2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Két pete jobb, mint egy? - 2012-03-01 07:46:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Két pete jobb, mint egy?

A paraziták és gazdáik között állandó koevolúciós nyomás van, ami fegyverkezési versenyt eredményez, ami sokszor nagyon különleges megoldásokkal jár. Ennek a harcnak egy érdekes példáját tárták fel nemrégiben arizonai, georgiai és japán kutatók.


Az állatvilágban nem ritka, hogy az egyik faj egy másik fajt használ utódai kiköltésére. Ennek egyik formája az, amikor a parazita a gazdaegyed belsejében fejlődik ki. Ez a folymatot endoparazitizmus. Az Aphidius ervi fürkészdarázs és az Acyrthosiphon pisum levéltetűfaj is ilyen kapcsolatban áll egymással. A darázs petéjét a levéltetűbe rakja, ami „kihordja” az imágót. A lárva nem pusztítja el dajkáját, hiszen az táplálékkal látja el és bizonyos szintű védelmet is nyújt neki. A parazitalárva a levéltetű belsejében bebábozódik, és kifejlett darázsként hagyja csak el annak testét.
 
A darázs számára előnyös kapcsolat azonban meglepetéseket tartogat. Ugyanis a levéltetűnek sikerült kifejleszteni egy mechanizmust, amivel ki tudja védeni, hogy a darázslárvák bölcsője legyen. A leveltetű rendelkezik egy bakteriális szimbiontával, a Hamiltonella defensa-val és egy bakteriofággal (APSE, Acyrthosiphon pisum secondary endosymbiont).
 
A Hamiltonella defensa és fágja  (APSE) olyan anyagokat termelnek, amelyek az A. ervi lárváját elpusztítják. Amennyiben tehát a levéltetű tartalmazza a baktériumot és fágját, a darázs lárvája nem tud kifejlődni. Azonban a darázs sem volt rest, és kifejlesztette a módszert, amivel képes védekezni. Amikor a darázs bejuttatja a petéjét a levéltetűbe, olyan anyagot is befecskendez, ami csökkenti a levéltetű szaporodási képességét és emellett a darázs lárvája bizonyos anyagokat kiválasztva gátolja a levéltetű növekedését. Erre azért van szükség, hogy a levéltetű ne tudja másra használni a felvett tápanyagokat, mint a lárva táplálására.
 
A darázs utódok biztos kifejlődéséhez szükséges még egy csel. A fürkész nem egy, hanem két petét rak a levéltetű testébe, ami által dupla mennyiségű mérget is juttat az áldozat testébe. Így már képesek leküzdeni a fürkészlárvák a H. defensa és az APSE hatását. De bármennyi petét is rakjon a parazita a gazdatestbe, csak az egyik darázs fog kifejlődni. Ez úgy tűnhet, felesleges energiabefektetetés, azonban a módszer hatékonyságát tekintve kifizetődő.
 
A darázs képes érzékelni, hogy melyik levéltetű szervezetében van jelen a bakteriális szimbionta és fág. Így csak azokba az egyedekbe rak két petét, amelyekbe feltétlenül szükséges. Arra vonatkozóan, hogy honnan tudják a darazsak, mely levéltetvek „fertőzöttek”, egyelőre csak feltételezés született. A bakteriális szimbiontát és fágot tartalmazó A. pisum egyedek kevesebb transz-b-farnezént (feromon, ami alapján a darazsak megtalálják a levéltetveket) választanak ki. Tehát feltételezhető, hogy a jel „erősségéből”, azaz a feromon mennyiségéből következtetnek a Hamiltonella defensa és fágja (APSE) jelenlétére vagy hiányára.
 
Ez egy remek példa arra, hogy milyen különleges fortélyokhoz folyamodhat parazita és gazdája a szaporodás érdekében. Bizonyára a közeljövőben még érdekesebb koevolúciós változásokról is értesülhetünk.

A cikket a BMC Biology közölte

Science Daily, 2012. február 24.

Molnár AttilaCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: cukor1st2012-03-01 20:07:45 
Minden tiszteletem azoknak, akik azt mondják, hogy ez evolúcióval jött létre, mert nagyobb hitük van, mint a kreacionistáknak!
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés