2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.11.25 - 2015.01.07. - 2015-01-20 10:21:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.11.25 - 2015.01.07.


Zoológia

Új agámafaj a világ legforróbb helyéről1

Iránban található a Föld egyik legforróbb helye, a 25. legnagyobb sivatag, a Dasht-e Lut. Ezen a kietlen, sós területen mérték (műholdas technikával) a bolygó legmelegebb talajfelszíni hőmérsékleteit. A forróság itt a nap legmelegebb óráiban a 70 °C-fokot is meghaladhatja. Ezen a helyen csak a legjobb alkalmazkodóképességű állatok maradnak életben, melyek bírják a forróság mellett az állandó só- és homokfúvásokat is. Ezek közé tartozik a most felfedezett Phrynocephalus lutensis agámafaj is, melyet iráni és amerikai kutatók írtak le.

Forrás:
Zootaxa


Ebihalakat szül egy új békafaj1

Sulawesi (Celebesz) szigetének egyre fogyatkozó természetes élőhelyein számos békafaj található, ezek között is kiemelkedőek a Dicroglossidae család fajai, melyek közt számos még leíratlan fajról tudnak. A szigeten ezek a békák számos különböző evolúciós utat jártak be, van köztük apró, 2 g súlyú és majdnem egy kilót nyomó óriás is. Egy újonnan felfedezett faj, a Limnonectes larvaepartus azzal tűnik ki rokonai és valamennyi többi béka közül, hogy a nőstény belső megtermékenyítést követően nem rakja le petéit, hanem testében neveli azokat, és ebihalaknak ad életet. Korábban csak néhány elevenszülő béka volt ismert, de azok nem ebihalakat, hanem kifejlett apró békákat hoznak világra.

Forrás:
PLoS One


Evolúcióbiológia

Az adaptáció statisztikai fizikája: az evolúció és az élet keletkezése új megközelítésben
1

Régóta ismert, hogy az élőlények a természetes szelekció hatására adaptálódnak környezetükhöz, azáltal, hogy a rosszul adaptálódott változatok kiszelektálódnak. Egy új tanulmány azonban a fizika felől közelíti meg az életet, mint jelenséget. Jeremy England kutatócsoportja arról ismert, hogy a biológiai jelenségeket a nem-egyensúlyi rendszerek statisztikai mechanikája segítségével értelmezi. Új (korábbi eredményekre épülő) tanulmányukban fizikai törvényekből kiindulva vezetik le, hogy az ún. sokrészecske-rendszerek hajlanak az önszerveződés felé (az élet keletkezése tehát fizikai törvények miatt egyszerűen szükségszerű), valamint a kialakuló élő rendszerek a fizika törvényei szerint hajlanak a mind tökéletesebb adaptáció felé - azaz az evolúciót is a fizikai törvényszerűségek írják elő.

Forrás

Antropológia

Családdal együtt hódítottak meg új területeket a vikingek1

A vikingek vándorlásai során nem csak a férfi harcosok utaztak jellegzetes hajóikon új területeket meghódítani, hanem vitték magukkal asszonyaikat is. Mindez nem korai feljegyzésekből, hanem az ősi skandináv és mai észak-nyugat-európai lakosok mitokondriális DNS-ének összevetéséből derült ki oslói és uppsalai kutatók egy új tanulmányában. A mitokondriális DNS csak anyai ágon öröklődik, tehát csak a viking nők vihették át a vikingekre jellemző mitokondriális markereket az újonnan meghódított területekre. A kutatók 50, kb. 1000 éve élt viking személy csontjaiból izoláltak DNS-t és 5000 skót, shetlandi, orkney-i, norvég, svéd, angol és francia lakos szekvenciájával hasonlították ezeket össze. A tanulmány a Phil. Trans. B legújabb, Ancient DNA: the first three decades című
különszámában jelent meg.

Forrás:
Phil. Trans. B

Természetvédelem

Az USA-ban 1 millió dolláros díjazású pályázatot írtak ki rovargyűjtemények digitalizására2

A National Science Foundation (NSF) és az American Institute of Biological Sciences (AIBS), Beyond the Box projektjén 1 millió dollárt nyerhet, aki megfelelő megfelelő eljárást, eszközt tud kifejleszteni a múzeumi rovargyűjtemények 3D-s digitalizálására. 250 év óta, több mint 1000 tudományos gyűjteményt hoztak létre csak az USA-ban, amelyek több millió rovart számlálhatnak. Fontosnak tartják, hogy hozzáférhetővé váljanak az archívumok mindenki számára és erre talán a 3D technológia (fényképezés, szkennelés) megfelelő eszközt adhat.

(Egyes becslések szerint Földünkön akár 1,5 millió rovarfaj is élhet, bár van aki 30 millióra teszi ezt a számot, a rovaregyedek számát 10 trillióra taksálják.)

ForrásNicaraguában a madárpókok a legújabb exportcikkek3

Miután az aszály elpusztította a kukorica és a bab termést, egy nicaraguai farmer, Leonel Sanchez Hernandez talált egy másik árucikket: a tarantellákat. Darabonként egy kicsit többet keres velük, mint egy dollár, a begyűjtött pókokat a tenyésztők háziállatként adják el a tengerentúlon. A bevétele nem tűnhet nagynak, de Nicaraguában egy dollárból egy kiló rizst, vagy egy liter tejet lehet vásárolni. És mindössze két hét alatt Sanchez Hernandez a nagynénjével és unokatestvérével több mint 400 pókot gyűjtött be.

A 27 éves farmer eleinte félt a földalatti fészkekben, sziklák és a fatörzsek alatt található harcias pókoktól, de vastag kesztyűt vett fel és összeszedte a bátorságát, mert a másik lehetőség az volt, hogy a családja éhezni fog. "Ez volt az első alkalom, hogy így elmentunk tarantellákat keresni. Eleinte kicsit féltunk, de megszoktuk” -mondta az AFP hírügynökségnek. Hernandez nős és négy gyereke van, akiket etetni kell. Több mint 100 kilométert utaztak a főváros, Managua peremétől, hogy biztosan el tudják adni a begyűjtött példányokat. A pókokat az “Exotic Fauna” nevű cég vette meg, akik elkezdték exportra szaporítani a pókokat. A környezetvédelmi minisztérium jóváhagyásaval futó projekt részeként létrehoztak fűrészporral töltött terráriumokat, hogy szaporitsák a 7000 begyűjtött madárpókot.

Közép-Amerika trópusi és a száraz részei bővelkednek pókokban. A nőstények kb. 1000 petét raknak le. A lárvák egy burokban kelnek ki, amelyet az anya egy pókhálóban helyez el. A kikelt kispókok száma 300-700 között van. Az első személy, akinél ez az ötlet megfogant, Ramon Mendieta volt, egy egzotikus állatfarm tulajdonosa, aki Carazo tartományban, a fővárostól délre él. Ő mintegy 10.000 tarantellát adott el egy éven belül az Egyesült Államokban és Európában található kereskedőknek. Mendieta, aki már három éve csinálja ezt, azt mondja, a haszon kicsi, mivel a termelési költségek magasak. Az ország a második legszegényebb az amerikai kontinensen, Haiti után.

Forrás

Orvosbiológia

A világ leggyorsabb kameráját fejlesztették ki2

Elképesztő, a kamera 100 milliárd képkockát tud másodpercenként rögzíteni! A Washingtoni Egyetem orvosbiológus mérnökei az úgynevezett tömörített ultragyors fotózás (CUP) során egy lézernyaláb terjedését, visszaverődését is rögzítették. A képeket egy a készülékbe integrált csipre rögzítik, a rögzített felvételt csak 10 millió képkocka/másodperc sebességgel lehet visszajátszani. A kamerát szeretnék kémiai és biológiai reakciók rögzítésére is használni.

Forrás


Kozmológia

A komplex életformáknak csak minden 10. galaxisban van esélyük
1

Egy új tanulmány szerint a megfigyelhető világegyetemben található mintegy 100-170 milliárd galaxis 9/10 része alkalmatlan lehet a komplex életformák kialakulásához és fennmaradásához. Ennek oka a galaktikus gamma-kitörések gyakoriságában, erejében és hosszában rejlik. A legtöbb galaxisban - a galaxisszéli régiók kivételével - egyszerűen túl gyakoriak ezek a megsemmisítő erejű gamma-sugárzással járó kitörések, így a komplex életformákhoz vezető hosszú evolúciónak nincs esélye végbemenni. A Physical Review Letters-ben megjelent tanulmány szerzői természetesen megjegyzik, hogy a becslésükhöz szükségszerűen a földi élet jellemzőit és igényeit vették alapul.

Forrás: Physical Review Letters

Genetika

A férfiak szexuális irányultságának van genetikai oka1

A Physiological Medicine nevű folyóirat egyik új tanulmányában családokat ill. ikerpárokat vizsgáltak, hogy megállapítsák, a férfiak szexuális orientáltságát befolyásolja-e valamilyen örökölhető genetikai tényező. A kutatók genomszintű kapcsoltsági analízist végeztek 409 testvérpáron és két olyan genomi régiót azonosítottak (a 8. kromoszómán és az X-kromoszóma q28-as régiójában), melyek minden bizonnyal befolyásolják a férfiak hetero- vagy homoszexuális irányultságának kialakulását. Ez az első olyan kapcsoltsági tanulmány, melyet ilyen nagyszámú - és ezért statisztikailag releváns - alanyon folytattak le.

Forrás: Physiological Medicine

Tudománykommunikáció

Minden eddiginél alacsonyabb színvonalon a "lehúzós" tudományos folyóiratok1

Egyre több olyan folyóirat létezik a tudományos világ perifériáján, mely a közlemények megjelentetéséért pénzt kér, de cserébe gyakorlatilag bármit leközöl, szakszerű ellenőrzés és bírálat nélkül. A problémáról oldalunk már 2012-ben írt: http://www.mrns.hu/hirek/spammerek-hamisitjak-a-tudomanyos-folyoiratokat. Most egy kutató egy olyan "közleményt" küldött el egy ilyen folyóiratnak, mely nem áll másból, csak a "Vegyél le a *** levelezőlistádról!" angol mondatból. A folyóirat pedig ezt írta válaszul: 150 euróért leközöljük...

Forrás: Scholarly Open Access


2015. január 20.

1Walter P. Pfliegler,  3Nemes Nagy Zoltán,  2Ónodi Szilárd (szerkesztés)


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés