2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hideg hatására a nőstény lepkék üldözik szerelmükkel a hímeket - 2011-01-11 20:07:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hideg hatására a nőstény lepkék üldözik szerelmükkel a hímeket

Egyes fajok esetében mindkét nemnél megjelenik az ivari díszítettség, amit genetikai korrelációval, azonos neműek kompetíciójával és kölcsönös párválasztással magyaráznak. Az ivari szerepek néha megfordulnak. Ennek egy szokatlan példájában, melyet a Yale University kutatói vizsgáltak, az afrikai szemeslepke (Bicyclus anynana) nőstényei udvarolnak a hímeknek, ha hernyóként hideg, száraz időnek lettek kitéve. Az eredmények a Science folyóiratban jelentek meg.

Azok a lárvák, melyek nedves és melegebb évszakban fejlődnek, a hímek a hagyományos udvarló szerepét veszik fel, szárnyuk mintázatát mutogatják a nőstényeknek, melyek választanak közülük.

„Ezeknek a lepkéknek a viselkedése megváltozik a fejlődésük során tapasztalt hőmérséklettel,” mondta Kathleen L. Prudic, a Department of Ecology and Evolutionary Biology posztdoktor kutatója és a cikk társzerzője.

Azok a nőstények, melyek hidegebb évszakban nőttek fel, aktívan udvarolnak a hímeknek, és tovább élnek párosodás után, mint a melegebb évszakban felnőtt társaik.

A kutatás akkor kezdődött, mikor Prudic és Antonia Monteiro, ökológia és evolúciós biológia professzor feltették a kérdést, hogy miért van a nőstény afrikai szemeslepke szárnyain olyan szép, szem alakú mintázat, mint a hímeknek. A legtöbb faj esetében a hímek részletesen kidolgozott, színes díszekkel rendelkeznek, hogy párt vonzzanak magukhoz, míg a nőstények, melyek választanak közülük, inkább tompább színeket öltenek. A kutatók úgy vélik, hogy az udvarlási viselkedés eltérő környezeti viszonyok közt változhat. Olyan lepkék viselkedését tesztelték, melyeket lárva korukban 27 illetve 17oC-on neveltek.

Ahogy azt várták, melegebb és nedvesebb körülmények közt (a nedves évszakot imitálják a faj eredeti afrikai élőhelyén) nevelt nőstények nagyobb valószínűséggel párosodtak díszes szárnyú hímekkel. Azonban hidegebb és szárazabb időben a szerepek felcserélődtek. A nőstények kezdtek szemfoltjaikat mutogatva udvarolni a válogatós hímeknek. A kutatók megvizsgálták a szárnyfoltot, ami visszaveri a fényt az UV tartományban, emberi szemnek láthatatlanul. Az udvarló nőstényeknél fényesebb volt a folt, mint ugyanebben az évszakban a hímeké, vagy mint a forróbb évszakban felnőtt nőstényeké.

Prudic azt mondta, hogy párosodás során a hím lepkék tápanyagokat is átadnak a hímivarsejteken kívül, és olyan időben, ami szaporodásra kevésbé optimális (a száraz hűvös évszak) úgy tűnik, hogy ezek a hímektől kapott ajándékok meghosszabbítják a nőstények életét. Mivel a nőstények túl akarják élni a száraz évszakot, vadul mutogatják szárnyukat annyi hímnek, ahánynak csak lehet, hogy ilyen készleteket szerezzenek tőlük. Másrészről a hímek nagyon óvatossá válnak annak megválasztásában, hogy kinek adják ezeket az erőforrásokat, mivel ha már egyszer átadták, az megrövidíti az életüket. Csak a fényes szemfolttal rendelkező hölgyeknek van jó esélye, hogy magukhoz vonzzák a hímeket.

A diszkrét évszakok által kialakított környezetek (nedves és száraz évszak) két fejlődési formát hoznak létre, és mintegy következményként az ivari szelekció változó, szimmetrikus mintázatait, melyek egyik évszakban a hímek, a következőben a nőstények díszítettségére hatnak. Így a reciprok szelekció idővel mindkét nemnél megtalálható ivari díszítettséget eredményezhet.

Science Daily, 2011. január 9.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés