2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hogy működik az akupunktúra? - 2010-06-01 09:54:00 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 7 hozzászólás 
Hogy működik az akupunktúra?

Az akupunktúra jótékony hatásairól számos beszámolót ismerünk, most azonban molekuláris szinten is megfigyelték, hogy mi zajlik a szervezetben, így az eddig kissé misztikusnak tűnő eljárás hatásmechanizmusa - legalábbis részben – tudományosan is tisztázottá vált. A tradicionális gyógykezelést ismert rákellenes szerekkel kombinálva új dimenziók nyílhatnak a fájdalomcsillapításban.

Maiken Nedergaard, a
University of Rochester Medical Centerben folyó kutatás vezetője szerint „ugyan az akupunktúra orvosi alkalmazása mintegy 4000 éves múltra tekint vissza, hiányos ismereteink következtében sokan szkeptikusak vele szemben. Jelen tanulmányban arra kerestük a választ, hogy milyen élettani folyamatokon keresztül képes ez a tradicionális gyógymód csökkenteni a fájdalmat.”

A kutatás alapvetően az
adenozin molekula akupunktúrás kezelésben betöltött funkciójának tisztázására irányult. Az adenozin egy, a szervezetben természetesen előforduló vegyület, melynek az alvásszabályozásban játszott szerepe, valamint gyulladásgátló hatása ismert. Mindezek mellett a szóban forgó anyag természetes fájdalomcsillapítóként is funkcionál, bőrsérülések esetén aktiválódik, és az idegi szignálokat gátolja, így hasonló módon működik, mint a lidokain.

A kísérletben akupunkúrás kezelésnek vetettek alá olyan egereket, melyek enyhe fájdalmat éreztek az egyik mancsukban. Minden egér 30 perces kezelésben részesült. A kezelést egy, az egereknél jól ismert akupunktúrás ponton, a térd közelében végezték egy nagyon finom tűvel, amit 5 percenként óvatosan megforgattak – akárcsak az emberi akupunktúrás kezelések esetében.

A kutatók több adenozinra vonatkozó megfigyelést tettek:

  • Normál adenozin szinttel rendelkező egereknél a fájdalom mértéke mintegy kétharmad résszel csökkent.
  • Speciális, adenozin-receptor hiányában szenvedő (ún. knock-out) egerekben az akupunktúra hatástalan volt.
  • A kezelés alatt és közvetlenül utána az adenozin szintje a tűk környékén mintegy 24-szerese volt a normál értéknek.

Kimutatták továbbá, hogy az adenozin az akupunktúrával kezelt helyeken nem csak a bőr felszíni rétegeiben, hanem a mélyebb szöveti rétegekben is aktív maradt. Továbbá megfigyelték, hogy az akupunktúra olyan szignálokat vált ki a központi idegrendszerben, melyek hatására az agy természetes fájdalomcsillapító endorfinokat bocsát ki.

Miután a kutatók tisztázták az adenozin szerepét a folyamatban, a hagyományos akupunktúrás kezelést egy rákellenes szerrel, a deoxycoformycinnel kombinálták, amely gyógyszerről ismeretes, hogy az adenozin szöveti lebomlását lassítja. A gyógyszer drámai módon megnövelte az akupunktúra hatékonyságát, mind az adenozin izmokban való felhalmozódását, mind a kezelés hatástartósságát megháromszorozta. A kutatás hozzájárul az egyik legősibb tradicionális gyógymód hatásmechanizmusának megértéséhez, valamint új távlatokat nyithat a fájdalomcsillapítás területén.

A kutatócsoport a Nature Neuroscience május 30-i online kiadásában számol be eredményeiről.

ScienceDaily, 2010.05.30

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: medozz2010-06-06 14:02:33 
Üdv

Érdekes lenne megvizsgálni a meridiánokra való hatásokat illetve a vegetatív és szomatikus fájdalomérzékelő vagy egyéb idegek kapcsolatát. Agyunk eszméletlen bonyolultságában benne lehetnek ezek a meridiánok legalábbis valamiért egy több ezer éves orvosi kultúrában működik.Valamiért egészen jól. Érdekesség még a kinezológia is ilyen szempontból.
A fájdalomcsillapításban ezek szerint a placebo hatása illetve az adenozinerg és az enkephalinerg rendszer avatkozik bele. Ez legalább egy szép eredmény és használhatónak tűnik.
 
Küldő: kisfiú2010-06-04 15:05:35 
@kupac és a többiek
Most már érthető, kösz.
Olyan jó hozzászólásokat írtatok, hogy lementettem az egész oldalt, ha majd még valamikor az akupunktúráról elmélkednék ezt is elő tudjam venni.

Namost, a kérdés már csak az, hogy ezek a kedves kutatók elvégezték- e azt, hogy mindenfelé szurkálnak -nemcsak az akupunktúrás helyeken-, és úgy is ki tudják mutatni az adenozint. Mert, ha ezt nem csinálták meg, hát akkor nem tudom mit gondoljak..

--
Ezek után talán a feni cím is megtévesztő: "Hogy működik az akupunktúra ?"
Jobb lenne ez: "Az akupunktúra fájdalomcsillapító része mégsem placebohatás ? "

 
Küldő: ment_a_lista2010-06-04 13:50:02 
"Egyébként a kritikákat főleg innen merítettem:
http://scienceblogs.com/insolence/2010/06/when_what_an_acupuncture_study_shows_is.php
http://www.theness.com/neurologicablog/?p=362"
Ezt kiegészíteném még néhánnyal:
http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/05/30/a-biological-basis-for-acupuncture-or-more-evidence-for-a-placebo-effect/
A biological basis for acupuncture, or more evidence for a placebo effect?
http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=5452
Another overhyped acupuncture study misinterpreted
http://www.dcscience.net/?p=3136
Why was an study on ‘acupuncture’ reported so badly?
http://www.theness.com/neurologicablog/?p=2015
Potential New Mechanism of Pain Relief Discovered

A szkeptikus nagyágyúk mindegyike felkapta a fejét erre a cikkre és azonnal írt róla valamiféle kritikát. Egyetértek a végkövetkeztetéssel:
"Az pedig, hogy ha egy elismert tudományos szaklapban (vagy blogon) rosszul értelmezik egy kísérlet adatait, csak még tovább erősíti ezt az érzést a laikusokban."

Valóban megfigyelték, hogy a placebo-hatást sokféleképp lehetséges erősíteni. Pld. invazív, fájdalmas módszer erősebb placebo fájdalomcsillapító hatást vált ki. Ideális ebből a szempontból az akupunktúra. (ettől ideálisabb lenne a kiskalapáccsal a nagyujjra csapás?)
Az eddigi vizsgálatok szerint mindegy, hogy hova szúrják a tűket ill. hogy egyáltalán beszúrják-e (sham acupuncture) az akupunktúra ugyanolyan hatást (enyhe fájdalomcsillapítás) vált ki. A mögötte levő elmélet (csi, meridián, csakra stb.) és a hókuszpókusz kivitelezés nem számít. Ez IMHO komoly probléma, de az akupunktúrát végzőket abszolút nem zavarja.
 
Küldő: YOJIKA2010-06-04 08:09:37 
"... megfigyelték, hogy az akupunktúra olyan szignálokat vált ki a központi idegrendszerben, melyek hatására az agy természetes fájdalomcsillapító endorfinokat bocsát ki. "

Ami pedig már szisztémás hatású.

Magyarul szerintem majdnem mindegy hova szúrják, a hatás globális.

Nem értek a kínai orvosláshoz.
Az egereknek van csí-je? Mert működött náluk a kezelés...
 
Küldő: Kupac2010-06-04 04:50:42 
@kisfiú
Lehet, hogy kicsit túl tömören fogalmaztam :) Amit a cikkben bemutatnak, az egy helyi érzéstelenítés tűszúrásokkal, és mint olyan nagyon érdekes is.

Az akupunktúra viszont nem ez. Az nem egyszerűen egy fájdalomcsillapítási módszer, hanem egy "hagyományos kínai gyógymód". Lehet vele mindenféle betegségeket kezelni, úgy mint vesekő, depresszió, vérnyomás, stb. A lényeg, hogy a megfelelő helyekre kell a tűket elhelyezni. Nem vagyok akupunktúrista, de hallottam valami meridiánokról, amik mentén áramlik az életenergia, és ha azt valami gátolja, akkor kialakul a betegség. Nem teljesen logikus módon ha beleszúrsz egy tűt, és utána forgatgatod, akkor az felszabadítja az energiát, és mikor kihúzod, akkor sem folyik ki. :) Na a lényeg, hogy az akupunktúra nem csupán helyi érzéstelenítésről szól, és néha a betegségtől igen messzire kell elhelyezni a gyógyító tűszúrást.

Rengeteg könyv taglalja, hogy melyik betegséget milyen pontok stimulálásával kell kezelni. Ezek alapján klinikai kísérleteket is végeztek. Ez nem a fenti cikk, hanem korábban publikálták őket. Az egyikben (1) például 3 kísérleti csoport volt fejfájás kezelésére: akupunktúrás, ál-akupunktúra és "nyugati" orvoslásos. A két akupunktúrás csoport egyaránt nagyobb javulásról számolt be, mint a harmadik. Az érdekes ebben az, hogy az ál-akupunktúra, amikor nem olyan mélyen, és nem a megfelelő pontokra szúrják a tűket, az ugyanolyan jó volt, mint amikor a hagyományos kínai orvoslás előírásait követték. A fejfájás különösen olyan betegség, ami jó eséllyel könnyen gyógyítható placebohatással, ellentétben mondjuk az epekővel.

Egy másik vizsgálatban (2) hasonlóan jártak el, de a kontrollcsoport fogpiszkáló volt tű helyett, és az is ugyanolyan jól teljesített, tehát megint csak nem maga az akupunktúra okozta a javulást. Érdekes módon a "nyugati" orvoslás ebben is alulmaradt a szurka-piszkával szemben. Miért van az, hogy a placebohatás ilyen erős ha az emberek azt hiszik, hogy akupunktúrával kezelik őket, és gyengébb, ha a körzeti orvos ír fel valamit? Szerintem két magyarázat lehetséges: 1. a természetgyógyászoknak több idejük van a páciensekre, ezért azok sokkal inkább úgy érzik, hogy kezelik őket, mint ha az orvos rá se néz, a nővér meg 2 perc alatt kihajítja a rendelőből egy recepttel. Gondolom, hogy a fenti kutatásokban erre azért vigyáztak. A másik lehetőség pedig hogy az embereknek megrendült a bizalma a gyógyszeres-műtétes orvoslásban, és az alternatív gyógymódokban sokkal készebbek hinni. Hiszen a placebo pontosan erről szól: elhisszük-e, hogy meg tudnak gyógyítani.

Az pedig, hogy ha egy elismert tudományos szaklapban (vagy blogon) rosszul értelmezik egy kísérlet adatait, csak még tovább erősíti ezt az érzést a laikusokban.

1. http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/AlternativeMedicine/6770
2. http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/AlternativeMedicine/14148
Egyébként a kritikákat főleg innen merítettem:
http://scienceblogs.com/insolence/2010/06/when_what_an_acupuncture_study_shows_is.php
http://www.theness.com/neurologicablog/?p=362
 
Küldő: kisfiú2010-06-03 16:54:19 
@Kupac,
Tehát mégegyszer:
Azt mondod teljesen mindegy, hogy hova szurkálod a tűket, az adenozin akkor is "halmozódik".

Majd, azt írod hogy "az akupunktúra a placebohatáson felül nem hatásos." De éppen ez az , hogy hatásos, ha szurkálod magad.
Adenozin termelődik, ami több mint a placebohatás, nem ?

Javíts ki.
--
Én nem olvastam a cikket, de a kutatók azt is megcsinálták , hogy össze-vissza szurkáltak (random módon) és az adenozin azokon a helyeken is halmozódott, vagy nem ?

Most ezen áll vagy bukik, hogy elmenjek -e akupunkturistához, vagy elég ha otton szurkálom magam a konyhakéssel (:
 
Küldő: Kupac2010-06-03 14:07:18 
Az eredeti cikk szerzői rosszul interpretálták az adataikat. A cikkük nagyon érdekes, mert kimutatták, hogy a tűszúrás és -forgatás természetes fájdalomcsillapítók termelését indítja el. Ez új felfedezés, nagyon hasznos is lehet a klinikai gyakorlatban!

Csakhogy: ez nem akupunktúra. Az akupunktúrás pont, amit használtak, az a gyomorra van hatással, ehhez képest ők a lábban mutattak ki fájdalomcsillapítást. Azaz nem a gyomor meridián mentén terjed a hatás, hanem a lábba vezető idegpálya mentén.

Emellett több korábbi klinikai tanulmány is bizonyítja, hogy az akupunktúra a placebohatáson felül nem hatásos. Mindegy, hogy hova szúrod a tűket, ugyanazt a hatást éred el. Pedig ugye az lenne a lényege, hogy a meridiánok mentén folyik a csí, és azt kell felszabadítani. Ilyen meridiánok nincsenek, és persze csí sincs. Ja, és persze tűt sem kell szúrni, fogpiszkálóval érintve ugyanúgy működik.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés