásával lehet csak elérni".

Székely Tamás egészségügyi miniszter és Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke csütörtökön az Egészségügyi Minisztériumban ült asztalhoz, hogy tisztázza a szakorvosjelöltekről szóló kormányrendeletben foglaltakat, de több mint egyórás vita után sem közeledtek az álláspontok.

A fiatal orvosokat képviselő szövetség szerint kaotikus a pályázati rendszer, három hónappal az államvizsga előtt sem jelent meg, milyen pontrendszerben lehet jelentkezni a vizsgára, és továbbra is úgy látják, a jogszabály kilenc évig egy kórházhoz köti a rezidenseket, továbbá nem készült hatástanulmány a rendelet jövőbeni hatásairól.

A tárca vezetője leszögezte, miniszterként alapvetően tízmillió magyar ember érdekét kell képviselnie, és úgy gondolja, teljes mértékben elvárható a kezdő orvosoktól, hogy azok, akik közpénzből szakvizsgát tettek, legalább annyi ideig dolgozzanak Magyarországon, mint amennyi időre a szakvizsga megszerzéséhez szükség volt. A miniszter megismételte: a rezidensek félreértelmezik a jogszabályt, és nem olyan "tragikus" a helyzet, mint ahogy ők látják.

Papp Magor felvetette, hogy a fiatal orvosok nagyon kevés bérért dolgoznak heti 50-60 órában, amiről Székely Tamás elismerte, hogy általában a közszférában dolgozók bére Magyarországon alacsonyabb az uniós átlagnál. Az államvizsgára jelentkezésre pedig a szakminiszter válasza az volt, hogy a korábbiakhoz képest érdemben nem lesz változás a vizsgára jelentkezés feltételeiben.

A rezidensszövetség elnöke a vitán és a diskurzus utáni sajtótájékoztatón is úgy fogalmazott: nem szabad kísérletezni 1500 fiatal orvossal, a rendeletet vissza kell vonni.

nol.hu
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés