2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hogyan szabadul ki a HIV a gazdasejt csapdájából? - 2010-04-10 10:52:17 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hogyan szabadul ki a HIV a gazdasejt csapdájából?

Egy kanadai csoport eredményei segíthetnek a HIV terjedésének megfékezésében. Éric A. Cohen és munkatársai a 2008-ban leírt humán Tetherin fehérje és a HIV-1 által kódolt Vpu fehérje kapcsolatát fejtették meg.


Az élőlények változatos védekező-mechanizmusokat használnak a kórokozók ellen. Ha azonban a patogén már átjutott az első védelmi vonalakon, akkor arra törekszenek, hogy a fertőzést minél alacsonyabb szinten tartsák, vagy izolálják azt. Az interferon-válasz a gerincesekre jellemző egyik legfontosabb antivirális reakció, melynek során citokinek szabadulnak fel a fehérvérsejtekből. A citokinek különböző védekezési útvonalakat aktiválnak melyekben több száz különböző fehérje (interferon-stimulált gének, ISG) expressziója indul be a vírus elleni védekezés érdekében. Ezen kívül az emlősöknél léteznek olyan ún. restrikciós faktorok, amik a vírusok életciklusát gátolják, vagy visszaszorítják annak replikációját.

A 2008-ban Neil és munkatársai által leírt ISG és restrikciós faktor, a Tetherin ("pányva") tulajdonképpen egy különleges szerkezetű transzmembrán fehérje, melynek feladata, hogy kikösse a sejtfelszínhez a sejtmembránba csomagolódott virionokat, és ezáltal meggátolja azok kiszabadulását a fertőzött sejtből. Ezt a kipányvázást a szervezet több víruscsoport ellen is használja, mint például a retrovírusok, vagy a herpeszvírusok. Ám mivel a vírusok a gazdaszervezetekkel való ko-evolúció folyamán általában szert tettek ellenlábas fehérjékre, hogy elhárítsák a ellenük irányuló támadást, így a Tetherinnek is van antagonistája a HIV-1 részéről: a Vpu fehérje. Azt már eddig is tudták, hogy a Vpu fehérje az AIDS kialakulásának egyik fő faktora, és úgy gondolták, a Vpu a Tetherin lebontásán keresztül segíti a vírus kirajzását.

A HIV-1 azonban más stratégiát követ, eltűnteti a Tetherint a plazmamembránról, így az többé nem ejtheti csapdába a virionokat. Ha a sejtben nincs jelen a Vpu, akkor az endoplazmatikus-retikulumon (ER) készülő Tetherin átszállítódik a Golgin, majd kijut a sejtmembránba, ahol a membrán-reciklizációval újra meg újra visszalép a transz-Golgiba. Ha azonban a Vpu jelen van, akkor komplexeket formál a Tetherinnel, ledokkolja azt a sejten belüli membránokon és odatoboroz egy másik faktort (SCF), ami kijelöli a Tetherint a lebontásra. Így a "pányva" hiányában a becsomagolódott vírusok el tudják hagyni a sejtet, és újabbakat tudnak megfertőzni.

A HIV a SIV-ből (Simian immunodeficiency virus) alakult ki, ám a SIV nem képes gátolni a humán Tetherint. Valószínű hát, hogy a Tetherint gátló Vpu-val rendelkező HIV-törzsek lehetnek a legelterjedtebbek a világon.
A Dubé és munkatársai által leírt mechanizmus nagy segítséget jelenhet a HIV megállításához, bár az egyedről egyedre történő vírusátvitelt még jobban meg kell értenünk, hogy új gyógymódokat és új prevenciós stratégiákat dolgozhassunk ki.

PLoS Pathogens, 2010.04.08.

Lózsa Rita


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés