2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Jótékony prionok: kiderült, hogy nem csak ölni tudnak - 2010-02-05 12:01:27 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Jótékony prionok: kiderült, hogy nem csak ölni tudnakKözel 20 évnyi kutatás után lehullt a lepel: biológusok rámutattak, hogy a titokzatos fertőző molekulák, a prionok nagy valószínűséggel nem csak kóros folyamatokban vesznek részt. Egy kutatócsoport szerint a prionok a testünkben normális körülmények között is jelen vannak, és úgy tűnik, életfontosságú folyamatoknak nem csak elrontói lehetnek, hanem nélkülözhetetlen működtetői is.A prion protein (PrP) szinte az összes sejtünkben megtalálható, ám funkciójáról mindeddig semmit sem tudtak. Az endogén, normális állapotú (nem kórokozó) formáját PrPc névvel illetik, a PrPSc elnevezést pedig a rosszul feltekeredett (misfolded) típusa kapta. Ez utóbbi változata képes arra, hogy érintkezve a PrPc-vel azt PrPSc-vé alakítsa, vagyis a rossz szerkezetű fehérje elrontsa a jó szerkezetűt. Így egyre több és több rossz konformációjú protein keletkezik. Mivel ezek ellenállóak a fehérjéket lebontó proteáz enzimekkel szemben, felhalmozódnak és fehérjeaggregációkat hozhatnak létre. Így például plakkok alakulnak ki, amelyek általánosan jellemzőek többféle neurodegeneratív megbetegedésre. Rossz szerkezetű prionok okozta betegségek például a BSE (Bovine spongiform encephalopathy – szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladása) és ennek humán megfelelője, a Creutzfeldt-Jakob kór.

Egy nemzetközi összefogással megvalósult kutatásban részt vevő neurobiológusok felfedték a prionok egy fontos élettani hatását is, nevezetesen azt, hogy ezek a fehérjék hozzájárulnak az idegsejtek nyúlványait (axon) borító szigetelés, a myelinhüvely épségének fenntartásához.

A myelinhüvely az idegsejtek hosszú nyúlványait (axonokat) beburkoló, elektromosan szigetelő réteg. Ezt a réteget élő sejtek alkotják. A központi idegrendszerben az oligodendrociták, a környéki idegrendszerben a Schwann sejtek felelősek az axonok szigetelésért. A myelinhüvely segítségével nagyságrendekkel megugrott az idegek elektromos vezetőképessége, ami akár a másodpercenkénti 50m-es sebességet is elérheti. Ezek a sejtek egyébként a sejtnyúlványok szigetelésén túl azok táplálását is végzik.

A prionok élettani szerepének felfedezése új kapukat nyithat meg az eddig többnyire ismeretlen eredetű betegségek kialakulásához vezető okok kutatásában- állítja Simon Mead, a University College London-i Neurológiai Intézetének munkatársa.

A myelinhüvely pusztulása, vagy hiánya ugyanis számos betegség eredője. Ilyen például a sclerosis multiplex. Ezek többnyire genetikai eredetű betegségek, de gyakran előfordul, hogy a kialakulásuk mögött a kisklott genetikai hátteret nem lehet megtalálni. A kórképek jellemző tünetei a szenzoros érzékelés folyamatos gyengülése főleg a végtagokban, illetve gyakori az izomgyengeség, a fokozott fájdalom érzékelés. Ezek a betegségek többnyire nem gyógyíthatók.

A kutatást az a megfigyelés indította el, hogy olyan egerekben, amelyekben a PrP fehérjék az őket kódoló gén hiánya miatt nem voltak jelen – PrP knockout egerek – hat hetes kortó kezdődően észlelhető volt a környéki idegrendszerben a myelinhüvely fokozatos lebomlása. Mivel az axonokat szigetelő sejtek elvesztése a születés után csak jóval később kezdődött, a biológusok azt valószínűsítették, hogy a prionok nem a hüvely fejlődésében, hanem sokkal inkább annak fenntartásában lehetnek kulcsszereplők.

A kutatás első lépésében a knockout állatokban, pontosabban azok idegsejtjeiben pótolták a PrP fehérjét, és meglepő módon azt tapasztalták, hogy a demyelinizáció folyamata lassulni kezdett, majd megállt.
Egyébként érdekes módon nem a teljes prion protein, hanem csak a speciális, enzimekkel feldarabolt prionfehérje-keverékek bizonyultak hatékonynak. Ebből azt sejtették, hogy a prionfehérjék a szintézisüket követően még enzimek által darabolódnak, és csak ezt követően válnak funkcióképessé.

A következő kísérlet még fontosabb eredménnyel szolgált. Ekkor a prionokat specifikusan a Schwann sejtekbe juttaták. Meglepő módon sem a fehérjék, sem pedig az enzimatikus hasításukból álló speciális keverékük nem lassította a degeneratív folyamatot. Feltételezhető tehát, hogy a szigetelő sejtréteg épségét megőrző, illetve sérüléskor az azt visszaállító folyamat hatékonyságához elengedhetetlen, hogy a myelinhüvely sejtjei ezeket a fehérjéket az idegsejttől kapják. A jelenség egyébként azért is izgalmas, mert az idegsejt és a Scwann sejtek közötti kommunikációról eddig igen kevés ismeret állt a tudósok rendelkezésére.

A kutatók következtetése mindezek alapján az, hogy amikor a myelinhüvely sejtjei károsodást szenvednek, az idegsejtek elkezdik enzimatikusan feldarabolni a prion fehérjéiket, ezután pedig ezen fragmenteket kibocsájtják a axon és myelin réteg közötti térbe. A szigetelést alkotó Schwann sejtekben a fehérje darabkák hatására végül megindulnak azok a folyamatok, melyek a sejteket regenerálni képesek.

A kutatók máris elkezdték a környéki idegrendszerben bebizonyított prion-funkciót a központi idegrendszerben is igazolni, ami talán elvezet a Creutzfeld-Jakob kór, vagy a sclerosis multiplex kialakulásának megértéséhez, illetve reményeik szerint lehetővé válik e betegségek kezelése is. Azt ugyanis a kísérletükkel bizonyították, hogy a myelinhüvely lebomlása és elvesztése lassítható, illetve megállítható.

Forrás: Nature Neuroscience Published online: 24 January 2010 | doi:10.1038/nn.2483

Pelsőczi Péter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés