2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.01.26. - 2014-01-26 13:59:24 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.01.26.


Medicina, Sejtbiológia

Bizonyos fehérvérsejtek elősegíthetik az óriássejtes arteritis egyes tüneteinek a kialakulását1

Az óriássejtes arteritis (giant cell arteritis, GCA, arteritis temporalis) egy, elsősorban az időseket érintő érbetegség. Leggyakrabban a fej artériáit támadja meg és akár vakságot vagy stroke-ot is okozhat. Az általánosan alkalmazott kezelési eljárás az óriássejtes arteritis ellen, hogy a pácienseket egy 6 hónapos nagy dózisú szteroidkúrának vetik alá. Ám még így sem mindig megelőzhető a vakság vagy a stroke kialakulása. A Queen Mary University of London kutatói érrendszeri betegségekben szenvedő pácensek vérmintáiból vonták ki a neutrofil granulocitákat és tanulmányozták azok viselkedését. Elsőként sikerült felderíteniük, hogy az óriássejtes arteritisben szenvedő betegek vérmintáiban a neutrofil granulocitának nevezett speciális fehérvérsejtek módosultak, ami akár vaksághoz vagy stroke-hoz is vezethet. A tudósok szerint a jövőben az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérhetnék a betegek vérében a neutrofil granulociták állapotát, hogy pontosabb képet kapjanak az óriássejtes arteritis előrehaladásáról. 

Forrás: ScienceDaily


Módosított fehérjékkel a őszibarackallergia ellen1

Manapság a fejlett országok népességének 25%-a szenved valamilyen allergiától. Spanyol kutatók a a mediterrán területeken leggyakoribb ételallergiát: a őszibarack allergiát, és az ezért leginkább felelős Pru p 3 fehérjét (LTP, lipid transfer protein) vizsgálták. Sikerült készíteniük három speciálisan módosított variánst a Pru p 3 fehérjéből, amlyek segíthetnek a hatékonyabb őszibarack allergia elleni terápiák kidolgozásában. Az egyik módszer az allergia ellen az immunoterápia (allergen-specific immunotherapy (SIT). Ennek során az egyén az allergénből származó kivonatot viszi be növekvő dózisban a szervezetébe (sublingual immunotherapy (SLIT)), így csökkentve vagy akár meg is szüntetve az allergiás reakciókat, mivel az immunrendszere fokozatosan hozzászokik az allergénhez. A kutatás megmutatta, hogy a tudósok által készített három Pru p 3 fehérje variánsból kettő (Pru p 3.02, Pru p 3.03) felhasználható lenne a őszibarack allergia elleni immunoterápiában. A kutatók most ennek a őszibarack allergia elleni speciális immunoterápiának a kidolgozásán fáradoznak.

Forrás: ScienceDaily


Molekuláris biológia


Evolúciós módszerek a fehérjék kölcsönhatásainak vizsgálatában 3. rész – A fág bemutatás alkalmazása szerin proteázok és kanonikus szerin proteáz inhibitorok kölcsönhatásának vizsgálatában3

A sorozat első két részében (Evolúciós módszerek a fehérjék kölcsönhatásainak vizsgálatában 1. rész, Evolúciós módszerek a fehérjék kölcsönhatásainak vizsgálatában 2. rész – A fág bemutatás) bemutattam az irányított evolúciós megközelítést és annak legelterjedtebben alkalmazott eljárását, a fág bemutatást. Ebben a részben azt mutatom be, hogy egy konkrét interakció típus esetében milyen kérdések és feladatok merülhetnek fel, és ezek megoldásában hogyan van segítségünkre a fág bemutatás. A proteázok legnépesebb csoportja a szerin proteázok, amelyek nevüket egy, az enzimek működése során kiemelt szerepű szerin aminosavról kapták. A szerin proteázok az élővilág összes nagy csoportjában megtalálhatók. Az emberi szervezetben is több tucat szerin proteáz működik. Létfontosságú folyamatokban töltenek be kulcsszerepet. Ilyen folyamatok például a táplálék fehérjéinek emésztése (kimotripszin, tripszin, elasztáz), a véralvadás (több véralvadási faktor), a vérrögök oldása (plazminogén aktivátor, plazmin), és bizonyos immunfolyamatok (a komplementrendszer enzimjei). Teljes cikkünket az alábbi linken olvashatja:http://www.mrns.hu/hirek/evolucios-modszerek-a-feherjek-kolcsonhatasainak-vizsgalataban-3-resz-a-fag-bemutatas-alkalmazasa-szerin-proteazok-es-kanonikus-szerin-proteaz-inhibitorok-kolcsonhatasanak-vizsgalataban


Mikrobiológia

Staphylococcus aureus az emberi orrban1

Rengeteg bakteriális fertőzés alakul ki úgy, hogy a patogén baktériumok kolonizálják az emberi testfelületet. A S. aureus baktériumok képesek megélni az emberi orrban, ezzel súlyos fertőzéseket okozva. Az emberi orrváladék tartalmaz minden olyan anyagot, amire az S. aureus baktériumoknak szüksége lehet. A kutatók mesterségesen modellezték le ezt a speciáliskörnyezetet, hogy jobban tanulmányozhassák az S. aureus fejlődését. Megfigyelték, hogy a koaguláz negatív S. aureus baktériumok kevésbé fejlődnek ebben a környezetben, mint a vad S. aureus. A teljes génexpressziós analízis kiderítette, hogy az S. aureus a kezdetektől komolyan függ a metionin-szintézisétől. Konkrétan a metionin-szintézisben résztvevő cisztein-γ-szintetáz volt létfontosságú ahhoz, hogy a S. aureus baktériumok növekedni tudjanak a táptalajon. A kutatók úgy vélik, hogy eredményeik felhasználhatóak lennének hatékonyabb antibiotikumok kifejlesztéséhez, mivel a metionin bioszintézise az S. aureus baktériumokban jövőbeli antibiotikumok célpontja lehet.

Forrás: PLoS Pathogens


Zoológia

Új folyami delfint írtak le az Amazonas-medencéből2

Az Amazonasról szóló úti- és természetfilmekből jól ismert amazonasi folyami delfinek különleges életmódjuk, testfelépítésük és az utóbbi időben veszélyeztetettségük miatt is figyelmet érdemelnek. A legújabb felfogás szerint az Amazonas-medence bolíviai részén élő populáció külön faj (ezeket korábban csak alfajként emlegették), míg az északabbra élő folyami delfinek egy széles elterjedésű faj két különálló alfaját képviselik. A napokban azonban egy kutatócsoport DNS- és anatómiai elemzések alapján bebizonyította, hogy a Brazília keleti részén található Araguaia és Tocantins folyók delfinjei egy további, korábban teljesen ismeretlen fajt képviselnek, melyet Inia araguaiaensis-nek neveztek el. Az újonnan leírt fajról valószínű, hogy a kihalás szélén áll élőhelyének tönkretétele miatt.

Forrás, kép:
PLoS One


5 új gerincesfajt írtak le egyetlen napon2

Kevesen gondolnák, hogy új gerincesfajokat valójában elég gyakran fedeznek fel, főleg a trópusokon. A legtöbb esetben már ismert állatokról derül ki, hogy nem egy, hanem több fajt képviselnek, néha azonban megközelíthetetlen hegységekből, vagy épp a turisták által gyakran látogatott helyekről bukkannak fel olyan fajok, melyeket korábban még senki sem látott. A Zootaxa folyóirat legújabb számában a búvárparadicsomként ismert Vörös-tengerből írnak le egy új halfajt, valamint Délkelet-Ázsiából két új levelibékát és két új, vélhetően veszélyeztetett gekkót. A héten leírt új folyami  delfinfajjal együtt így 6 új, jórészt veszélyeztetett taggal gazdagodott a gerincesek állattörzse - jelezve, hogy milyen fontos a biodiverzitás kutatása.

Forrás: Zootaxa


Ökológia

Patogén gombák védhetik az esőerdők diverzitását1

A növényeknek számtalan kórokozója, kártevője lehet, ami az egyed számára hátrányos, ám az egész erdőnek az előnyére válhat. Belize esőerdejében végzett felmérések bebizonyították, hogy a növénypatogén gombák képesek megakadályozni, hogy bármilyen növényfaj túlságosan dominánsá váljon az adott populációban. Ezzel a gombák segítenek megőrizni az adott populáció diverzitását. A kutatóknak ezzel sikerült ismét igazolniuk egy már fennálló elméletet. A Janzen-Connell elmélet szerint, ahogy egy növénypopuláció egyedszáma elkezd növekedni, együtt növekszik vele az erre a fajra specializálódott kártevők száma is, amelyek folyamatosan ellenőrzés alatt tartják az adott növényfaj egyedszámát, lehetőséget biztosítva más növényfajoknak a növekedésre, elterjedésre. A tudósok az általuk vizsgált esőerdő egy részét (parcellákat) rovarölő-, gombaölőszerrel, ill. kontrollként vízzel permetezték le. 17 hónappal később 16%-kal csökkent a fungiciddel lepermetezett területek fajgazdagsága. Az inszekticiddel kezelt területek diverzitása nem változott, csak a fajok relatív abundanciája változott. A kutatók szeretnék munkájukat más esőerdőkre is kiterjeszeni, továbbá jelenleg dolgoznak a kulcsszerepet játszó gombafajok azonosításán. Reményeik szerint, a talált gombafajok segíthetnek az esőerdők fajgazdagságának helyreállításában.

Forrás: Nature


Különleges time-lapse videó a Nagy Korallzátonyról2

A BBC a Nagy Korallzátonynál - melyet gyakran a világ legnagyobb élő organizmusaként is emlegetnek - készített time-lapse felvételeket tett közzé, melyekből kiderül, hogy a korallok, bár a felületes szemlélő statikusnak látja őket, ugyan úgy mozognak, kommunikálnak és küzdenek az élettérért, mint bármely másik állat. Videó a linkben:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25762906

2014. január 26.


1Sárosi Csaba 2Walter P. Pfliegler 3Szakács Dávid & Ónodi Szilárd (szerkesztés)

Kapcsolódó cikkeink:

Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából_4
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából_5
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.10.06.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.10.13.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.10.20.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.10.27.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.11.04.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.11.11.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.11.17.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.11.25.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.12.01.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.12.08.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.12.15.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.12.22.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.12.29.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.01.05.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.01.13.
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.01.19.
 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés