2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hogyan születik az RNS molekula? - 2011-05-05 18:37:45 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hogyan születik az RNS molekula?

A biológiatörténet egyik legnagyobb felfedezése volt, amikor 1953-ban James D. Watson és Francis Crick bemutatták a DNS szerkezetét ábrázoló modelljüket, amivel feltárták a DNS kettős spirál kémiai szerkezetét. Ezután indulhatott el igazán nagy lépésekkel a molekuláris biológiai folyamatok megismerése, amiben többek között fény derült arra is, hogy a DNS-ben tárolt információ miképp fejeződik ki. 58 évvel a nagy felfedezés után újabb szenzáció született: élő sejtben sikerült rögzíteni a sejt elpusztítása nélkül a génexpressziós folyamatok egyik állomását, a transzkripciót. 

A DNS-ben tárolt információ átfordítása fehérjévé egy bonyolult, több lépcsős folyamat. Elsőként a DNS megfelelő részéhez olyan fehérjék, úgynevezett transzkripciós faktorok kapcsolódnak, amelyek képesek felismerni hogy a DNS melyik szakasza kódol értelmes, szükséges információt, és ennek nyomán képesek elkezdeni annak átírását.

Ezek a fehérjék a génátírás első lépésekétn egy RNS átiratot készítenek a DNS-ről. Ez azonban nem „tükörfordítása” a megfelelő génnek, abban ugyanis többnyire sok olyan szakasz található, ami a génexpresszió szempontjából fölösleges, értelmetlen: ezeket intronoknak nevezzük. Az RNS végső, értelmes formáját tehát egy natív átirat „méretre szabása” után éri el, az intronok kivágódnak, így csak a szükséges DNS szakaszok átiratai alkotják. A DNS-ről RNS átirat készítésének folyamatát transzkripciónak nevezzük.

A sejtbiológiai folyamatok többségének sok apró részlete még máig nem tisztázott. A mai napig kérdés például, hogy a biomolekulák találkozása (jelen esetünkben a DNS és a génátírást elindító transzkripciós faktorok találkozása) irányított folyamat-e, vagy a véletlen következménye? Az ilyen kérdések tisztázása mindig is nehézkes, hiszen az, hogy egy élő sejtben vizsgálhassuk a különböző molekulák viselkedését, igen komoly technikai hátteret és felkészültséget igényel.

A Dr. Robert Larson és Dr. Daniel Singer a ma elérhető technológiák bravúros ötvözésével érte el, hogy élő sejteket használva bepillantást nyerhettek a fentebb részletezett transzkripció folyamatába. A kutatóknak sikerült ennek a folyamatnak az összes szakaszát, fluorescensen jelölt fehérjék használatával. A vizsgálatot élesztőgomba sejteken végezték, amelyekbe előzetesen egy meghatározott DNS szekvenciát illesztettek. Az erről a szekvenciáról készült RNS szintézist követhették nyomon fluoreszcens mikroszkóp alatt.

A tanulmányból úgy tűnik, hogy az élesztősejtekben a génátírás iniciációja, azaz a génátíráshoz szükséges fehérjekomplexumok összeszerelődése és a DNS megfelelő helyének megtalálása egy véletlen folyamat–  Mondta Dr. Singer

Ezzel szemben az iniciáció utáni folyamat, vagyis az, amikor az RNS polimeráz az mRNS felépítéséhez szükséges nukelotidokat – az RNS építőköveit – összetoborozza és összekapcsolja, már gyors folyamat, itt tehát valamiféle „irányító” jelenség feltételezhető.

Annak megértése, hogy a génexpresszió milyen folyamatok által szabályozott egysejtű organizmusokban mint pl. az élesztőgomba, kulcsfontosságú lehet a humán génexpressziós folyamatok megértésében is. Bár az emberi genom sokkal nagyobb és összetettebb mint ezeké az egysejtű eukarióta szervezeteké a transzkripció folyamatát mégis ugyanolyan törvényszerűségek irányítják.

EurekAlert!. 2011 04. 21

Bódi Balázs

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés