2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Influenza elleni tapasz - 2010-09-11 12:23:09 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Influenza elleni tapasz

Amerikai kutatók olyan, házilag alkalmazható tapasz kifejlesztésén dolgoznak, melynek segítségével pandémiát okozó influenzavírusok ellen védekezhetünk majd. A tapasz apró tűket (ún. mikrotűket) tartalmaz, melyekkel influenzavírusszerű részecskéket juttathatunk be a bőrön keresztül, így otthon is elvégezhetjük a védőoltást.

Az Egyesült Államokban a szezonális influenzajárványok mintegy 200 ezer kórházi esettel és kb. 36 ezer halálos áldozattal járnak évente. Egyre újabb pandémiás vírustörzsek bukkannak fel, mint például a H1N1 vírus, amely 2009-ben a 21. század első influenza világjárványát okozta. A hagyományos védőoltások kifejlesztése hosszú hónapokat vesz igénybe, és a beadásához egészségügyi személyzet szükséges. A járványok megfékezéséhez azonban az lenne az ideális, ha az oltóanyag minél előbb, heteken belül eljutna az emberekhez.

Az ifluenzavírusszerű részecskék (VLP – Virus-like particle) ígéretes oltóanyag jelöltnek tűnnek, mivel nem okoznak fertőzést, mégis hosszú távú védettséget nyújtanak a pandémiás influenzavírusokkal szemben. A dermális dendritikus sejtek a bőr immunrendszerének fontos tagjai. Mivel nagy mennyiségben vannak jelen benne, a bőr alkalmas útvonalnak tűnik a vakcina bejuttatásához.

A tanulmányban a kutatók egereket oltottak be mikrotűs tapasz segítségével. Az oltóanyag H5 vírusszerű részecskéket tartalmazott, melyek a H5N1 vírusból származtak. Az eredmények alapján a kialakuló immunitás megegyezett, vagy meghaladta az intramuszkuláris (izomba adott) oltás hatására kifejlődő védettség mértékét.

A kutatók eredményeikről a Clinical Vaccine and Immunology folyóirat szeptember 10-i kiadásában számolnak be.
 „Az eljárás tökéletesítésével elérhetjük, hogy ezentúl az influenza oltóanyagok hamarabb eljussanak az emberekhez, és azokat házilag is be lehessen adni”-számolnak be a kutatók.

ScienceDaily (Sep. 9, 2010)


Borsics József


Hasonló cikkek:

Négylábú influenza-teszt

Karnyújtásnyira az univerzális influenza vakcinától
Lesz gyógyszer a vírusok ellen!

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés