2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Húzóágazat lehet az egészségipar - 2010-03-09 12:33:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Húzóágazat lehet az egészségipar

Trendkutatások bizonyítják:az egészségügy mint megaiparág válhat a gazdaság hajtóerejévé, és számos egyéb területet is magával húzhat.Nem kiadás, sokkal inkább befektetés minden, az egészségügyre költött forint – hangzott el egy konferencián.

Paradigmaváltást ajánlott szakmai konferenciáján az egészségüggyel kapcsolatos közgondolkodásban a döntéshozóknak az Egészségügyi Baráti Társaság (EÜBT). A szervezet legutóbb tavaly ősszel több mint ezeroldalas tanulmánnyal próbálta meggyőzni a témára érzékenyen figyelőket arról, hogy az egészségügy és a mögötte álló ipar nem visz, sokkal inkább pénzt termel az országnak. Adataik szerint a magyar egészségipar a nemzeti jövedelemhez 6,3 százalékot ad, miközben az egészségügyre fordított kiadás 5,9 százalék. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozáson Szepesi András, a szervezet titkára úgy vélte, a jövőben foglalkozni kell a biztosítási rendszerrel, az egészségügyi struktúrát a lakossági szükségletekhez kell igazítani, de az ágazat humánerőforrása is fontos téma. Utóbbiban csak rövid távra szóló intézkedések vannak a hosszú távúak helyett.

– Az egészségügy lesz a következő ciklus alapvető hajtóereje – vélte előadásában Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának egyetemi tanára. Hozzátette: érdemes az egészségipar szerepét végiggondolni az élelmiszeriparral, telekommunikációval, turizmussal fennálló kapcsolódási pontokon. Ám el kell dönteni, hogy mire fókuszáljunk, és Magyarország miben legyen az egészségügyön belül élenjáró. A tudomány ugyanis már rég összekapcsolta az egészségügy nemzetgazdasági szerepét az életminőség-javító ágazatokkal.

A trendkutatások egyértelműen jelzik, hogy a megváltozott egészségfelfogás új piacokat alakít. A folyamat már el is kezdődött: a teljes egészségügyi kiadásokon belül a magánkiadások részaránya egyre nagyobb. (A magyar háztartások kiadásaik 3,5 százalékát költik egészségügyi szolgáltatásokra, az OECD átlaga ezzel szemben három százalék.) Az egészségipar termékei, szolgáltatásai iránti szükségletet a demográfiai és egyéb társadalmi folyamatok is növelik: például a népesség öregedése új értékeket, fogyasztói csoportokat, piacokat hoz létre. Az új idősek csoportja mind hoszszabban akar egészséges maradni, így egyebek mellett egyre többet áldoz például egészséges élelmiszerekre, életstílusgyógyszerekre. Így a gyógyszeripar, a gyógyászati technika, a környezettechnológia, a biotechnológia, a turizmus, a szabadidőipar óriási fejlődésére lehet számítani.

nol.hu

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés