2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
"Kigyúrt" pisztrángokkal az izomsorvadás ellen - 2010-03-16 07:35:49 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
"Kigyúrt" pisztrángokkal az izomsorvadás ellen

10 éves erőfeszítés után egy kutatócsoportnak sikerült egy olyan transzgenikus pisztrángot létrehozni, amelynek izomtömegét mesterségesen megnövelték. Emiatt a hal úgy néz ki, mint egy testépítő: kockahasa, és széles „válla” van. Az új eredmények hozzájárulhatnak az izomvesztéssel járó megbetegedések (pl. izomsorvadás) gyógyításához.

Terry Bradley, az University of Rhode Island professzora szerint a myostatin gátlására irányuló kísérletek megdöbbentő eredményre vezettek az elmúlt 2 évben. A myostatin fehérje az izomnövekedést lassítja. Gátlásával a szivárványos pisztrángok 15-20 %-kal nagyobb izomtömeget fejlesztettek ki, mint normális társaik. Összehasonlításképpen egy 70 kg-os férfi átlagosan 42 testtömegszázalék vázizomzattal rendelkezik, ami 29,4 kg-nak felel meg ebben az esetben. Egy a pisztrángéhoz hasonló izomtömeg növekedés hatására 70 kilósan kb. 43 kg izomzattal rendelkeznénk, ami több, mint a testtömeg fele.

 „A belga kék marha a myostatin természetes mutációjával rendelkezik, ami 20-25 %-os izomtömeg növekedéshez vezet, a fehérjét túltermelő egerekben a vázizmok tömege kétszerese a normálisnak. A halak izomnövekedési mechanizmusa azonban igencsak különbözik az emlősökétől, így az eredményeket óvatosan kell kezelünk” -számol be Bradley.

Az emlősök esetében az izomrostok száma születés után meghatározott, egy bizonyos értéket nem léphet át. A halaknál viszont az izomrostok száma egész életen át növekszik. Így kérdéses volt, hogy a myostatin fehérje gátlása, ami az izomrostok számának növekedésével jár, vajon halakban is képes-e előidézni az izomtömeg növekedést.

Bradley, és végzős diákjai közel 20 ezer szivárványos pisztráng petébe injektáltak különféle, myostatin gátlására kifejlesztett DNS szakaszt. A kikelő halak közül 300 hordozott olyan gént, amely fokozott izomnövekedést okozott. 2 év múlva a legtöbbjüknél jelentkezett a kutatók által „kockahas effektus”-nak keresztelt jelenség, pedig a halak nem rendelkeznek hagyományos értelemben vett hasizmokkal. Az egész testre jellemző volt az átlagosnál fejlettebb izomzat, és egy jellegzetes háti domborulat is megjelent, amitől az állatok úgy néztek ki, mintha izmos válluk lenne.

Az első transzgenikus pisztráng generáció továbbszaporításával felfedezték, hogy az utódgeneráció tagjai is hordozzák a kérdéses gént. Az újabb vizsgálatok arra irányulnak, hogy megállapítsák, vajon a halak növekedése is felgyorsul-e.
Bradley szerint az eredmények komoly hatással lesznek a kereskedelmi haltenyésztésre, és teljesen új információkat szolgáltatnak a halak növekedésének mechanizmusáról. A kutatás eredményei lehetővé teszik az emlősök és halak izomnövekedésének összehasonlítását, ami hozzájárulhat az izomvesztéssel járó megbetegedések gyógyításához.

ScienceDaily (Mar. 11, 2010)

Borsics József
 


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés