2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hisztamin szerepe tengerisünök metamorfózisában - 2012-05-07 09:51:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hisztamin szerepe a tengerisünök metamorfózisában

A hisztamin (HA) számos élettani hatása ismert, ilyenkor, szénanátha szezonban a legtöbbet talán az allergiában szenvedő betegek tudnának mesélni róla. Ugyanakkor könnyen elfeledkezünk arról, hogy ez egy neurotranszmitter molekula, ami részt vesz az emlékezés folyamatában, szabályozza az alvást és a gyomorsavkiválasztást is.
Egy új kutatás, ami a
Development Biology c. folyóiratában jelent meg, beszámol arról, hogy a hisztamin milyen hatással van a lila tengerisün (Strongylocentrotus purpuratus) életmenetére.

A metamorfózis a legtöbb állattörzsnél megfigyelhető fejlődési út, a tengeri gerinctelenek körében pedig különösen elterjedt. A tüskésbőrűek közé tartozó tengerisünök (Echinoidea) számos szaporodási és fejlődési stratégiát „dolgoztak ki” evolúciójuk során. A vizsgált faj esetén számos más társával együtt a nyíltvizi, szabadon úszó lárva formát váltja egy bizonyos fejlődési idő – öt hét – elteltével a tengerfenéken élő bentikus adult alak. Ez a metamorfózis a környezeti ingerekre adott megfelelő válasz, ami az illető egyed reagálóképességén, érzékenységén múlik. Az átalakulási kompetencia (az a szakasz, amelynek során egy lárva képessé válik arra, hogy adulttá fejlődjön) tehát egy fontos ökológiai és fiziológiai adaptáció.

Az metamorfózis során a lárva alakok felkutatják a megtelepedésre alkalmas élőhelyet, majd felszívódnak a rájuk jellemző anatómiai struktúrák, és megjelennek a fiatal felnőttkori képletek, mint például az ún. „csőlábak”, amit a helyváltoztatásra használnak, valamint a táplálkozó és környezetet érzékelő szervek. A fejlődés molekuláris és sejtszintű vonulatai a tengeri gerinctelen fajoknál egyelőre nehezen érthetőek.

A Guelph-i és a Brown Egyetemek tudósai azt találták, hogy a hisztamin fontos szerepet játszik a lila tengerisün életciklusában azáltal, hogy szabályozza az átalakulási folyamatokat. A lárvák saját hisztaminja növelte a tengerfenéken megtelepedő kifejlettek számát, ezzel szemben egy anti-hisztamin, az AMH pedig blokkolta a tengerisünök produkcióját. A modellállatoknál jelenlévő hisztamin receptorok összekapcsolhatóak az emlősökre jellemző 3-as hisztamin receptorral (H3R), amelyről kimutatták, hogy elsősorban az állatok neuronális kommunikációjában érintett.

A kutatás vezetője, dr. Andreas Heyland, a Guelph-i Egyetem Integratív Biológia Karának munkatársa elmondta, hogy a hisztamint tartalmazó neuronoknak egy kiterjed hálózatát találták az átalakulás előtt álló és a már metamorfózisra képes lárvák esetében, ami arra utal, hogy ez a neurotranszmitter nagyon fontos az állatok fejlődési folyamataiban. Mikor részletesen megvizsgálták a HA élettani hatásait, azt vették észre, hogy ez gátolta a programozott sejthalált (PCD,
Programmed cell death), ami egy alapvető feltétele az átalakulásnak. Több HA receptor antagonista farmakológiai analízise és anti-hisztaminok alkalmazása révén sikerült PCD-t kiváltani és a kialakult karok felszívódását idézték elő, ami tovább hangsúlyozza azt a tényt, hogy a HA központi szerepet játszik komplex szabályozó folyamatokban.

A kutatók feltételezik, hogy ha a HA metamorf kompetencia modulátora a lila tengerisün esetében, akkor valószínűleg a tüskésbőrűek esetén egységesen fontos szerepet játszik a megtelepedési és fejlődési stratégiák kialakulásában. Jelen eredmények újszerű betekintést nyújtanak a hisztaminjelzés evolúciójába és funkcióiba, például az állatvilág egyik legelterjedtebb és legfontosabb fejlődési átmenete, a metamorfózis esetén.

Science Daily, 2012. április 27.

Dimény Orsolya

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés