2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ismerős hangok - 2010-06-03 09:54:48 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ismerős hangok

Aki szereti megtanulni kedves együttesének dalait, az bizonyára tudja, hogy a komplex hangok memorizálására a legjobb módszer az ismétlés. A módszer gyors, hatékony és nem mellesleg tartós eredményt hoz. A hallás utáni tanulás ezen formáját eddig nem erősítették meg tudományos bizonyítékok, ám egy friss tanulmány új perspektívákat nyit a hallási memória folyamatának megértésben.

„Az akusztikus memorizálásról elérhető egyedüli adat mindeddig egyszerű hangokra vagy a nyelvre vonatkozott,” szögezi le Daniel Pressnitzer, a párizsi Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) kutatója. Három francia tudós vette a bátorságot, és úttörőként a komplex hangok memorizálásának képességét kezdte tanulmányozni, melynek eredményeit a Neuron című folyóiratban közölték.

A hallási memória működésének felderítése érdekében a kísérlet résztvevőit különböző zajmintáknak tették ki. A hangok teljesen véletlenszerűen és megjósolhatatlanul  lettek generálva, így a tesztalanyok még sosem hallhatták ezeket. A komplex hanghullámok nem bírtak jelentéssel és először homályos sziszegésként játszották le őket. A hallgatók nem tudtak róla, hogy egy jellegzetes komplex hangminta többször lejátszásra került a kísérlet alatt.

A nagyon egyszerű protokoll segítségével megállapították, hogy a fülünk rendkívül hatékonyan érzékeli a zaj ismétlődéseket. A többször ismételt mintát szinte mindig felismerték a hallgatók. A gyakorlott fülűeknek két meghallgatás elég volt, a kevésbé edzetteknek tíz ismétlésre volt szükségük. A hangismétlés rendkívül gyors és hatékony tudattalan, implicit tanulást igényel. A hangok több hétig is megmaradhatnak az emlékezetben. Két héttel a kísérlet után a hallgatók elsőre felismerték a hangmintát.
A kutatók ezzel demonstrálták a gyors és tartós hallási tanulás létezését. A kísérleti eljárás alkalmas lehet további releváns és egyszerű vizsgálatok elvégzésére emberben és állatban egyaránt. Az eredmények felhívják a figyelmet a gyors audiális plaszticitásnak a hangok tanulásában játszott jelentős szerepére. A plaszticitás a halló neuronok azon képessége, mely alkalmassá teszi őket az új hangingerekhez való alkalmazkodásra.

Ez a folyamat elengedhetetlen az akusztikus környezetünkben visszatérő hangminták felismeréséhez és megjegyzéséhez. Ugyanez a mechanizmus valószínűleg az újratanulásban is kialakult, ami elkerülhetetlen a hallásképesség hirtelen megváltozásakor, így például amikor a hallás-károsult emberek hallókészüléket kezdenek használni. Egy adaptációs periódus után hozzászoknak az addig nem, vagy máshogy hallott hangokhoz. A kutatók remélik, hogy egy napon lehetőség nyílik a hallási segédeszközök újratanulásban betöltött szerepének mélyebb vizsgálatára.

Science Daily, 2010-06-01

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés