2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Iszapon át a világ - 2012-07-08 22:16:31 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Iszapon át a világ

Ha egy világos szobából hirtelen egy sötétbe lépünk, először semmit sem látunk, míg szemünk hozzá nem szokik a sötéthez. Ez azért van, mert sötétbe érkezéskor a retinánk sötétadaptált fotoreceptorai még kevésbé érzékenyek, mint a fényadaptáltak, és idő kell, amíg ez az állapot megfordul. Hasonló helyzet áll elő, mikor a sötétből a fénybe lépünk. Velünk ellentétben az elefánthal nem szembesül ilyen problémával. Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte, hogy egyedülálló elrendezésű és állandóan működő fotoreceptorai lehetővé teszik, hogy meglássa a rá leselkedő ragadozókat a zavaros vízben.

A csőrösszájúhal-félék vagy elefánthalak (Mormyridae család) ajka elefántormányszerűen megnyúlt, mely gyenge elektromos mezőt gerjeszt. Ennek az elektromos mezőnek a segítségével képesek ezek az állatok különböző tárgyakat érzékelni a vízben, és így tudnak rovarlárvákra vadászni. Ehhez viszont nagyméretű agy kell, mely az állatok által felvett oxigén 60%-át hasznosítja. Az elefánthal (Gnathonemus petersii) egy több mint 20 cm hosszú tagja a családnak, mely Közép- és Nyugat-Afrika sötét, lassan mozgó, dús növényzetű vizeiben él, barna színével környezetébe olvadva. Élőhelyén a látásviszonyok nem éppen ideálisak, tíz éve a kutatók még úgy vélték, hogy ez az állat vak.

A gerincesek retinájában található fényérzékeny sejtek (fotoreceptorok) a pálcikák és a csapok. A pálcikák a sötétben, míg a csapok a világos fényben működnek leghatékonyabban, és ez utóbbiak érzékenyek a színekre. A legtöbb gerinces esetében a csapok és a pálcikák működése a fényintenzitástól függ. A nappal aktív állatok esetében a csapok, míg az éjszakai állatoknál a pálcikák száma dominál a retinában.

Német, brit és orosz egyetemek kutatóiból álló, Andreas Reichenbach (Lipcsei Egyetem Paul Flechsig Intézete) vezette csoport az elefánthal látását, retinája szerkezetét és fotoreceptorainak működését vizsgálta.
Megmérték a halak retinája által kibocsátott elektromos jeleket, és azt találták, hogy a fotoreceptorok mindkét típusa mindig szimultán működik. Azt is felfedezték, hogy a csapok szokatlan szerkezetben csoportosulnak: olyan fényvisszatükröző serlegekben (egy-egy serlegben hozzávetőleg 30 csap található), melyeknek fotonikus guanin kristályokból álló tükörszerű felszínük van. A pálcikák ezek alatt a serlegek alatt csoportosulnak.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a serleg elrendezés megsokszorozza a csapokra eső fényt, hogy még félhomályban is működjenek, és elegendő fényt engedjenek át a pálcikákhoz, hogy optimális fényviszonyokat teremtsenek azok működéséhez.

A csoport tesztelte a halak látását, és összehasonlította a jó látásukról ismert aranyhalakéval. Egy monitoron különböző képeket vetítettek a halaknak, például a fehér háttéren kiterjedő fekete kört. Az aranyhalak és az elefánthalak körülbelül ugyanakkor vették észre az objektumokat. Ám amikor a képeket zavaró szürke mintázattal fedték, az elefánthalak gyorsabban reagáltak, mint az aranyhalak. Az elefánthalak tehát meglátják a zavaros háttér előtt mozgó tárgyakat, ami hasznos tulajdonság olyan állatoknál, melyek az iszapos vízben élnek.

Viszont a kutatás azt is kiderítette, hogy az elefánthalak csak viszonylag nagy tárgyakat látnak, mivel az egyes serlegekben összes csap ugyanazt a képet látja. A halak így nem látják a buborékokat, az iszap kis részecskéit, de meg tudják különböztetni a nagy objektumokat, melyek zavaros háttér előtt mozognak. Ez pontosan olyan fajta látás, amire szükségük van a ragadozók, például a harcsák elkerüléséhez fényszegény élőhelyükön.

A cikk a Science folyóiratban jelent meg.

Forrás:
New Scientist, PhysOrg
, Kép

2012. július 8.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés