2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Interjú dr. Kiss Gabriellával - 2012-03-10 15:43:32 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Interjú dr. Kiss Gabriellával

„Erős elhatározás született bennem, hogy megfejtsem a kutya- és a macskaepilepszia rejtélyeit...” (dr. Kiss Gabriella – Kutyák epilepsziáiról mindenkinek) 

dr. Kiss Gabriella - állatorvos doktor

1976 - 1981 Gyógyszerkutató Intézet Farmakológiai Osztály
1977 - 1979 Dolgozók Egészségügyi Szakiskolája Általános Laboratóriumi Asszisztensi Tanszak (Vörös diploma)
1978 - Kutatólaboratóriumi Asszisztensképző
1981 - 1986 Állatorvos Tudományi Egyetem  (Summa cum laude)
1986 - 1987 Országos Állategészségügyi Intézet, Virológiai Osztály
1987 - 1988 Gyógyszerkutató Intézet Farmakológiai Osztály
1990 - Favorit Állatorvosi Magánrendelő tulajdonosa és vezetője
2008 - Magyarországi Állatorvosi Epilepszia Centrum Hálózat alapítója és vezető állatorvosa


22 éve kutatod a kutya epilepsziát. Miért éppen az epilepszia?

Amikor 1990-ben lehetőség nyílt állatorvosoknak is magánpraxist folytatni, Budapesten a hetedik rendelő volt az enyém. Amikor megnyitottam a magánrendelést, a nagy napi beteglétszám miatt szinte naponta, hetente szembesültem a hirtelen kialakuló és gyorsan múlandó magatartás- és viselkedésváltozás tüneteit mutató kutyákkal. Nagyon szerettem volna segíteni ezeken a beteg állatokon, de a megfelelő tudás hiányában csak annyit tudtam tenni éveken át, hogy tárgyilagosan, de nagyon pontosan beírtam a látott tüneteket a kórlapokba, és megígértem a tulajdonosoknak utánanézek, mi lehet a magyarázata ezeknek a furcsa jelenségeknek. Nem tudok borzalmasabb dolgot a mai napig sem elképzelni, amikor diagnózis hiányában, tanácstalan és tehetetlen az állatorvos. Lázasan kerestem az akkori állatorvosi tankönyvekben a magyarázatot, de alig, vagy egyáltalán nem találtam választ a kérdéseimre.

Végül pácienseim tüneteit felfedeztem a humán ideggyógyászati könyvekben leírt tananyagban és esettanulmányokban. Elmondhatatlan boldogságot éreztem, hogy végre megtaláltam azt az utat, amin elindulhatok az epilepsziás rohamok tünettanának tisztázása érdekében. Igaz, hogy autodidakta módon, hiszen állatorvos vagyok és nem humán orvos.

Tematikusan építettem fel, hogy milyen ütemben, hol és hogyan fogom megtanulni a gyermekkori és felnőttkori epileptológiát, pszichológiát és pszichopatológiát. A megszerzett ismeretanyagot folyamatosan elkezdtem adaptálni a kisállat-gyógyászatba. Természetesen próbáltam napra készen nyomon követni a külföldi és a hazai állatorvosi epileptológiai szakirodalmat is.

Visszagondolva az elmúlt 20 évre, tulajdonképpen csak a kezdeti lépések és maga az útkeresés volt nagyon nehéz. Amikor már ismertté váltak számomra az állatorvosi és humán ideggyógyász szakma legjelesebb képviselőinek nevei és munkái, már csak a könyveket és a publikációkat kellett folyamatosan beszereznem és megtanulnom. Természetesen ez a munka a mai napig is töretlenül zajlik az életemben.

Hogyan történik nálad egy betegfelvétel, mik az irányelveid?

Azt kell mondanom, hogy nincs két egyforma betegfelvétel, mint ahogy nincs két egyforma epilepszia sem. Ezért előzetes telefonos egyezetés alapján adok időpontot és nyugodt körülmények között, gyakran órákon át csak a beteggel foglakozom. Ha a kutya epilepsziás krízisállapotban érkezik, akkor a neurointenzív terápia megindítása érdekében tudnom kell, hogy mióta epilepsziás, kapott-e előzőleg tartós kezelést, esetleg évek, vagy hónapok óta kezeletlen epilepsziával állok-e szemben. A beküldő kolléga kezelte-e akutan a krízisállapotot vagy nem. Sokszor ilyen esetekben ismeretlen, hogy milyen belgyógyászati vagy egyéb társbetegségek kísérik az epilepsziát. Ha túl vagyunk az intenzív terápián, akkor egy külön helyiségbe vonulunk a beteggel és a tulajdonosokkal ahol a folyamatos betegmonitorozás mellett, elkezdem a kórelőzményi adatok felvételét. Abban az esetben, ha előzetesen elkészített labor esetleg ultrahang vagy CT/MRI leletek is rendelkezésre állnak, akkor a diagnosztikai munka igen erőteljesen felgyorsul.

Jóval egyszerűbb a dolgom, ha a két roham közötti nyugalmi periódusban jutnak el hozzám az epilepsziás betegek.

Számtalan kérdést teszek fel az egyik tanítványom által összeállított kérdőív alapján. A kórelőzményi adatok felvétele alatt folyamatosan figyelem a kutyát, próbálom tesztelni annak érdekében, hogy első lépésben meghatározhassam a habitusát. A tulajdonos által adott válaszok alapján tudom csak definiálni a roham típusát és így az epilepsziás góc feltételezett agykérgi lokalizációját. Ha a tulajdonos nem tudja elmondani pontosan a rohamtüneteket, akkor a saját beteganyagomból származó, kb. 200 különböző rohamtünetet őrző videótáramból ki tudja választani a saját kutyáján észlelt rohamtípust. Ezt követően történik meg a beteg belgyógyászati és neurológiai kivizsgálása, valamint a vérvétel is.

Lehetőség szerint a társbetegségeket igyekszem minél hamarabb kiszűrni és gyógykezelni, hogy nekem csak az epilepsziával kelljen a későbbiekben foglalkoznom. A kórelőzményi adatok, valamint a rohamtünetek alapján állítom be a beteget az adott roham típusának megfelelő tartós antiepileptikus terápiára. A továbbiakban megbeszéljük az epilepszia oktanának tisztázása érdekében javasolt EEG és a képalkotó vizsgálatok lehetőségeit.
 
 
Kérlek, mutasd be pár szóban az Állatorvosi Epilepszia Centrum Hálózatot!

 A 18 éve folyamatosan tartó agy- és epilepsziakutatással kapcsolatos tapasztalataimat - elsősorban a gyakorló állatorvos szemszögéből – három alkalmas Epileptológiai Továbbképzésen adtam át a betegség iránt érdeklődő fiatal állatorvos kollégáknak. Ezt követően építettük ki a végzett kollégákkal az országos Állatorvosi Epilepszia Centrum Hálózatot a humán epilepszia centrumok mintájára. Így a rohamozó, epilepsziás állatok gyors ellátásban tudnak részesülni az ország különböző pontjain is.

Írtál egy könyvet is a kutya epilepsziáról. Mi késztetett az írásra?

Amikor a könyvet megírtam (Kutyák epilepsziáiról mindenkinek), már 18 éve kutattam a kutyák epilepsziáinak tünettanát, oktanát, valamint az optimális terápiás stratégiák lehetőségeit is. A könyvemben leírt tapasztalatok és tudásanyag egyaránt szól a szakmának, a tulajdonosoknak és kutyatenyésztőknek. Fő célom volt, hogy felhívjam az olvasók figyelmét arra a tényre, hogy az epilepszia oktana és tünettana mennyire változatos és legfőképpen arra, hogy a rohamok tiszta vagy beszűkült tudatállapot mellet is zajlanak, az epilepszia nem csak eszméletvesztéssel járó heves görcsrohamok formájában jelentkezhet. Az elméleti anyagot minden fejezetben saját esettanulmányok leírásával tettem érthetőbbé.

Melyik a legkedvesebb eseted?

Talán erre nem is tudok válaszolni, mert - mint ahogy már mondtam - minden epilepszia más. Annyi kedves beteget és tulajdonost ismertem meg, hogy nem tudnék hirtelen választani.

Az epilepszia szakrendelés mellett ambuláns rendelést is tartasz. Hogyan tudod összeegyeztetni a családot és a munkát?

Az aktív tanulás mellett a rendelőben fennakadás nélkül kell a munkát irányítani, közben praktizálni, házhoz járni, műteni és a két gyermekem mellett anyaként is minden nap helyt kell állnom. Férjem és a nagyszülők áldozatos munkája nélkül természetesen mindezt nem tudnám megvalósítani.

A kutyákon kívül más állatfajok is lehetnek epilepsziásak?

Az epilepsziás rohamok minden melegvérű állaton jelentkezhetnek, a pacientúrámban már kezeltem hullámos papagájt, tengerimalacot, vadászgörényt, macskát nagy számban, majmot és timberfarkast is.  

Milyen terveket szeretnél a jövőben megvalósítani?

Szeretném az epileptológiai továbbképzéseket folytatni. Valamint a Hálózati kollégák által évente tartandó, a Hálózathoz nem tartozó gyakorló állatorvosok részére szóló konferenciákat szervezni.

Továbbá célom, a Hálózat tagjainak évenkénti rendszeres találkozókat rendezni, kizárólag az epilepsziás betegek kezelésével és kivizsgálásaival kapcsolatos gyakorlati tapasztalatcsere céljából.

Alapítványunk honlapján keresztül szeretnék egy olyan fórumot létrehozni az epilepsziagondozásba vett páciensek tulajdonosai számára, ahol tapasztalataikat, meglátásaikat, véleményüket - amelyek a tünettannal vagy az otthoni tartós és akut kezelésekkel kapcsolatosak - egymással szabadon megbeszélhetik.

Mit tanácsolsz a pályakezdő fiataloknak?

Csak annyit tudnék javasolni, hogy tanulni, tanulni, tanulni és már az egyetemi évek alatt vagy után, eldönteni a szakosodás irányát, akár állatfajták, akár egy adott betegségcsoport irányába. Kizárólag ez a jövő útja.

Mi a véleményed az mRNS.hu-ról?

Örömmel és érdeklődéssel olvasom régóta az oldal cikkeit, nagyon értékes információkat tudhatunk meg a tudományos élet világából.

Ferenczi Tímea


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 24, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés