2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Karnyújtásnyira az univerzális influenza vakcinától - 2010-05-21 07:52:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Karnyújtásnyira az univerzális influenza vakcinától

Kutatók egy olyan új influenza vakcina kidolgozásán munkálkodnak, amely a következő lépés lehet az univerzális influenza vakcina felé vezető úton. Az eljárással kiváltható lenne a szezonális oltás, az immunitás több különböző vírustörzzsel szemben is kialakulna.

 „A jelenlegi influenza vakcinák az influenzavírus törzsek csak egy kis hányadával szemben nyújtanak védelmet. Ennél fogva évről-évre újabb szezonális vakcinákat kell létrehozni és engedélyezni. Kutatócsoportunk elsődleges célkitűzése egy olyan oltás kifejlesztése, amely több influenzavírus törzs ellen is hatékony”- számol be Peter Palese, az mBio™ című szabad hozzáférésű online folyóiratban közölt tanulmány szerzője.

A szezonális vakcina törzspecifikusságának oka az, hogy a szervezet által termelt antitestek célpontja az influenzavírus felszínén található hemagglutinin molekula (HA) globuláris fejrésze. Ez a fejrész nagyfokú változatosságot mutat, törzsenként különböző felépítésű.  (ábra)
HA: Hemagglutunin

Jelen tanulmányban a kutatók olyan vakcinát hoztak létre, amelyben a hemagglutinin molekulából hiányzott a fejrész. A fejrész nélküli hemagglutininnel immunizált egerek a kísérletben szélesebb spektrumú és erőteljesebb immunválaszt produkáltak, mint a teljes hosszúságú, ép fejrésszel rendelkező hemagglutininnel beoltott társaik. A kialakult immunitás olyan mértékű volt, hogy a hagyományos vakcinával kezelt állatoknál már halálos fertőzést is képesek voltak túlélni az egerek.

Palese szerint „a fejrész nélküli hemagglutinin által kiváltott immunválasz meggyőző bizonyítéka annak, hogy az univerzális influenza vakcina kifejlesztése már csak karnyújtásnyira van. További fejlesztés és tesztelés után a későbbiekben akár egyetlen ilyen védőoltással több influenzajárvány is átvészelhető lesz.”

A tanulmányban leírt megközelítés azonban nem csak az influenza elleni küzdelemben alkalmazható. A kutatók megvitatták egy univerzális Pneumococcus és egy HIV vakcina lehetőségét is. Az univerzális vakcinák segíthetnek továbbá az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal és gombákkal szembeni védekezésben is, ezek ellen ugyanis jelenleg nincs védőoltás.

ScienceDaily (May 19, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 16, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés