2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
In vivo figyelték meg a DNS-kvadruplexeket humán sejtekben - 2013-01-28 12:38:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
In vivo figyelték meg a DNS-kvadruplexeket humán sejtekben

A Nature Chemistry folyóirat hasábjain a napokban publikálta eredményeit egy angol kutatócsoport, amelynek elsőként sikerült kimutatni a guanin-tetrádokat, azaz a DNS-kvadruplexeket élő sejtekben (azaz in vivo). A kvadruplexek guanin-gazdag DNS-szakaszok interakciójaként jöhetnek létre: ezeken a szakaszokon a DNS kettős hélix szerkezete felbomlik, és helyette egy planáris, 4 guaninbázisból álló struktúra jön létre. Ezek a struktúrák képződhetnek intramolekulárisan, vagy 2 DNS-szál interakciójaként is. A kvadruplexeket laboratóriumi körülmények között régóta vizsgálják, sok modell szerint pedig fontos szerepük lehet egyes gének expressziójának szabályozásában és a telomerek felépítésében is. A nekik tulajdonított fontos funkciók ellenére egészen mostanáig nem mutatták ki jelenlétüket élő sejtekben.

A DNS kettős hélix struktúrájának modelljét 1953-ben publikálta a Cambridge-en dolgozó Watson és Crick, most, 60 évvel később pedig ugyan ott dolgozó kollégáik, 10 évnyi kutatómunka után, speciálisan tervezett fluoreszcens antitestekkel élő sejtekben mutatták ki a korábban csak in vitro megfigyelt érdekes struktúrákat. A Cancer Research UK szervezet által támogatott kutatás a kvadruplexeket leginkább az aktív DNS-szintézis helyein mutatta ki. Minthogy a DNS-szintézisre a sejtek osztódásához elengedhetetlenül szükség van, a kutatócsoport vezetője, Shankar Balasubramanian professzor leszögezte, az eredményeket reményeik szerint később akár a kontrollálhatatlanul osztódó, vagyis a tumorsejtek elleni harcban is fel lehet majd használni.

A kutatók által a kvadruplexek vizualizációjára használt, fluoreszcensen jelölt antitestek a nem osztódó sejtekben csak kis mértékben jelezték a négyes struktúrák jelenlétét, míg az S-fázisban lévő, osztódó sejtekben a tetrádok számának jelentős növekedését tudták kimutatni. A kvadruplexekhez kötődő szintetikus molekulákkal pedig a kutatók a DNS-szintézis lelassítását is el tudták érni. Az eredmények arra utalnak, hogy a kvadruplexek a DNS-szintézis során a szálakon található guaninbázisok miatt, mintegy melléktermékként jöhetnek létre, és viszonylag rövid idő után meg is szűnnek (korábban felvetették már, hogy a kromoszómák végén, az ún. telomereken sokkal inkább funkcióval bíró kvadruplexek jönnek létre, ezek azonban nem képezték a most megjelent kutatás tárgyát).

A 'négyszálú DNS-ként' is aposztrofált felfedezés komoly médiavisszhangra lelt világszerte, azonban számos pontatlanság kísérte az eredményekről szóló beszámolókat. Így pl. a DNS megszokott formája nem kettős spirál, hanem helyesen kettős hélix, valamint a kvadruplex struktúrák nem tekinthetőek 4-es hélixnek, hiszen egy vagy két szál egy-egy rövid szakaszának eltekeredésével ill. hajlásával jönnek létre, nem pedig 4 szálból. Egyes kutatók pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes lenne nem-immunhisztokémiai módszerekkel, tehát nem antitestekre alapuló eljárással is ellenőrizni a kvadruplexek jelenlétét az osztódó DNS-szálakon.

Forrás: 
Nature News
, Nature Chemistry, Phys.org, Kép: humán telomerikus G-kvadruplex modellje

2013. január 22.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés