2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hogyan segítenek sejtszinten az omega-3 olajok?  - 2012-05-24 08:39:48 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hogyan segítenek sejtszinten az omega-3 olajok?

Egészségügyi hasznuk fokozásának egy lehetséges módja

A San-Diego-i California Egyetem kutatóinak első felfedezése, hogy bepillantva egy élő egérsejtbe, feltérképezték azokat a folyamatokat, melyek a népszerű omega-3 zsírsavak egészségügyi előnyeit eredményezik. A kutatók azt állítják, hogy a kutatásaik alapján lehetségessé válhat manipulálni ezeket a folyamatokat, megelőzni a gyulladást, vagy legalább segíteni megszüntetni azt, mielőtt károsodást okozna.


A bizonyos halolajokban nagy mennyiségben található omega-3 zsírsavak terápiás előnyeit régóta ismerik, egészen az 1950-es évek óta, amikor a tőkehalmájolajat hatékonynak találták ekcéma, magas koleszterinszint, és ízületi gyulladások kezelésében.

A 80-as években a tudósok arról számoltak be, hogy a halban gazdag táplálékkal élő grönlandi eszkimók szívkoszorúerei sokkal egészségesebbek voltak, mint a halban szegényebb étkezésű, kontinensen élő társaiké.
 
„Rengeteget írtak már az omega-3-olajok egészségügyi előnyeiről, de kevés tudományos igényességű mű született ebben a témában” - mondja Edward A. Dennis, a farmakológia, kémia és biokémia professzora. „Ez az első átfogó tanulmány arról, hogy valójában hogyan működnek a halolajok a sejt belsejében”.

A tudósok egér-makrofágokat  - azaz egyfajta fehérvérsejteket -  különböző típusú zsírsavakkal „tápláltak”: eikozapentaénsavval (EPA), dokozahexaénsavval (DHA), és arachidonsavval (AA). Az EPA és a DHA többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, nagyon fontosak a sejt- és testfunkciók jó része számára, a gyulladásokat csökkentik, valamint egyben kardioprotektív és antikarcinogén anyagok is. Az emberi szervezet ezeket csak az esszenciális omega-3 alfa-linolénsavból tudja előállítani, s a legfőbb összetevői az általános halolajtartalmú táplálék-kiegészítőknek. Az AA többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav, az emberi táplálékban gyakran előfordul. (Az omega 3 ill. -6 elnevezés azt jelenti, hogy a zsírsav szénláncának utolsó szénatomjától visszafelé számolva képest hol helyezkedik el az utolsó telítetlen (kettős) kötés.)

Magas koncentrációban a zsírsavak toxikusak, így a sejtek többnyire foszfolipidek formájában elkülönítik őket a sejtmembránban. Viszont, valamilyen hatás által stimulálva kiszabadulhatnak a sejtmembránból, és válaszként sokféle úgynevezett jelátviteli kaszkádot indíthatnak el. (A kaszkád: különböző fehérjék és másodlagos jelközvetítő molekulák láncreakciószerű egymásra hatása, együttműködése a sejtben. Eredményeképpen például a sejt külső felszínén levő receptoron megkötődő jelmolekulák végső soron a sejt belsejében valamilyen választ, például bizonyos enzimek működését indítják el, vagy géneket kapcsolnak be. A sejtben tulajdonképpen egész jelátviteli hálózatok működnek.)   

A szabad zsírsavakat a ciklooxigenáz (COX-1 ill. COX-2), a lipoxigenáz (LOX), illetve a citokróm P450 enzimek bontják le úgynevezett eikozanoid vagy más néven prosztaglandin típusú vegyületekre, amelyek részt vesznek - többek közt - a gyulladás elindításában.  Az akut vagy mérsékelt gyulladás természetesen létfontosságú immunológiai válasz egy fizikai sérülésre vagy behatoló kórokozókra. A krónikus gyulladás viszont ártalmas, és megszokott összetevője szinte minden betegségnek, a diabétesztől a rákig.

Miután az egér-makrofágoknak omega-3 ill. -6 zsírsavakat adtak, a kutatók stimulálták azokat, hogy gyulladásos választ produkáljanak. Azt fedezték fel, hogy az omega-3 zsírsavak, tehát az EPA ill. DHA, gátolják az omega-6-os AA-ból képződő, a gyulladásért leginkább felelős eikozanoidok hatásait. Fő inhibitornak az EPA-t, pontosabban az abból képződő dokozapenaténsavat (DPA) találták.

Azt is bebizonyították, hogy a gátlás a COX-enzimek jelátviteli útjain keresztűl történik, és hogy COX-1 illetve a COX-2 kaszkádrendszer különbözőképpen módosul attól függően, hogy milyen hosszú idejű gyulladást keltő stimulációt használtak és hogy milyen arányban táplálják a sejteket omega-3 illetve omega-6 zsírsavakkal- azaz végső soron ez azon múlik, hogy milyen mennyiségben mely eikozanoidok keletkeznek és hogyan hatnak egymásra a folyamatok.
Hasonló folyamat történik egyébként, mint amikor az ember bevesz egy aszpirint, amely gátolja a COX-1-enzimet, így csökkentve a gyulladást és a fájdalmat.

Másfelől, Dennis és szerzőtársa, Paul C. Norris azt is kimutatták, hogy az omega-3 olajok nem gátolják az enzimek egy másik csoportját, a lipoxigenázokat (LOX), melyek szintén képződtek a vizsgált  makrofágokban. A termelt LOX enzimek egy típusa pedig leukotriének (a tüdőben levő gyulladásos immunsejtek által az aszthmás roham alatt felszabadított gyulladáskeltő anyagok) szintézisében vesz részt, amelyek a gyulladást megelőzően termelődnek. Ám Norris megjegyzi, hogy a LOX enzimek gyulladásgátló komponenseket (úgynevezett resolvinokat) is generálhatnak az EPA-ból és a DHA-ból, így pozitív hatásuk is van.

„Ezek a megfigyelések - folytatja Norris – segítségünkre lehetnek abban is, hogy azonosítsuk a halolajszedés poenciálisan ártalmas hatásait. Amíg az omega-3 zsírsavak átfedő funkciókkal bírnak a COX-gátló gyógyszerekkel, addig, ismerve ez utóbbiak mellékhatásait, a kettőt kombinálva nem várt interakciókat tapasztalhatunk.”

 „Lehetővé vált számunkra, hogy belelássunk egy sejtbe, megnézzük mit tesz a halolaj, és megállapíthassuk, hogy a gyulladás folyamata ezen a szinten befolyásolható. Most ki kell találnunk, hogyan tudjuk „finomhangolni” a rendszert, és így használni az omega-3 zsírsavakat arra, hogy csökkentsük a gyulladást kiváltó prosztaglandinok szintézisét, és fokozzuk a gyulladáscsökkentő resolvinok produkcióját.” – mondta Edward A. Dennis.

Források:  PNAS, Eurekalert 

2012. május 24.

Kettinger Dóra


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés