2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kihalt kőszáli kecske klónozására készülnek spanyol kutatók - 2013-12-05 10:25:51 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kihalt kőszáli kecske klónozására készülnek spanyol kutatók

Spanyol kutatók a Research and Food Technology of Aragon központból megállapodást írtak alá a helyi vadász szövetséggel (Aragon Hunting Federation) miszerint megkísérlik egy 2000-ben kihalt hegyi kecske klónozását. A beceite kőszáli kecske (Capra pyrenaica pyrenaica) egyik alfaja volt a spanyol kőszáli kecskének. A Pireneusokban, elsősorban a Beceite és a Tortosa hegyekben élt. Számuk évek alatt folyamatosan csökkent. Az utolsó kecskét Celiának hívták. Egy farmon pusztult el, miután rádőlt egy fa, de a szerencsétlenség előtt még tudtak a kutatók mintát venni tőle, amit folyékony nitrogénben lefagyasztottak. Abban reménykedtek, hogy a tudomány és a technológia annyit fejlődik, hogy végül a mintákból származó sejtekkel képesek lesznek klónozni egy példányt és feléleszteni az alfajt.

Az első kísérlet egy beceite kőszáli kecske klónozására 2003-ban történt, de sikertelenül zárult. Több megtermékenyített petesejtből csak egy kecske született, de a szülés után röviddel elpusztult tüdő komplikációk miatt. Ebben az új kísérletben, számos kecskét terveznek klónozni és ha sikerrel járnak, ez lenne az első kihalt állatfaj, ami újraéled.

Az új kísérletben, amit a vadászklub finanszíroz, a kutatók eltávolítják a lefagyasztott testi sejt sejtmagját, és azt egy közeli rokonságban álló kecskefaj petesejtjébe helyezik át (miután már abból is eltávolították a sejtmagot). A petesejtet, amennyiben életképes, egy nőstény kecske méhébe ültetik be.

Számos kérdés felmerül a beavatkozással kapcsolatban, mint például a -196 °C-on lefagyasztott és tárolt sejtek 14 év után is életképes DNS-t tudnak-e szolgáltatni. Az is problémaként merül fel, miként tudják visszatelepíteni az alfajt, ha klónozás sikerrel jár, mert mindegyik példány nőstény lesz. Erre egy lehetőség, hogy az egyik klónozott nőstényt egy közeli rokonságban álló hím kecskével pároztatnak és több generáción át, a beceite kőszáli kecskére jellemző jegyeket kitenyésztik, míg az alfajra nem jellemzőket fokozatosan szelektálják a populációból. Másik lehetőség lenne biotechnológiai módszerek használata, mellyel a nőstény embrióból hím utódokat hoznának létre, hiszen ezen technikával már értek el sikereket egereknél.

Forrás:
Phys.org, Kép: Joseph Wolf / Wikipedia

2013. december 5.

Dr. Wlasitsch Mirkó

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés