2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hiányzó láncszem a malária és az algák között - 2010-06-04 10:29:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 3 hozzászólás 
Hiányzó láncszem a malária és az algák között

A malária kórokozójában, és a hozzá hasonló spórás egysejtű parazitákban korábban felfedezett, fotoszintézist nem végző színtest (ún. plasztid) felfedezése óta parázs vita dúl a kutatók között a kórokozó evolúciós eredetét illetően. Ezt a vitát zárja le a British Columbiai Egyetem kutatóinak genetikai elemzése.


Patrick Keeling, a botanika professzora a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban számol be arról, hogy a Chromera velia algafaj evolúciós kapcsolatban áll a malária kórokozójával és a Dinoflagellata (páncélos ostorosok) csoportba tartozó algákkal. A kutatócsoport állítását részletes genomvizsgálat is alátámasztja.

A Chromera genusról először a Nature magazinban számoltak be 2005-ben. A faj a korallokkal áll szimbiózisban (ún. endoszimbionta). Annak ellenére, hogy fotoszintézisre is képes, akárcsak a növények és az algák, a Chromera közeli rokonságban áll az Apicomplexa (spórás egysejtűek) törzsbe tartozó parazitákkal. Ebbe a csoportba tartoznak a malária kórokozói, a Plasmodium fajok is. Ezek alapján a Chromera faj lehet a hiányzó láncszem az algák, és a parazita spórás egysejtűek között.

Jelen tanulmányban Keeling és kutatócsoportja a Chromera plasztid genomját (a színtestben található cirkuláris prokarióta DNS) vizsgálta, és olyan szakaszokat fedeztek fel, amelyek megtalálhatók mind a malária kórokozók, mind a páncélos ostorosok plasztidjaiban, így igazolható a közöttük fennálló rokonság.

Keeling szerint „ezek a parányi élőlények óriási hatással vannak az emberiségre. Az a mechanizmus, amelyet a Chromera jó célra használ – a korallokkal való szimbiózisra – valamikor az evolúció során a maláriához hasonló paraziták fő fegyverévé vált.”

Az evolúciós eredet feltérképezése amellett, hogy egy régóta tartó tudományos vita lezárásához vezethet, hozzájárulhat a malária elleni védekezéshez

ScienceDaily, 2010. 06. 02


Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 11, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-06-05 14:55:12 
Hehe, a pasas feje!!!
 
Küldő: YOJIKA2010-06-05 14:54:36 
Kedves lengyela!

Most hirtelen ezt találtam, baromi jónak tűnik az oldal.
Nincs most időm végignézni (37 perc), de talán ebből választ kapsz a kérdésedre.

http://www.scivee.tv/node/10364

Ha esetleg előbb sikerül megnézned, és kiderül a dolog, egy pár szóban leírhatnád!

THX.
 
Küldő: lengyela2010-06-04 17:29:22 
Ez a cikk azt írja az apikoplasztról (az apikomplexák plasztidjáról), "az evolúció során a maláriához hasonló paraziták fő fegyverévé vált". Tudja valaki, mi pontosabban ennek az organellumnak a funkciója? A Wikipedián csak annyi volt, hogy létfontosságú, blokkolása esetén nem tudnak új sejtet fertőzni.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés