2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ígéretes kísérlet a memória megmentésére - 2010-10-14 08:00:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
Ígéretes kísérlet a memória megmentésére

A tanulás alapjául szolgáló memória az egyik legfontosabb kellékünk az egészséges élethez. Elménk a 15-25 éves korban a legfényesebb, azonban az évek előrehaladtával emlékezőképességünk fokozatosan romlik. Az időskori dementia egyik komponense a memória-kiesés, melynek megfékezésére számtalan kutatás próbál kísérletet tenni. Egy kísérletesen kifejlesztett vegyület szép reményekkel száll harcba. Egerekben már bizonyította a memória és kognitív funkciókat serkentő hatását.

Az emberek döntő többsége érzi úgy, hogy ahogy egyre idősebb, úgy romlik az emlékezete is. Ezt a feledékenységet az öregedés folyamatának köszönhetjük, és az élet természetes velejárójának gondoljuk. Nem szokatlan a szórakozottság és a koncentráció zavar sem. Hosszú időbe telik felidézni egy ismerős nevét, vagy, hogy melyik utcában parkoltunk le az autónkkal. Ezek a tünetek akár a dementia előjárói is lehetnek, de a legtöbbször nem fajulnak súlyossá.

A memória romlásának mechanizmusában feltételezik a glükokortikoid szteroid hormonok szerepét. Ezen vegyületek magas szintje az agy emlékezésért felelős területein káros hatást fejt ki. Megfigyelték, hogy az idősödő agyban a hormonok előállításában részt vevő enzim, a 11ß-HSD1 (11ß-hydroxysteroid dehydrogenase type 1) szintje megemelkedik.

A Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmányban
számolnak be a felfedezésről. A 11ß-HSD1-et szelektíven blokkoló szintetikus vegyület (UE1961: N-[3-[4-[4-[(4aR,8aR)-3,4,4a,5,6,7,8,8a-octahydro-2H-quinoline-1-carbonyl]-2-thienyl]-1-piperidyl]-3-oxo-propyl]methanesulfonamide) hatására az egerek jobban teljesítettek egy elágazó csövekből álló memóriatesztelő pályán (Y maze), mint a kontroll csoport.

A kutatásokat Prof. Jonathan Seckl vezette, aki így számol be az eredményekről: „A normális öreg egerek memória és tanulási deficittel küzdenek, akárcsak az idősödő emberek. Azt találtuk, hogy a 11ß-HSD1 enzim élethosszon át tartó parciális gátlása megelőzi az öregedéssel járó memóriaromlást. A meglepő azonban az volt, hogy a szer hatása oly mértékben gyors, hogy már pár nappal a beadása után javul az egerek teljesítménye. Ez egy sikeres terápia alapját jelentheti. ” A hatások már 10 nappal a kezelés megkezdése után érezhetőek voltak.

A gyógyszerfejlesztési programot Prof. Brian Walker és Dr. Scott Webster vezeti. „Az eredmények alátámasztják e gyógyszerosztály hatékonyságát az öregedéssel összefüggő memória vesztés kezelésében. Korábban kimutattuk, hogy egy régi gyógyszer, a carbenoxolone, ami többek között a 11ß-HSD1 enzimet is blokkolja, már egy hónapos kezelés után fejleszti a memóriát egészséges idősödő emberekben és 2-es típusú cukorbetegekben. Ezért is vagyunk optimisták az új vegyület hatékonyságában. A következő lépés a preklinikai fázis lezárása, mely lehetővé teszi a biztonságos klinikai tesztelést akár egy éven belül.” mondja Prof. Walker.

A 11ß-HSD1 enzim olyan metabolikus betegségekben is fokozottan indukálódik, mint a diabetes és az elhízás. Hasonló hatású perifériás készítmények alkalmasak lehetnek e kórképek kezelésére is.

A University of Edinburgh kutatói fejlesztették ki az új csodaszert.  A vegyület a kliniko-farmakológiai tesztelés preklinikai stádiumában van. Ebben a szakaszban számítógépes tesztelés mellett in vitro és állat kísérletek zajlanak. Az esetleges gyógyszer hatásainak, mellékhatásainak pontos felmérése után remélhetőleg pár éven belül a szer a klinikai, humán tesztelés fázisába léphet. Ha beválik, emberek milliói számára lesz szebb az időskor.

ScienceDaily, 2010-10-13

Veres Dániel

Cikkek hasonló témában:

Tanulás hatékonyabban - gyógyszerrel
Nem invazív agyi stimuláció a jobb vizuális memóriáért
Szuperprocesszor, mely úgy gondolkozik, mint az agyunk
A „Homer Simpson” gén
Vág az eszed, mint a borotva?
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Starbuck2010-11-24 20:54:42 
Aztán a nagy sietségben ki ne maradjon pár lépés a tesztelésben...
 
Küldő: medozz2010-10-15 12:54:46 
Íme hogyan készítsünk hatékony labort :)
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés