2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Idegenek törnek be az óriás baktériumok otthonába - 2013-08-12 22:23:38 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Idegenek törnek be az óriás baktériumok otthonába

Az élet nem habos torta a világ legnagyobb baktériumának, ami puha, nudliszerű, fehér zsinórként él az óceánok mélyén. Mivel nem tudja magát megvédeni, parazita mikroorganizmusok törnek be lakhelyére, amik ellopják a tápanyagait, melyet a baktérium később lelkiismeretesen visszapótol. Erről az újonnan felfedezett bizarr, mélytengeri kapcsolatról, amely végtére is hatással van az óceánok körforgására, a University of Southern Denmark kutatói számoltak be a Nature folyóiratban.

Mexikótól nyugatra a Csendes-óceán fenekén található a világ egyik legnagyobb baktériuma a Thioploca. Olyan nagy, hogy szabad szemmel is látható, és a család más tagjaival hosszú, vattaszerű fehér kötegekbe rendezett sejtfonalakban laknak együtt, amelyek a kínai tésztához hasonló kinézetűek. A Thioploca nitráttal táplálkozik, amit a vízből vesz fel és miután összegyűjt egy adagra valót visszatér tengerfenék alatti lakhelyére. Visszahúzódik az akár 20 cm hosszú csőalakú lakhelyére és ha újra készen áll a táplálkozásra, azon keresztül visszatér az óceán vízébe.

„Régóta tudtuk, hogy meglepően nagy mennyiségű nitrát tűnik el innen, de amikor elkezdtük megvizsgálni az okát, láttuk, hogy nem csak a Thioploca felelős ezért. A csövekben találtunk más, kisebb sejteket, úgynevezett anammox (ANaerobic AMMonium OXidation) baktériumokat, amik ellopják a visszatérő Thioploca-tól a begyűjtött nitrátot”- magyarázza el Bo Thamdrup, a Nordic Center for Earth Evolution bio-geo-kémikusa. Kollégáival, akik a kaliforniai Pomona College és más amerikai intézetekből valók, ők írták le az újonnan felfedezett szimbiózist. Ez a felfedezés most segíthet megérteni, hogy miért tűnik el tápanyagok nagy mennyisége az óceánokból. „Az újonnan leírt szimbiotikus kapcsolat megnöveli az óceánok nitrogén metabolizmusát. Ez kevesebb alga jelenlétéhez vezet, ami kevesebb tápanyagot jelent a tengeri organizmusok számára. Végső következménye, hogy kevesebb táplálék jut a halaknak.”- fejti ki Bo Thamdrup.

Az algák virágzásának növekedése gyakrabban aggasztja a tenger kutatókat, mintsem a csökkenése, mert ez a folyamat szegényes és potenciálisan halálos körülményekhez vezet a tengeri állatok számára, beleértve a halakat is, különösen a part menti vizekben. De a világ néhány helyén, mint például ott, ahol Bo és társai végezték kutatásaikat, nem a növekedés, hanem az algák csökkenése vezet a szegényebb élet feltételekhez a halaknál. A kutató csapat megvizsgálta a tengerfenéket Mexikó partjai melletti, ahol az óceán nagy területein extrémen alacsony az oxigén szint. Ezeken a területeken csak azok a baktériumok maradnak életben, akik nitráttal táplálkoznak oxigén helyett.

„Korábban úgy gondoltuk, hogy a nitrogén megkötése, főként a nyílt vízen és óceánok középső szintjein történnek, mintsem a fenéken. Habár, ha az oxigén szegény régiók, a Thioploca és az anammox baktériumok csak a tengerfenéken, a partok közelében terjeszkednek, komoly beleszólásuk lehet a halak életébe és a halászatba”- foglalja össze Bo Thamdrup.

Forrás:
Phys.org

2013. augusztus 12.

Dr. Wlasitsch Mirkó


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés