2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kis RNS-ek, mint epigenetikus faktorok - 2014-05-12 12:04:18 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kis RNS-ek, mint epigenetikus faktorok


Régóta vita tárgya, hogy vajon az egyedet (szülő) az élete során ért hatások vajon megmutatkoznak-e a következő nemzedékben (utód). Nagyon sokáig komoly elutasításba ütközött ez a hipotézis, hiszen ez a Lamarckista nézet szerinti szerzett tulajdonságok öröklésének egy más köntösbe öltöztetett elméletének tűnt. Az évtizedek alatt azonban egyre inkább gyűltek az ezt alátámasztó megfigyelések. Lassan bizonyossá vált, hogy valahogy az utódok megörökölnek valamit a szülők múltjából. Ezek a megfigyelések vezettek az epigenetikus öröklődés felismeréséhez: információ úgy öröklődik, hogy az örökítőanyag szekvenciája nem változik.

A DNS metilációs mintázatának öröklése például az utódban befolyásolja a génexpressziót,  ez vezethet túlsúlyossághoz, vagy épp hajlamosabbá teheti az utódot skizofréniára. A Caenorhabditis elegans-ban nemcsak a DNS-metiláció az RNS interferencia is szolgál hasonló célokat. A mikroRNS-ek, amelyek az ivarsejtekből kerülnek a zigótába, jelentősen képesek befolyásolni a gének kifejeződésének mintázatát, és ezen keresztül az egyedfejlődést.

Ezt a jelenséget először most sikerült emlősökön is igazolni Mansuy professzornak és kutatócsoportjának. Stressznek tettek ki fiatal egereket újszülött koruktól fogva: véletlenszerű időközönként elválasztották a kölyköket az anyjuktól. A szeparáció ténye és kiszámíthatatlansága traumatizálta az állatokat; felnőve sokkal hajlamosabbak voltak kockázatokat vállalni (kevésbé féltek nyílt terepek felderítésétől), de ugyanakkor kevésbé is voltak kitartóak a kitartást mérő úszás tesztekben. A fiatalkori stressz a metabolizmusukra is kihatott. A kutatók mintát vettek az állatok különböző szöveteiből és testfolyadékaiból (hippokampusz, vérszérum és spermium), és szekvenálták a kivont nem-kódoló kis RNS-eket. (A sejtek által termelt mikroRNS, piwiRNS és más, sejtek által termelt rövid RNS molekula típusok gyűjtoneve a kis RNS. Ezekre általanosan jellemző, hogy 19-35 nukleotid hosszúak.)

Összehasonlítva a kontrollcsoportból kivont mintákkal, sok spermiumból származó mikroRNS és piwiRNS szintje jelentősen eltért; ezek közül sokakról már ismert, hogy szerepük van az epigenetikus öröklődésben. Érdekes módon a következő két nemzedékben megtalálhatóak voltak ugyanezek a változások, és a viselkedési különbségek is fenmaradtak. A pontos mechanizmus nem ismert, amely ezekért a változásokért felelős. Elképzelhető, hogy a kis RNS-ek, amelyek a hímivarsejttel kerülnek a zigótába, helyreállítják az apai DNS metilációs mintázatot.

Ha az ezekből az állatokból kivont kis RNS-eket beinjektálták egy kontroll állat petesejtjébe, akkor az utód hasonló viselkedést mutatott, mint a stresszelt állatok. Ez a kísérlet támasztja alá a legjobban a szerzők elméletét, mely szerint rövid, nem kódoló RNS-ek is lehetnek epigenetikus faktorok emlősökben. A kutatás most abban az irányban folyik tovább, hogy kiderítsék, a stressz hogyan is változtatja meg a spermiumok RNS profilját, és mindez hogyan vezet a vizsgált fenotípusos változásokhoz.


 
Az epigenetikus szabályozás mechanizmusa: Gének expresszióját a különféle hiszton modifikációk és DNS-metliációs szigetek is befolyásolják. forrásForrás:
Nature, kép

2014. április 29.

Donászi AndrásCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 7, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés