2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Készülőben az új-generációs tabletták - 2010-03-24 10:44:28 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Készülőben az új-generációs tabletták

A tabletta – mint gyógyszerforma – kialakulása a XIX. század közepére tehető, amikor megjelentek az első tablettázógépek, manapság már az egész világon rendkívül széles körben elterjedtek. Minden egyes darab adott mennyiségű hatóanyagot tartalmaz, melyet pontosan feltüntetnek a gyógyszer dobozára. Általában szilárd porokból készítik, de ma már folyékony anyagokat is lehet tablettázni, miután valamilyen anyaggal megkötik vagyis "szilárddá" teszik a folyadékot. A gyógyszerforma előnye, hogy kis térfogatban lehet adagolni a hatást kiváltó anyagokat, ami megkönnyíti a bevételt. 


Fontos, hogy gyorsan oldódjon, specifikusan a célzott helyen fejtse ki jótékony hatását minél effektívebb módon, valamint hogy bárki számára könnyen bevehető legyen. Különösen az utóbbi tulajdonságnak akadnak korlátai, hiszen sok olyan páciens van, akik egészségi állapotukból adódóan nem képesek lenyelni a gyógyszerüket (például sztrókon estek át), kiváltképp, ha arra nagy mennyiségű vizet is kell fogyasztaniuk.

Dr Afzal Mohammed, a Birminghamben található Aston University gyógyszerkutatásainak vezetője csoportjával jelenleg két olyan projektet is koordinál, amelyekben tökéletesítik a tabletták formuláját. A szakember kiemelte, egyaránt fáradoznak azon, hogy megnöveljék a tablettákban található hatóanyag mennyiségeket, valamint azon is, hogy azok könnyebben és gyorsabban szívódjanak fel a szervezetben. Ha ezek a célok megvalósulnak, a tervek szerint sokkal kevesebb alkalommal kell majd bevenni ugyanazt a gyógyszert, emellett a tablettákat kevésbé törékennyé teszik, amely megkönnyíti a nehezen mozgó, nyelő, vagy idős emberek számára az alkalmazást.

A kutatók azt is hangsúlyozták, az általuk kidolgozott formában lévő tabletták sokkal több ember számára lesznek elérhetőek, s biztonságosabbá, valamint könnyebbé válik a használatuk. Emellett törekvéseik arra is kiterjednek, hogy az állatkísérletek száma csökkenjen a gyógyszerfejlesztések során, s természetesen a korszerű, környezettudatos csomagolásra is kiterjed a figyelem. 

A felsorolt célok elérésen terén a kutatók a siker útján haladnak, első eredményeiket már publikálták, s ígérik, a gyógyszergyártók 2 éven belül már rutinszerűen fogják alkalmazni az általuk kidolgozott új-generációs tablettagyártási eljárásokat.

Sciencedaily, 2010.03.23


Tuboly Eszter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés