2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.01.05. - 2014-01-05 21:33:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2014.01.05.
 

Medicina


A vérrögök megvédenek minket a bakteriális eredetű mérgektől2

Az emberi szervezetben a vérrögök speciális vérsejtekből és fehérjeszálakból képződnek. Sérülések esetén jelenlétük létfontosságú, ugyanis segítenek a véralvadásban. Egyéb esetekben például trombózis esetén, képződésük káros lehet az emberi szervezetre. A University of California, (UC, Davis) tudósai szerint azonban van még egy hasznos tulajdonsága a vérrögöknek: baktériumfertőzések esetén a képesek “elnyelni” a baktériumokból felszabaduló, és a szervezet számára, mérgező anyagokat. A kutatók lipopoliszacharidot (endotoxin) használtak a kísérletben, ami a Gram-negatív baktériumok sejtfalában található. Az emberi szervezetben felszabaduló lipopoliszacharid roncsolja a szöveteket, szerveket és szeptikus sokkot is okozhat. A szeptikus sokk mintegy 300.000 embert érint évente az USA-ban, mortalitása 30-50%. Amikor a fluoreszcensen jelölt lipopoliszacharidhoz olyan vérrögöket adtak, amelyek már találkoztak baktériumokkal, vagy baktériumoktól származó lipopoliszachariddal, a vérrögök elkezdték maguk köré gyűjteni és a felületükön megkötni a megjelölt lipopoliszacharidot. A kísérletet elvégezték emberből, egérből, homárból és tőrfarkú rákból származó vérrögökkel is, hasonló eredménnyel.  A szeptikus sokk egyik tünete, hogy a szervezet különböző pontjain vérrögök jelennek meg. A kutatás bebizonyította, hogy a kialakuló vérrögök pont a szeptikus sokk elleni védelmi rendszer részei. Így aktív szerepet játszhatnak a egész szervezet védelmi rendszerében bakteriális fertőzések esetén.

Forrás: PLoS OneEurekalert


A madárkeserűfű hatásos az érszűkület ellen - egerekben1

A Koreai Keleti Orvoslási Intézet munkatársai a Journal of Ethnopharmacology című folyóiratban közölték eredményeiket a madárkeserűfű (Polygonum aviculare) alkoholos kivonatának hatásairól. Az említett szaklap a népi gyógyászati módszerek szigorú tudományos kísérletekben történő elemzésével foglalkozik. A kísérletek során a koreai kutatócsoport ApoE-knockout, azaz az Apolipoprotein E nevű, a lipidanyagcserében fontos génnel nem rendelkező egereket vizsgáltak, melyeket "nyugati típusú" étrenden tartottak. A növény kivonatával kezelt állatok kevesebbet híztak, vérnyomásuk kevésbé emelkedett és kevésbé alakult ki náluk az atherosclerosis. A molekuláris vizsgálatok szerint a növényből készült szer a MAPK-útvonalon keresztül gyakorolja pozitív hatásait.

Forrás: Journal of Ethnopharmacology 


Zoológia

Új rája- és cápafajokat fedeztek fel Thaiföldön1

Thaiföld vizeinek porcoshalairól jelent meg ingyenesen elérhető, majdnem 400 oldalas különszám a Zootaxa folyóiratban. A különböző kutatók által írt tanulmányokban új fajok leírásai, régebben leírt, de nagyon hiányosan ismert porcoshalak új adatai, faunisztikai és természetvédelmi adatok olvashatók. A búvárok között is kedvelt ország rendkívül gazdag tengeri biodiverzitással rendelkezik, melyet a turizmus és a természetvédelem megfelelő egyensúlya remélhetőleg segíthet megvédeni. Az ország tengereiből az új adatok alapján 181 porcoshal ismert.

Forrás: Zootaxa


A rénszarvasok szemszíne aranyról kékre változik karácsonykor3

Rudolf, a mesebeli rénszarvas híres feltűnően színes orráról, ám valóságban rokonainak változik évszakonként a szeme színe. Nyáron a sarki rénszarvasok szeme arany színű, míg karácsonyra mély kék lesz, fedezték fel norvég és angol biológusok. Valójában ez nem egy karácsonyi varázslat, hanem egy egyedülálló alkalmazkodás, ami segíti őket a látásban a világ szélén lévő szélsőséges fényviszonyokban. Teljes cikkünket az alábbi linken olvashatja: http://www.mrns.hu/hirek/a-renszarvasok-szemszine-aranyrol-kekre-valtozik-karacsonykor


A vízilovak kasztrálásának módszertana
1

A Theriogenology című folyóiratban állatkerti zoológusok és állatorvosok egy olyan biztos módszert publikáltak, mellyel az állatkertekben tartott hím vízilovakat eredményesen lehet kasztrálni, agressziójuk megfékezése és az állatkerti szaporulat féken tartása céljából. A vízilovak heréi az állat testén belül helyezkednek el és meglehetősen tág a mozgásterük, így eddig nagyon kevés sikerrel jártak a hasonló műtétek, melyeket az állat hatalmas mérete és veszélyessége is nehezít. A tanulmány szerzői szerint a vízilovak rendkívül gyorsan gyógyulnak (ami talán a különleges vörös színű izzadtságuknak köszönhető), így a műtött egyedek órákkal a kasztrálás után gond nélkül visszatérhettek nem épp tiszta medencéjükbe.

Forrás:
ScienceShotsTheriogenology


Egyéb

A 2013-as év tudományos áttörései a Science folyóirat szerint1

A 2013-as év végén a Science különszámban sorakoztatja fel a természettudományokban idén elért legérdekesebb fejleményeket, melyekről 1-1 oldalas rövid összefoglalókat közöltek. A tíz kiválasztott áttörés között vezető helyre a rák immunterápiája került. 2 helyezettet leszámítva valamennyi bemutatott eredmény az élettudományok világából származik.

Link: http://www.sciencemag.org/content/342/6165.toc#SpecialIssue

1Walter P. Pfliegler,  2Sárosi Csaba,  3Dr. Wlasitsch Mirkó

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés