2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.02.23. - 2014-02-23 23:15:24 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.02.23.


Genomika

Feltérképezik III. Richárd angol király genomját1

Az utolsó York-, egyben Plantagenet-házi angol uralkodó, a legutolsó, aki csatában esett el, III. Richárd volt. A bosworth-i ütközetben (1485. augusztus 22.) Tudor Henrik diadalmaskodott felette, maradványait pedig a csata után eltemették Greyfriars kolostorába. Ezt a kolostort később az új király fia, VIII. Henrik idején feldúlták, a helyét pedig az évszázadok alatt felparcellázták. A király nyughelye így feledésbe merült. 2012-ben aztán a leicesteri városi tanács parkolója alatt sikerült feltárni a kolostor maradványait, ahonnan két holttest is előkerült, 2013. február 4-én pedig a kutatók bejelentették, hogy DNS-elemzés segítségével megerősítették: az egyik holttest valóban III. Richárdé. A kutatók a napokban közölték, hogy a csontokból izolált DNS-t a lehetőségekhez mérten teljesen meg fogják szekvenálni, így érdekes megállapításokat tehetnek majd az uralkodó származásáról, esetleges betegségekre való hajlamairól, illetve össze fogják hasonlítani Richárd DNS-ét ma élő rokonaiéval is.

Forrás:
NGS News,   Reuters


Uzsonnásdoboz-méretű DNS-szekvenátort mutattak be
1

A DNS-szekvenátorok hasonló fejlődésen mentek keresztül az utóbbi 2 évtizedben, mint a számítógépek a második világháború óta. Az újabb és újabb generációs eszközök egyre inkább felhasználóbarátok és kisebbek. Egy amerikai cég, a szakma bennfenteseit is meglepve, most egy olyan gépet dobott piacra, mely egy kisebb konyhai eszköz vagy épp egy uzsonnásdoboz méreteivel vetekszik. A márka a GENIUS (Gene Electronic Nano-Integrated Ultra-Sensitive) nevet kapta. Specifikáció szerint képes néhány óra alatt 100 Gb szekvenciaadat gyűjtésére és az általa leolvasott read-ek hossza az 1 kilobázist is eléri.

Forrás: NGS News


Evolúció

Az emberiség mutációs rátája gyorsul és lassul is
1

Egy most megjelent tanulmány az emberi faj ill. a hominidák genomjának evolúciós sebességét, pontosabban a mutációs vagy más néven szubsztitúciós rátáját vizsgálta. Az általános vélekedés szerint a hominidák mutációs rátája evolúciós történetük során lelassult, pl. emiatt hasonlít a csimpánz és az ember genomja nagy mértékben (a hasonlóság mértéke attól függ, hogy a teljes genomot, vagy csak a kódoló szekvenciákat tekintjük). Az új adatok szerint azonban az egy generációra számolható szubsztitúciós rátában növekedés mutatható ki, miközben a sejtosztódásokra számolt ráta egyértelműen csökken. Tehát generációról generációra egyre inkább hajlamosak vagyunk mutálódni, míg sejtjeink igyekeznek a lehető legkevesebb (potenciálisan káros) mutáción átesni. A generációs mutációs ráta emelkedésének fő oka az lehet, hogy a párok egyre később vállalnak gyereket, így testükben a csíravonali mutációk kialakulásának nagyobb az esélye. Viszont a hosszú generációs idő azt is jelent, hogy egységnyi idő alatt valamivel lassabban evolválódik fajunk.

Forrás: MBE


Az archaeák genomi "sötét anyaga" derít fényt az eukarióták eredetére1

Az archaeákat régebben ősbaktériumok néven ismerték, de a közelmúltban kiderült, hogy ezek a sejtmag nélküli élőlények az eukariótáknak közelebbi rokonai, mint a baktériumoknak. A modernebb biológiakönyvek általában úgy említik ezeket a mikrobákat, mint a baktériumok és az eukarióták mellett az élet harmadik nagy csoportját (doménjét). Helyzetük az élővilág törzsfáján azonban a közelmúltban megkérdőjeleződött. Egész pontosan az nem egyértelmű, hogy a sejtmaggal rendelkező élőlények (a legkisebb egysejtűtől az emberig) vajon filogenetikailag jól elkülönülnek-e az archaeáktól. Egy új tanulmányban kutatók minden eddiginél több archaea-szekvenciát elemeztek, melyeknek egy része leíratlan fajoktól, környezeti mintákból származott - ezek jelentik az archaeák csoportjának "sötét anyagát", vagyis a rejtett biodiverzitásukat. Az új analízis rávilágított, hogy mi, eukarióták valójában az archaeák törzsfájának egyik belső ágán helyezkedünk el. Ez úgy is felfogható, hogy egyes archaeák közelebbi rokonai az embernek, mint más archaeáknak.

Forrás: Genome Biology and Evolution


Zoológia

Marius halálára: elemzés lépésről lépésre2

Nagy felháborodást keltett az interneten és a koppenhágai állatkertre irányította a figyelmet a múlt héten egy fiatal zsiráf elaltatása, mert a génállománya a biológia sokféleség fenntartása szempontjából az állatkert szerint nem volt megfelelő. A számtalan cikkben és hozzászólásban sok a félreértés arról, hogy mi is történt valójában, és sok ellentétes beszámoló van az esemény körül. Teljes cikkünket az alábbi linken olvashatja: http://www.mrns.hu/hirek/marius-halalara-elemzes-lepesrol-lepesre


Paleontológia

A dinoszauruszok színeinek eredete1

A dinoszauruszok színére a jó megtartású kövületekben azonosított melanoszómák (melanintartalmú sejtalkotók) részletes vizsgálatából próbáltak eddig következtetni. Egy nemzetközi kutatócsoport most egy átfogó vizsgálat eredményeit publikálta a Nature-ben, melyben 181 recens hüllő (pontosabban: nem-madár hüllő), madár és emlős valamint 13 kihalt hüllő melanoszómáit vizsgálták meg és hasonlították össze. Az eredmények szerint a melanoszómák morfológiai változatossága hirtelen jelent meg a madarak evolúciója során, az elágazó tollak kialakulásával egy időben. Hasonló, rövid idő alatt kialakult diverzitás  figyelhető meg az emlősök között is. Ezekben a csoportokban a kutatók szerint lehet a melanoszómák alapján következtetni a kihalt állatok színére, míg a többi hüllőnél a módszer nem működhet.

Forrás: Nature


2014. február 23.

1Walter P. Pfliegler 2Nemes Nagy Zoltán & Ónodi Szilárd (szerkesztés)


 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés