2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hogy éltük túl a népességrobbanást?  - 2011-04-06 07:43:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hogy éltük túl a népességrobbanást?

A Föld népessége idén eléri a hétmilliárdot, és ezzel a világnak hamarosan egy nagy népesedési krízissel kell szembenéznie. Az 1960-as években tömeges éhínséget és szegénységet jósoltak napjainkra, ám ez mégsem következett be. A Föld népessége rendületlenül nőtt, az élelmiszertermelés még gyorsabban, ennek ellenére a fejlődő társadalomban a szegénység is csökkent. Hogy történhetett ez?

„Hogy élte túl a világ a népesedési robbanást: leckék a kivételes demográfiai történelem 50 évéből” címmel tartott előadást David Lam, a University of Michigan Institute for Social Research (ISR) közgazdász professzora és kutatója a Population Association of America éves találkozóján. A kutató visszatekintett az elmúlt 50 évre, arra az időszakra, mialatt a világ népessége olyan arányban nőtt, amilyen növekedést ezelőtt még soha nem láttunk, és majdnem biztos, hogy még egyszer nem is fogunk látni. Amiről azt jósolták, hogy az emberiség pusztulását okozza majd.

Paul Ehrlich 1968-ban megjelent, nagy port kavart, „A népesedési bomba” című könyvében arra figyelmeztetett, hogy a következő évtizedekben tömeges éhínség várható a túlnépesedés miatt. Nem ő volt az első, aki tartott a népességrobbanás hatásaitól, de az ő munkája révén figyelt fel a problémára a nagyközönség. A népesség növekedési rátája már abban az évben 2 % körül volt, 1960 és 1999 között pedig megkétszereződött a lakosság száma.

Lam szerint ez a példátlan mértékű növekedés nem fog megismétlődni. „Tulajdonképpen nem kérdés, hogy a világ népességének növekedési rátája folyamatosan csökken,” mondta Lam. A növekedés mértéke most megfelel annak, hogy a korábbi évtizedek gyors népesség növekedése miatt sok, gyermekvállalásra alkalmas korú nő él.

Előadásában olyan gazdasági és demográfiai tényezőket tárgyalt, melyek együtt csökkentik az emberi populációk növekedésének hatását, ami miatt a világ képes volt megduplázni a népességét az elmúlt 40 évben anélkül, hogy ez tömeges éhezést vagy megnövekedett szegénységet eredményezett volna. Az egyik ilyen gazdasági erő az úgynevezett zöld forradalom, mely 41 százalékkal növelte a világ fejenkénti élelem termelését 1960 és 2000 között. A mozgalom atyja, Norman Borlaug betegségeknek ellenálló, magas terméshozamú gabonafajtákat fejlesztett ki, és ezekkel helyettesítette a hagyományos fajtákat, ezáltal sok embert megmentett az éhhaláltól.

Egy másik fő ok, melyet Lam említett, a városiasodás. A városok kapacitása elég nagy ahhoz, hogy az egyre növekedő népességet is befogadják.

Mindezek mellett a termékenység folyamatosan csökken, és egyre többet fektetünk a gyerekeink oktatásába. Mikor Lam Brazíliában együtt dolgozott az ISR társadalmi demográfusával, Letitia Marteletoval, kimutatták, hogy átlagosan 4,3 évvel tovább tanultak a 16-17 évesek 1960 és 2000 között. A meghosszabbított tanulási idő miatt később kerül sor a gyermekvállalásra.

 „Nincs az oktatásnak Norman Borlaugja, hogy megmagyarázza, hogyan fejlődött ennyit az iskoláztatás a fejlődő országokban abban az időszakban, mialatt az iskoláskorú népesség évente gyakran három vagy négy százalékkal nőtt. Ez az elmúlt 50 év egyik olyan eredménye, melyet fontos észrevenni.”

Végül Lam levonta a következtetést, miszerint „a kihívások, melyekkel szembenézünk megrázóak, de igazán semmik azokhoz képest, melyekkel az 1960-as években néztünk szembe.”

Science Daily, 2011. április 6.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés