2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
III. Magyarországi Klímacsúcs - 2011-02-06 22:02:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
III. Magyarországi Klímacsúcs - Összefoglaló

Az idei év talán első nagyszabású környezetvédelmi rendezvénye volt a január 19.-én megrendezésre került III. Magyarországi Klímacsúcs. Az esemény főszervezője a Klíma Klub volt, mely szervezet célja az éghajlatváltozás okozta folyamatok mérséklése a lakosság és a vállalatok fenntartható és zöld gondolkodásának megteremtésével. A helyszín tökéletesen illett a konferencia témájához, ugyanis a szentendrei Regionális Környezetvédelmi Központ, zéró szén-dioxid kibocsátású épülete adott otthont az eseménynek.

Hogy miért is került megrendezésre eme jeles találkozó? 2010 decemberében Cancúnban gyűltek össze a világ vezetői, hogy megoldást találjanak korunk legégetőbb problémájára: a klímaváltozásra. A röviden UNFCCC-nek (United Nations Framework Convention on Climate Change) nevezett konferencia minden év decemberében megrendezésre kerül. Legfőbb célja, hogy egy olyan megállapodást kössenek a világ országai, hogy egyezményesen csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel fékezve a globális felmelegedés folyamatát.

A szentendrei esemény is ennek apropójára jött létre, hogy a résztvevők megoldásokat keressenek arra, hogy miképp tudnák hazai szinten teljesíteni a cancúni kívánalmakat. 10 perces előadásokat hallottunk a klímaváltozás témakörébe tartozó különböző tudományterületek szakértőitől, különböző kutatásokról, azok eredményeiről.

Az esemény nyitóbeszédét Dr. Baranyai Tibor miniszteri biztos tartotta meg, aki a kormány nevében üdvözölte az eseményt, és felvázolta, hogy a kormány milyen lépéseket kíván tenni a klímaváltozás mérséklésében. Ezután beszédet tartott Dr. Dietz Ferenc Szentendre polgármestere, aki felvázolta, hogy milyen zöld beruházások és fenntarthatóságot elősegítő megoldások valósultak meg a településen az elmúlt időszakban, és mik a további tervek ez ügyben. Az előadássorozatot Dr. Bogár László: A fenntartható fejlődés dilemmái című előadása követett, amely nem kis sikert aratott a közönség részéről. Sajátos módon közelítette meg a jelenlegi gazdasági rendszer hibáit, a manapság uralkodó hatalmi rendszer törekvéseit. Radács Ferenc a VOSZ Közép-Magyarországi régió elnöke előadásában az energiahatékonyság fejlesztésének hazai helyzetét, buktatóit foglalta össze. A technológiai változtatásokat, az életmódváltozást és a környezettudatos fogyasztói viselkedést egyaránt szükségesnek és fontosnak tartotta. Azt a mítoszt próbálta eloszlatni, miszerint majd a technológia megoldja a problémákat. Ha csak a technológiai fejlesztésekre hárulna ez a feladat, akkor 5-6 szoros hatékonyságnövelésre lenne szükség, ami sajnos lehetetlen. Az életmódváltozás, a fogyasztói viselkedés megváltoztatása elengedhetetlen része a folyamatnak, amiben a kis- és középvállalatoknak nagy szerepet tulajdonít. A környezetbarát eljárások és technikák alkalmazásával sokat tehetnek a mikrokörnyezetük állapotának javításáért.

A sort Dr. Mika János meteorológus professzor követte, aki az európai időjárásban megindult változás tendenciáiról beszélt, amit az Európai Környezetvédelmi Ügynökség megdöbbentő adataival támasztott alá. Az utóbbi években folytatódott az időjárási szélsőségek gyakoriságának növekedése, hideg és melegrekordok dőltek meg. Nő a metán kibocsátás, emelkedik a tengerek szintje. Az IPCC jelentések adatait figyelve megdöbbent a hallgató, hogy globálisan mennyire alakul át Földünk érzékeny klímája.

Dr. Tánczos Lászlóné egyetemi tanár kiemelte a környezetkímélő közlekedési alternatívák elterjesztésének és népszerűsítésének fontosságát és felhívta a figyelmet arra, hogy a nálunk előrébb tartó országok tapasztalatait érdemes lenne figyelembe venni.

A TESCO műszaki és fenntartási igazgatója a nagyvállalatnál történt környezetbarát technológiák gyakorlati bevezetésére hozott fel példákat. Szép fegyvertényként megemlítette, hogy CO2 kibocsátásuk  2006-hoz képest 26%-kal csökkent.
Dr. Büky Gergely, nyugalmazott egyetemi tanár a megújuló energiák használatáról beszélt A termálvizekben rejlő hőhasznosítási lehetőséget emelte ki. Magyarország számára a hőszivattyús hőtermelés stratégiai jelentőségű lehet. Pozitív gazdasági hatásokkal járna. Rámutatott arra  is, hogy minden energiaellátás környezetszennyezéssel jár, ezért az alternatív energiaforrások használatakor is mindig meg kell vizsgálni a konkrét alkalmazást energiahatékonysági szempontból is.

Dr Békés Márta professzorasszony a klímaváltozás  Magyarország mezőgazdaságára gyakorolt hatásait fejtegette. A csapadékeloszlásban történt változásokhoz való alkalmazkodás nagy feladatot jelent a mezőgazdasági termelés számára. A megoldást a belvizek és a szárazság okozta klímakárok problémájára a tudás átadásában, a tanácsadásban és a szakkönyvek terjesztésében látja.

A klímaváltozás állattenyésztésre gyakorolt hatását elemezte Horváth Levente, a BME kutatásvezetője. A felmelegedés hatással van a haszonállatokra is. Egyre nő a forró napok száma, minek következtében csökken a tejtermelés. Új betegségek és ezeket hordozó új kártevők megjelenésével kell számolnunk a közeljövőben. Ezekre a problémákra Magyarországon is fel kell készülnünk.

Feid Judit - Eisenbeck Tamás
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés