2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hogyan éli túl a gyomorsavat a fekélyt okozó Helicobacterium? - 2012-06-25 08:34:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hogyan éli túl a gyomorsavat a fekélyt okozó Helicobacterium?

Az Oregoni Egyetem kutatói egy új kutatásukban kiderítették, hogy a Helicobacter pylori gyomorfekélyt is okozó baktérium miként képes elkerülni a gyomor leginkább savas területeit, ezáltal pedig életben maradni és szaporodni egy olyan közegben, mely a legtöbb kórokozót elpusztítja. Az új felismerés új utakat nyithat meg a kórokozó elleni harcban.

A Structure című, biomolekulák szerkezetére összpontosító szakfolyóiratban megjelentetett cikkükben a kutatók beszámolnak a H. pylori savreceptorának (TlpB) kristályszerkezetéről. A receptor rendelkezik egy kiálló, ún. PAS szignál-szenzor doménnel, mely az ureamolekulákat képes érzékelni, ezáltal lehetővé teszi a baktérium számára, hogy környezetéből ingereket vegyen fel. A TlpB az első olyan, ismert funkciójú bakteriális kemoreceptor, melyről krisztallográfia segítségével derült ki, hogy extracelluláris PAS-domént tartalmaz.

„Gyönyörű struktúrával rendelkezik, és ezt a domént még sohasem találták meg a fehérjék ezen osztályánál” nyilatkozta S. James Remington, a Oregoni Egyetem Molekuláris Biológiai Intézetének tagja, fizikaprofesszor. Húsz év óta ez az első atomi szintű felbontással (1,38 ångströmmel) készült szerkezeti kép egy bakteriális kemoreceptorról.

A H. pylori-t 1982-ben izolálták először, hamar megállapították róla, hogy a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásával kapcsolatba hozható. A gazdaszervezetek közötti terjedése még kevéssé ismert, azonban annyi bizonyos, hogy a Föld lakosságának mintegy fele rendelkezik ezzel a baktériummal (természetesen nem okoz mindenkinél betegséget). A H. pylori-fertőzéseket általában széles spektrumú antibiotikumokkal kezelik, de a baktérium egyre inkább rezisztensséválik, emiatt a kezelések mintegy 30 %-a sikertelenül végződik, mondta el Karen Guillemin, biológiaprofesszor.

Az újonnan megjelentetett tanulmány során – melyet Emily G. Sweeney  és J. Nathan Henderson vezettek – a kutatók manipulálták a protein atomi szerkezetét, hogy annak ureakötő-képességét tönkretegyék, majd bizonyították, hogy az urea a kulcsa annak a mechanizmusnak, mellyel a baktérium a savat érzékeli és elkerüli. „Amikor a receptor képtelen az urea megkötésére, a baktériumok elveszítik tájékozódási képességüket és képtelenek elkerülni az erősen savas területeket” – magyarázta Guillemin. „Kiderült, hogy az urea receptorhoz kötődése abszolút kulcsfontosságú ahhoz, hogy a protein savszenzorként működhessen.”

„Jelentős, újszerű, atomi szintű betekintést nyertünk a savérzékelés mechanizmusába, amely oly fontos a H. pylori gyomorban töltött életében. Az egészségügyi vonatkozás: ha megzavarjuk az urea kötődését, összezavarhatjuk a baktériumokat és megakadályozhatjuk, hogy a nyálkahártyát elérjék, ahol kárt okozhatnának” – folytatta a biológusprofesszor.

Remington felhívta a figyelmet arra, hogy az új tanulmány csak pillanatképeket mutat be a H. pylori jelátviteli útvonalából. További kutatások szükségesek, hogy a kapcsolódó mechanizmusokat felderítsék, de az újonnan meghatározott szerkezet most betekintést enged a kutatóknak abba, hogy nagyjából 3000 egyedi atom hogyan helyezkedik el a protein eddig ismeretlen urea-kötő doménjében.

„Ez az interdiszciplináris kutatócsoport együtt dolgozott egy probléma megközelítésén és eredményeik teljesen új információkkal szolgálnak a baktérium alapvető struktúrájáról” – véleményezte a cikket Kimberly Andrews Espy, az Oregoni Egyetem kutatás-fejlesztési alelnöke. „Ennek eredményeképpen megérthetjük a felfedezést a betegség és a gyógyítás kontextusában is.”

Forrás:
EurekAlert, Structure

Kép: A H. pylori TlpB receptora, mely a savérzékelésért felelős,
EurekAlert


2012. június 25.

Walter P. Pfliegler

 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés