2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Kalandkereső méhek - 2012-03-13 09:15:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Kalandkereső méhek

Régóta ismert az a viselkedésforma, hogy a gerincesek, beleértve az embert is olykor keresik az új helyzeteket, a kalandokat, és bizonyára a legtöbben vállaltunk már izgalmas, kockázatos tevékenységeket, szituációkat.  Egy új, a Science c. folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy ez a magatartás a rovarokra is jellemző, sőt hasonló molekuláris alapokkal is rendelkezik, és összefüggésbe hozható a humán újdonságkereséssel. Kutatók megfigyelték, hogy a mézelő méhek (Apis mellifera) körében egyes példányok nagyobb valószínűséggek keresik a kalandot, és agyuk más génexpressziós mintázatot mutat, mint fajtársaiké.

A kutatást Gene Robinson, az Illinois Egyetem entomológus professzora vezette, és kollégáival – a Wellesley Főiskola és a Cornell Egyetem tudósainak közreműködésével – új ablakot nyitottak arra, hogy megértsük a méhek kaptáron belüli életét. Korábban úgy gondolták, hogy a kolónia látszólag cserélhető dolgozókból épül fel, amelyek specifikus szerepeket vállalnak, hogy szolgálják a királynőt. Ezzel szemben jelen tanulmány alapján úgy tűnik, hogy az egyedek különböznek egymástól a bizonyos feladatok ellátásának „szándékát” és hajlandóságát tekintve. Embereknél az, hogy ki mennyi kockázatot vállal, beépül a személyiségbe, és Robinson szerint a méheknél a többféle lehetséges magatartás részben azok személyiségének változatosságából ered.

A kutatók két viselkedést vizsgáltak, amivel tesztelték az újdonságkeresést a méheknél: új élőhely, illetve az új táplálkozóterület felderítése. Amikor kinövik a fészket, a kolónia egy része elindul új, megfelelő területeket keresni. Ebben az igen kritikus periódusban, néhány bátor egyed, a rajnak kevesebb, mint 5%-a vállalja a felderítő szerepét, ami létfontosságú a kas életében. Ezek a méhek átlagosan 3,4-szer nagyobb valószínűséggel lesznek táplálékfelderítők is, mint társaik.

Ugyanakkor a tudósok azt is meg akarták vizsgálni, hogy ez az újdonságkereső viselkedés milyen molekuláris alapokkal rendelkezik. Ehhez az állatok teljes genomját microarray vizsgálatnak vetették alá, hogy tanulmányozzák a gének aktivitását a felderítő és nem felderítő méhek agyában. Ennek eredményeként meglepő mértékű, több ezer egyértelmű különbséget találtak. Ugyanakkor elgondolkodtató az is, hogy kapcsolat van az agy jutalmazásért felelős rendszere és a tapasztalatok között.

Sok differenciálisan expresszálódó gén közül több kapcsolódott a katekolamin, a glutamát és a gamma-amino-vajsav (GABA) jelmolekulákhoz, amelyek a gerinceseknél részt vesznek az újdonságkeresésben, mint a jutalmazásra adott válaszban.

Annak érdekében, hogy teszteljék az említett jelzések erősödése vagy gátlása okozta viselkedésformákat, a kutatók különböző kezelésnek vetették alá a méheket. Ezek közül kettő (glutamát és octopamin) hatására nőtt, viszont a dopaminjelzés blokkolásával csökkent a felderítő méhek száma. Ez egyenértékű azzal, hogy a jutalom megszűnése az agyban az újdonságkeresés elmaradását eredményezi.

Robinson és munkatársai vizsgálata nyomán elmondható, hogy az ember és más gerincesek újdonságkereső viselkedése párhuzamos a rovarokéval, és molekuláris alapjai is azonosak. A hasonlóságok valószínűleg két leszármazási vonalon alakultak ki, konzervált molekuláris összetevők által. Az eredmények azt sugallják, hogy az állatok azonos genetikai „eszközkészletet” használnak viselkedésük fejlődésében, és az egyes eszközök – kódoló gének által meghatározott mechanizmusok – szerepet játszanak az azonos típusú viselkedésben, amit értelemszerűen az egyes fajok egyedi módon igazítanak.

ScienceDaily, 2012. március 8.

Dimény Orsolya

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés