2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
HIV gyógyszer kukoricából? - 2010-07-18 13:13:51 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
HIV gyógyszer kukoricából?

Kínai kutatók olyan rendszert fejlesztenek egy kukorica fehérjével, ami csak a HIV fertőzött sejteket pusztítja el úgy, hogy a fehérjét maga a HIV vírus teszi mérgezővé.

A kemoterápiás eljárások néha több kárt okoznak - a mellékhatások, vagy az életminőség átmeneti vagy végleges romlása miatt -, mint amennyi hasznot hoznak. A sejtmérgek a szervezet minden egyéb sejtjét is károsítják, tehát fontos, hogy az adott sejt célirányosan legyen támadható, a hatás pedig lokális legyen. Ilyenkor mindig keresni kell valami olyan sajátságot, ami csak az adott sejttípusra jellemző, és ami által odairányítható a gyógyszer. De mi lehet egy fertőzött sejt legkézenfekvőbb specifikus tulajdonsága, ha nem az, hogy fertőzött?

A riboszóma-inaktiváló fehérjék (RIP) olyan növényi vagy bakteriális toxinok, amelyek tönkreteszik a riboszómákat a 28S rRNS depurinálásával. A RIP fehérjék erős szerkezeti hasonlóságot mutatnak különböző fajok között is. Mivel sejtmérgek, a gyakorlatban felhasználják őket rák-ellenes és HIV ellenes terápiákban is.

A kukorica RIP egy inaktív elő-enzimként transzlálódik, amiből a mag csírázása folyamán kivágódik egy 25 aminosav hosszú, ún. belső inaktiváló régió és funkcióját csak ekkor nyeri el, azaz csak ekkor válik mérgezővé. Ez teszi a kukorica RIP-et különlegessé, mert ez a régió úgy működik, mint egy kapcsoló. Pang-Chui Shaw és kollégáinak elképzelése az volt, hogyha ezt a kapcsolót csak olyan sejtek tudják működtetni, amelyeket el akarunk pusztítani, akkor egy nagyon hatékony, és mellékhatásoktól mentes gyógyszerhez juthatunk.

Ha a célzott sejtek a HIV-vel fertőzött T-limfociták, akkor a HIV saját proteázát kell használni a RIP aktivációjához. Ehhez a belső inaktiváló régiót ki kell cserélni egy olyan darabra, amelyet a HIV proteáza felismer és kivágja azt, elkészítvén mérgező fehérjét. Olyan RIP-eket készítettek tehát, ahol a vírus GAG poliproteinjében megtalálható hasítóhelyeket építették be az eredeti hasítóhelyekre.

A csoportnak sikerült két olyan variációját is előállítani a kukorica RIP-nek, melyek hatásosak voltak, visszaszorították a HIV replikációt a fertőzött sejtekben, de az egészséges sejtekre nem voltak káros hatással.

A fejlesztések két irányba is történhetnek ezután, egyrészt a kukorica RIP-be be lehet építeni egyéb kórokozók proteázainak felimerő-helyeit, ezáltal patogén-specifikus sejtmérgeket lehet fejleszteni. Másrészt más RIP-ekbe is be lehet építeni belső inaktiváló régiót, ezzel pedig célzottá lehet tenni a citotoxikus hatásukat.

A csoport a következőkben állatmodellekben fogja tesztelni a kiméra RIP-eket, reméljük – sikerrel.

Lózsa Rita

Absztrakt: Nucleic Acids Research, 2010. június 17.

További cikkeink a HIV témaköréből:

A HIV rejtekhelye
Az "immunrendszer fékje" a HIV fertőzésnek kedvez
Hogyan szabadul ki a HIV a gazdasejt csapdájából?
Gyulladásgátlókkal a HIV fertőzés ellen?


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés