2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Jobb alvás: kevesebb betegség - 2012-03-05 20:12:11 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Jobb alvás: kevesebb betegség

„Miért van az, hogy az öregek olyan korán felébrednek?” – kérdezte Santiago fiatal barátjától Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger c. kisregényében. Valóban, idős korban egyre gyakoribbá válnak az alvászavarok, amelyek nappal jelentős (egyéni különbségekkel) testi-lelki funkciózavarokat okoznak. Bár Santiago kérdésére a tudomány már megadta a választ, amelynek értelmében az álmatlanságnak számos oka van (többek közt halmozódó testi betegségek, szociális változások, pszichés terhek és veszteségek, pszichoszociális nehézségek), nem egyértelmű, hogy ez miként hat az egyének egészségügyi állapotára, mindennapjaira.

A Rochester Egyetem Egészségügyi Központjának (University of Rochester Medical Center) kutatói szerint azok az öregek, akik rosszul alszanak, fiziológiailag másként reagálnak a stresszre, mint a jól alvó személyek. Ezek immunrendszeri változások, és növelik annak a kockázatát, hogy más mentális és fizikai problémáik alakuljanak ki. Az alvászavarokhoz ugyanis fokozódó gyulladásos tünetekkel társulnak, ami nem magyarázható más immunrendszer károsodásával kapcsolatos tényezőkkel.
 
Dr. Kathi L. Heffner, egyetemi adjunktus és munkatársainak tanulmánya, amely nemrég jelent meg az American Journal of Geriatric Psychiatry c. folyóirat  hasábjain, bizonyítja, hogy a jó alvás nemcsak az általános közérzetet javítja, hanem segít megelőzni az izületi gyulladással társuló negatív fiziológiai és pszichológiai következményeket is.

A vizsgálatban közösségben élő, egészséges nők (45) és férfiak (38) vettek részt, akiknek átlagéletkoruk 61 év volt. Egy standard vizsgálattal értékelték kognitív állapotukat – kitöltöttek egy-egy tesztet, ami az alvásuk minőségéről, az hétköznapjaikban észlelt stresszről, a magányosságról és a gyógyszerhasználatukról szól. A kutatók feltétele, hogy az alanyok jó fizikai állapotban legyenek, és így is a személyek 27%-a (a Pittsburgh Alvás Minőség Index alapján) rosszul alvó volt.

A tudósok célul tűzték ki, hogy megvizsgálják a kapcsolatot az éjszakai alvás és az akut mentális stresszre adott válasz között.
Ehhez az interleukin-6 (IL-6) szintjét mérték, ami egy  fehérvérsejtek által elsősorban izületi gyulladások helyén termelt proteint.

A vizsgálat napján a résztvevők egy tesztsorozatot kaptak, amelynek megoldásakor verbális képességeiket és rövid távú
memóriájukat kellett használniuk, és a feltett kérdések szolgáltak stresszorként. A teszt elvégzése előtt és közvetlenül utána vért vettek az alanyoktól,  hogy megmérjék annak IL-6 szintjét.
 
A rosszul alvó idős személyen több depressziós tünetről, erősebb magányosságról és több általánosan észlelt stresszről számoltak be, mint jól alvó társaik. A két csoport között a teszt előtt mért IL-6 szintben nem mutatkozott különbség, ám mindenkinél megemelkedett a vizsgálattal járó stressz következtében. Ugyanakkor a rosszul alvóknál ez a növekedés szignifikánsan nagyobb volt volt, és ez a négyszeres szint a kutatók szerint a betegségek és a halál kockázatát növeli az idős emberek esetében.
 
Ellenben nem találtak összefüggést az IL-6 szintje és más immunrendszer regulációjával kapcsolatos pszichoszociális tényezők – depresszió, magányosság és észlelt stressz – között. Így elmondható: a rossz minőségű alvás növeli a stressz hatására kialakuló gyulladás mértékét. Azonban azt is kimutatták, hogy az alvászavarokal küzködő öregek nem kezelik rosszabbul a stresszes helyzeteket, ők ugyanúgy oldották meg a tesztet, de rosszabb általános hangulattal rendelkeztek, mint a másik csoport tagjai.
 
Ahogy telnek az évek, a öregedő emberek immunrendszere fokozatosan gyengül, emellett egyre több izületi gyullást kell elviselniük, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más rendellenességek, mint például pszichiátriai problémák kockázatát.
 
Az idősek tehát különösen érzékenyek az alvászavarok hatására, a korral járó jelentős változások miatt. A rossz alvás okán veszélybe kerül az érintettek mentális és fizikai egészsége. Arról viszonylag keveset tudunk, hogy a rossz minőségű alvás milyen útvonalak mentén hat a vérben lévő gyulladásos fehérjék szintjére. Fontos kiemelni, hogy az öregeknek nem kell feltétlenül elfogadniuk ezeket a hatásokat, ugyanis jelenleg lehetséges az alvászavarok kezelése, és így redukálható annak kockázata, hogy a gyulladások negatív következményekkel társuljanak.

ScienceDaily, 2012. március 1.


Dimény Orsolya


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés