2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kézhasználat és érzelmi motiváció  - 2012-05-09 10:56:18 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kézhasználat és érzelmi motiváció

Köztudott az, hogy az emberek többsége az jobb kezét előnyben részesíti a másikkal szemben, ezzel végzi a finom és pontos cselekvést igénylő tevékenységeit. Valami miatt a történelem folyamán a balkezeseket alsóbbrendűnek bélyegezték, ügyetlenebbnek, elferdültnek tartották a többséggel szembel, sőt a középkorban még démonizálták és máglyán is égették, később pedig arra törekedtek, hogy átszoktassák őket.
 
Sok tudós számos elméletet dolgozott már ki arra vonatkozóan, hogy evolúciósan miként alakulhatott ki az, hogy a többségnek a jobb keze a domináns, azonban erre a mai napig nincs általánosan elfogadott válasz. Viszont az egyértelmű, hogy egyáltalán nem megalapozott ezen tulajdonság alapján megítélni az emberek képességeit, hiszen a kognitív funkciókat ez nem befolyásolja, bár tény az is, hogy léteznek különbségek a jobb- és a balkezesek között.

Egy nemrégiben a PLoS ONE c. folyóiratban megjelent tanumány felhívja a figyelmünket arra, hogy a kezesség meghatározza, hogy a különböző egyének agyában miként szerveződjenek az érzelmek. A vizsgálatot Geoffrey Brookshire és Daniel Casasanto, a New York-i Új Társadalomkutatási Iskola (The New School for Social Research) pszichológusai végezték.

A motiváció, hogy egyes pszichikai és szociális ingereket megközelítsünk vagy elkerüljünk fontos alapköve az emberi érzelmeknek. A tudósok évtizedeken keresztül úgy gondolták, hogy a törekvéseink arra, hogy elérjünk valamit a bal, míg a kellemetlen dolgok bekövetkeztének elkerülése a jobb agyféltekének tulajdonítható. Azonban Brookshire és Casasanto munkája megkérdőjelezi ezt az elméletet, és azt sugallja, hogy a számos tudományos munkában leírt jobbkezesekre vonatkozó agyműködési mintázatok a balkezeseknél fordítva jelennek meg.

Ebben a tanulmányban az ún. „kard” és „pajzs” hipotézis első tesztjét végezték el, ami kimondja, hogy az érzelmi motivációnk függ a domináns és a nem domináns kezek motoros kontrolljától, azaz az ügyesebb „kard” kezünkkel végezzük a törekvő, míg a esetlenebb „pajzs” kezünkkel az elkerülő, elutasító cselekvéseket.

A szerzők elektroenkefalográfiás (EEG) vizsgálattal mérték a jobb- és balkezes résztvevők nyugalomban megfigyelhető agyhullámait. Ezután kitölttettek velük egy tesztet, aminek segítségével azt vizsgálták, hogy mennyire motiváltak abban, hogy pozitív élményeket éljenek át. Amint az várható volt, azt találták, hogy a jobbkezeseknél az erősebb törekvő motiváció összefügg a bal agyfélteke nagyobb aktivitásával, azonban a balkezeseknél ez éppen fordítva van (erősebb törekvő motivációval rendelkező személyeknél a jobb agyfélteke mutat magasabb aktivitást).

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az emberek többsége hajlik arra, hogy azokat a tevékenységeket, amelyekkel el szeretnének érni valamit a domináns, míg az elutasító, elkerülő cselekvéseket a nem domináns kezükkel végezzék. Így elmondható, hogy a törekvő motivációt az az agyfélteke kontrollálja, amelyik az uralkodó, finomabb mozdulatokra képes kezet irányítja. Ez feltételezhetően nem véletlen, hanem úgy tűnik, hogy az érzelmi motiváció idegi áramkörei funkcionálisan kapcsolódnak a motoros neuronális pályákkal.

Ezen eredmények fontos alkalmazási lehetőségeket nyújtanak. Nem ritka ugyanis, hogy a depressziós és szorongásos zavarok javítására agyi stimulációt alkalmaznak, hogy serkentsék a betegek bal agyféltekének aktivitását, amit sokáig azt hitték, hogy itt található a törekvő motiváció központja. Azonban jelen eredmények fényében az a kezelés, ami segít a jobbkezeseknek, a balkezesek állapotára negatívan hathat, ugyanis ez éppen az ellenkezője annak, amire szükségük van. A felfedezés tehát – hogy az érzelmi motiváció összefüggésben van a motoros idegi pályákkal – a depressziós és szorongó balkezesek biztonságosabb és hatékonyabb kezeléséhez vezethez, azonban további vizsgálatok indokoltak.
 
The New School, 2012. május 2.

Dimény Orsolya


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés