2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Indukált pluripotens őssejtekkel a vakság ellen - 2011-06-22 23:46:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Indukált pluripotens őssejtekkel a vakság ellen


 

A minket körülvevő világ 90%-át a szemeink és a látásunk segítségével fogjuk fel, így nem túlzás kijelenteni, hogy érzékszerveink közül ez az, amelyikre a leginkább támaszkodunk mindennapjaink során. Szükségünk van rá a munkahelyünkön, az otthonunkban, a családunk körében, szabadidőnkben. Szemünk szerkezete és működése igen finom és pontos alapokon fekszik, a legkisebb elváltozás is látószervünk rendellenes működését váltja ki.

A retina pigmentsejtjeinek molekuláris degenerációja, mint a vakság általános oka, világszerte mintegy 25-30 millió ember életét keseríti meg. Az ilyen betegségek közül csak a retinitis pigmentosa másfél millió embert érint a világon.
A Stem Cells című folyóirat június 15-én, online kiadványában megjelentetett munkájában egy vizsgálat eredményét előlegezték meg. Egy a közelmúltban kifejlesztettet technológiát használtak indukált pluripotens őssejtekből retinasejtek generálására egy ritka örökletes betegségnél, amelyet az orvostudomány atrophia gyrata-ként ismer.
Ez a retina pigmenthám eredetű betegsége, mely autoszomális, recesszív módon öröklődik. Fiatal felnőtt korban sötétadaptáció-zavarként jelentkezik, majd a perifériás és centrális látás súlyos károsodása követi. Az érintettek nagy része rövidlátó. A retinaszerkezet csak kis szigetek formájában marad meg.

Az atrophia gyrata betegségnél tehát a retina pigmenthámja károsodik, mely sejtek fontos szerepet játszanak az ideghártya fotoreceptorainak támogatásában, illetve az idegingerület központi idegrendszerbe való jutásában is. A korai retina és előagy sejtek összevegyülnek a pluripotens őssejt kultúrákban, közös származásuk és szorosan összekapcsolt fejlődésük miatt. Amint a tanulmányban kimutatták, humán embrionális- és emberi pluripotens őssejt-tenyészetekben izolálni lehet a retina progenitor sejtek három dimenziós populációit korai előagy sejtekből. Jelen tanulmány szerzői által használt protokoll segítségével optikai vezikulumszerű struktúrák átmeneti populációit azonosították – ezek nagyjából ugyanannyi idő alatt jöttek létre, amennyi idő alatt a normális retinagenezis is zajlik. Ezek a struktúrák képesek voltak arra, hogy élettanilag működőképes fotoreceptorokat és retina pigmenthám sejteket hozzanak létre.

Az optikai vezikulumszerű sejtkultúrák termelése emberi pluripotens őssejtekből megkönnyítheti az emberi retinafejlődés és az ideghártyát érintő betegségek tanulmányozását, valamint segíthetni az indukált pluripotens sejtek alkalmazását a személyre szabott orvoslásban.
A kutatók a legmodernebb őssejt technológiát alkalmazták, hogy kijavítsanak ritka, vakságot okozó genetikai hibákat. Ez egy újabb lépés lehet azon az ígéretes úton, amely egy napon elvezethet a vakság visszafordításához. Indukált pluripotens őssejtek létrehozásakor kijavíthatjuk azokat a génhibákat, amelyek felelősek ezen betegség kialakulásáért, és ezeket a sejteket arra lehet “ösztönözni”, hogy funkcionális retina pigmenthám sejtekké alakuljanak, ezzel mintegy kijavítva azt, ami elromlott.

A tanulmány vezető sejtbiológusa, az Indiana Egyetetem (Indiana University - Purdue University, Indianapolis) adjunktusa, Jason Meyer szerint: „A jövőben képesek lehetünk kicserélni az eltűnt vagy meghibásodott sejteket más gyakori retinabetegségek esetén is.” És mivel az indukált pluripotens sejtek származhatnak közvetlenül a pácienstől is, ezek használatával elkerülhető a szervezetből való kilökődés problémája is.

A kutatók remélik, hogy ezek a sejteket a későbbiekben arra tudják majd használni, hogy jobban megértsék és kezeljék a látás örökletes betegségeit. Ha tehát ismerjük a vakságért felelős gént, az indukált pluripotens őssejtekben kijavítható annak hibája, így ezen sejtek akár visszaadhatják a betegek látását.

Science Daily, 2011. június 18.
Dimény Orsolya


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés