2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kétszínűek-e az afrikai fényseregélyek? - 2013-07-02 14:36:17 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kétszínűek-e az afrikai fényseregélyek?

Az afrikai fényseregélyek tízszer gyorsabban változtatják a színüket, mint az őseik vagy akár a modern kori rokonaik, állítják a The Univesity of Akron és a Columbia University kutatói.
Az senkivel nem fog meg történni, miközben távcsövével figyeli őket, hogy a szemük láttára színt változtassanak, pusztán ez a tény vezetett arra, hogy a színek csodás kombinációját figyelhetjük meg ezekben a fajokban. „Sokan szeretik a madarakat megfigyelni, mert annyira különbözőek és megannyi színben  pompáznak,  ám ebben a kutatásban egy olyan folyamatba tekinthetünk be, ahol megérthetjük hogyan keletkeztek és hogyan változtak a madarak tollazatának színei az elmúlt többmillió éven keresztül” – magyarázza Rafael Maia, a kutatás vezetője.


Ahogy az éjszakai bárokat látogató kalandkedvelők is fényes, csillogó ruhákat húznak fel estére, úgy tollasodnak a madarak is, hogy vonzalmat ébresszenek a másik nem iránt és megfélemlítsék vetélytársaikat. „A toll nem csak repülésre való”- teszi hozzá Maia.

A kutatócsoport elemezte az  afrikai fényseregélyek tollának mikroszkopikus struktúráit, színspektrumát és evolúciós mintázatait. Ebbe a nemzetség 12 nem és 39 faj tartozik változatos színekkel és különleges fémes ragyogással. A kutatók főként a különböző formájú melanoszómákra összpontosították figyelmüket. Ezek a sejtpartikulumok hordozzák a pigment melanint, avagy a festékanyagot. A melanoszómák minden gerincesben megtalálhatóak, főként fekete, barna és szürke színben. (Napfény hatására az emberek egyfajta hámsejtjei, a melanociták is felhalmozzák a melanint a melanoszómákban, ettől lesz a bőr sötétebb színű.) Madarakban a melanoszómák néha úgy lépnek interakcióba a fénnyel, hogy színpompás, fényes, gyakran irizáló tollak jönnek létre.

A mai seregélyek ősei 17 millió évvel ezelőtt népesítették be Afrikát, akiknek egyszerű pálcaszerű melanoszómái voltak, ami a legtöbb madárfajban megtalálható. Ahogy az ősi Afrika seregélyei elkezdtek szétválni új fajokká, úgy jelentek meg új melanoszóma típusok. Néhányuk megtartotta a rúd alakú típust, közben a többieknél három másik alakú jelent meg: üreges, szilárd lapított és üreges lapított pálca. A világ 10 ezer madárfajából néhányban megtalálhatók ezek a módosított melanoszómák, de csak az afrikai fényseregélyeké az egyetlen olyan madárcsoport, melyben mind a négy típus megtalálható.

Ezek a seregélyek nem csak lehagyták őseiket, hanem amikor szert tettek az új melanoszóma típusokra elkezdtek „sportot űzni „ az elegáns, sokszínű tollazat kialakításából, tízszer gyorsabban, mint őseik. „Kifejleszteni az új melanoszóma típusokat, olyan volt mint feltalálni a kereket, a madarak képesek voltak új színeket elérni hihetetlen gyorsasággal”- egészíti ki Matt Shawkey, a kutatás társszerzője.

„A tollazat jelentős szereppel bír az afrikai fényseregélyeknél, ugyanis ez mutatja az egyed rátermettségét és dominanciáját  vetélytársaival szemben. Továbbá segít megállapítani a rangsort a nőstények és hímek között”- teszi hozzá Dustin Rubenstein. Ezek az új színek lehetővé teszik új szociális csoportok gyors létrejöttét és megállítják a genetikai keveredést a populáció más részével. Másik módja a madár populációk szétválásának a fizikai akadályok, mint például hegyek. Ebben a szeparációban az új színek segítenek megőrizni az új fajt, ha találkoznának újra. Mindkét  folyamat egy új faj kialakulásához vezethet és megmagyarázza a színes sokféleséget és a gyorsan fejlődő színpaletta kialakulását, amelytől még könnyebben alakulnak ki új fajok.

„Ahogy a többi klasszikus evolúciós találmány, ezek a kidolgozott díszek is elősegítették a diverzitás kialakulását relatíve gyorsan, habár, nem úgy tették lehetővé, hogy egyél valami újat, hanem változtasd meg a külsőd.” - összegzi Maia

Forrás:
Phys.org

2013. július 2.

Dr. Wlasitsch Mirkó

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés