2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.12.15. - 2013-12-15 22:47:46 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.12.15.


Molekuláris biológia, Sejtbiológia

Gyógyszerek és hatóanyagok mellékhatásainak mamut-adatbázisát hozták létre1


A beszédes nevű Database folyóirat egyik új tanulmányában számos kutató aprólékos munkával átvizsgált az utóbbi 70 évben publikált 88.000 db szakcikket, melyek alapján összeállítottak egy vegyület-betegség és vegyület-fenotípus kapcsolatokat tartalmazó óriási adatbázist. A különböző vegyületek, hatóanyagok kardiovaszkuláris rendszerre, idegrendszerre, vesére és májra gyakorolt káros hatásai találhatók meg az adatbázisban, számos, gének és gyógyszer-mellékhatások kapcsolatát bemutató adattal együtt. Az adatokat nemcsak a gyógyszertervezéssel és gyógyszerek mellékhatásaival foglalkozók, hanem a környezeti egészségügy területén dolgozók is használhatják majd. Az adatbázis a Pfizer és a CTD (Comparative Toxicogenomics Database) együttműködése révén jött létre.

Forrás: Database


Genomika, Genetika, Epigenetika

A genetikai kód új oldala: a kodonok kettős jelentése befolyásolja a fehérjeevolúciót1

Az ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements) projekt kutatói a Science-ben közölt új tanulmányukban az aminosavakat meghatározó kodonok és a transzkripciósfaktor-kötőhelyként működő rövid szekvenciák átfedéseit vizsgálták. Mindkét típusú 'kód' a DNS funkciójának nélkülözhetetlen eleme, és az új, számos gén vizsgálatára alapozott tanulmány szerint sok kodon egyben a transzkripciós faktorok kötődéséért felelős szekvenciáknak is része. Így ezek egyszerre két funkciót látnak el - a kutatócsoport éppen ezért a dual-use codon, azaz duon névvel illette őket. Mivel a transzkripciós faktorok kötőhelyei adott, konzervatív szekvenciák, egy-egy génben a duonok jelenléte erősen befolyásolhatja a  kodonhasználatot. A két "kód" átfedésének így hatása van a fehérjék génjeinek szekvenciájára, ezáltal pedig a fehérjék evolúciójára is. A Science új számában a tanulmányt rövid elemzés formájában is méltatják független szerzők, akik kiemelik, hogy a szűken értelmezett, aminosavakat kódoló genetikai kódon kívül ma már a kötőhely- és regulatorikus kódokról (pl. kromatinorganizáció, RNS-interferencia, stb.) is egyre több információnk van. Ezek a kódok mind-mind hatással lehetnek a kodonhasználatra és a fehérjeevolúcióra is.

Forrás:
Science


A génektől függ leginkább a tanulási képesség
1

A Londoni King's College kutatói több mint 11.000, 16 éves brit egypetéjű ill. kétpetéjű iker érettségi (General Certificate of Secondary Education) eredményeit vizsgálták meg. Az adatok alapján kimutatható, hogy a genetikai adottságok nagy mértékben befolyásolják az iskolai teljesítményt. Átlagosan mintegy 58%-nak mutatkozott a heritabilitás a fő tantárgyakban mutatott eredményeket tekintve. A környezet (azonos család, azonos iskola) csak kb. 36%-ban járul hozzá a jobb vagy éppen rosszabb iskolai teljesítményhez. Hogy hány gén és pontosan hogyan járul hozzá a tanulási képesség és az intelligencia alakulásához, az természetesen még meglehetősen kevéssé ismert.

Forrás:
PLoS One


Mikrobiológia

Baktériumokat tartalmazó "cukorkával" a fogszuvasodás ellen
3

A fogorvosok mindig óva intenek a cukorkáktól, mert tönkre teszik a fogainkat. Valójában, nem is a cukorkák, hanem a fog felszínén megtelepedett baktériumok okozzák a fogszuvasodást. Ha csökken a cariogen, a fogszuvasodásért felelős baktériumok csíraszáma a szájüregben, akkor csökken az újonnan kialakuló szuvas elváltozások száma is. Christine Lang és munkatársai a berlini Organobalance biotech cégnél kifejlesztettek egy „édességet”, ami csökkenti ezen kórokozók számát. A „cukorka” cukorpótló anyagokat (prebiotikumokat, izomaltitolt, maltitolt, szukralózt) és elölt baktériumokat tartalmaz, amik kötődnek a fogszuvasodásért leginkább felelős baktériumokhoz. A kísérleti résztvevők közül, akik ettek a cukorkából, a szájüregükben csökkent a nem kívánatos baktériumok száma. A kutatás a Probiotics and Antimicrobial Proteins hasábjain jelent meg. Teljes cikkünket az alábbi linken olvashatja: http://www.mrns.hu/hirek/bakteriumokat-tartalmazo-cukorkaval-a-fogszuvasodas-ellen


Evolúció

Piroska, a farkas és az emberi őstörténet1

Az emberiség számtalan népének kapcsolatait a (mitokondriális) DNS analizálásával, lingvisztikai elemzéssel illetve etnográfiai módszerekkel szokták kutatni a különböző tudományterületek szakértői. A PLoS One egyik új cikke meglepő módon a "Piroska és a farkas filogenezise" címet kapta: a szerzők a tanulmányban az ismert mese különböző változatainak összehasonlítását végezték el olyan filogenetikai módszerekkel (Bayesian, NeighbourNet), melyeket eredetileg élőlények ill. DNS-szekvenciák evolúciós kapcsolatainak vizsgálatára fejlesztettek ki. Az eredmények szerint Piroska története jól elkülönül a "Farkas és a Gyerekek" történetétől a "törzsfán", míg a kelet-ázsiai mesék a két ág "hibridizációjából" eredeztethetőek.

Forrás:
PLoS One


Paleontológia

279.000 éves távolsági fegyvereket találtak Etiópiában1


A korai Homo sapiens által 279.000 évvel ezelőtt használt, pattintott  kőből készült gerelyhegyeket találtak Etiópia területén - az eddig ismert legkorábbi távolsági fegyverek csupán 80.000 évesek voltak. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a fejlett emberi kultúrák Közép-Afrikában, nem pedig délebbre alakultak ki.

Forrás, kép:
PLoS One


Zoológia

Ausztrália még mindig tartogat meglepetéseket: új erszényesfajt fedeztek fel
1

Queenslandi zoológusok a Zootaxa folyóirat új számában számolnak be az Antechinus argentus nevű új erszényes felfedezéséről. Az állatot a Kroombit Tops Nemzeti Park területén találták meg. Az utóbbi évben ez a második új Antechinus: tavaly az A. mysticus fajt írták le szintén a Queensland University of Technology kutatói, akik szerint az új fajok valószínűleg veszélyeztetettnek számítanak, populációik méretét így a lehető leghamarabb fel kéne mérni. Az 1998-ban leírt A. agilis volt az első olyan faj, melyet a tüzetes vizsgálatok alapján elkülönítettek a széles elterjedésű rokonaitól. Azóta a most leírt fajjal együtt 4 új Antechinus-t írtak már le.

Forrás: Zootaxa


A győzelem színe2

Aki szeret fogadni versenyeken, jegyezze meg : a kaméleonok közt általában a legszínesebb mintázatú egyedi nyeri a küzdelmeket. A sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus) hímjeinél azt vizsgálták laboratóriumi körülmények között, hogy az agresszió és a harci képességek milyen korrelációban vannak az állatok testén levő 28 különböző színű folt erősségével valamint , hogy milyen gyorsan világosodnak ki, illetve változik a színűk. A videófelvételek tanulsága szerint, a találkozás első fázisában, - amikor a hímek jellemzően az ellenfelüknek feltűnően az oldalukat mutatták- , az erősebb és fényesebb csíkokkal rendelkező hímnél volt nagyobb annak a valószínűsége, hogy az első lépést teszi az ellenfél felé. Amikor a hímek egymáshoz közel voltak vagy szemtől-szembe, az a hím nyerte rendszerint a harcot, amelynek a fején fényesebbek voltak a foltok. Az is fontos volt, hogy milyen gyorsan világosodtak ki a foltok a fejen. Minél gyorsabb volt a változás, annál gyakrabban győzte le az állat az ellenfelét. Bár még még nem tisztázott, de a kutatók szerint az, hogy egy hím milyen gyorsan képes megváltoztatni a színét, attól is függ, hogy mennyira hatékonyan termeli az adrenalint és azokat a szükséges hormonokat , amely ahhoz kellenek, hogy sikeres legyen az ellenfelével szemben.

Forrás: Biology Letters
Videó


Botanika

Európa "legritkább orchideája" az Azori-szigetekről1

Az Azori-szigetek politikailag Portugáliához tartoznak, geológiájuk és élőviláguk alapján pedig a Makaronéziai Szigetvilág részét képezik. Az egymástól is távol eső 9 fő vulkáni sziget élővilága különleges, bár az emberi beavatkozás alapvetően átformálta a szigetvilágot. Egy új tanulmányban az orchideák egyik legnagyobb szakértője, Richard Bateman és munkatársai a szigetek Platanthera (sarkvirág) fajait vizsgálták. Korábban nem lehetett biztosan tudni, hány sarkvirágfaj él a szigeteken, de az új genetikai és fenotípusos vizsgálatok szerint 3, egymástól evolúciós értelemben nemrég elvált fajt lehet elkülöníteni. Ezek a P. azorica, P. micrantha és P. pollostantha. A korábbi, a szigetek növényeiről szóló munkákban ezek a fajok már szerepeltek, de csak nem kielégítő leírásokkal. Kiderült, hogy a Platanthera azorica nevű fajról mindössze egy alkalommal számoltak be, egy 1844-ben kiadott könyvben, ám a faj formális leírása nem történt meg. Ez az orchidea kizárólag São Jorge szigetének egyetlen vulkáni hátságán él egy nagyon kis területen - a kutatók szerint ezzel Európa legritkább orchideája. A tanulmány az innovatív, újfajta publikációs gyakorlatot kínáló PeerJ folyóiratban jelent meg.

Forrás: PeerJ


Etológia

Eszközt használnak a krokodilok a vadászathoz
1

Amerikai kutatók egy új tanulmányban publikálták megfigyeléseiket, melyek szerint az ázsiai mocsári krokodilok és a mississippi aligátorok esetenként félig elmerülve várakoznak gémek és kócsagok kolóniái közelében, miközben faágakat, botokat tartanak fejükön. A fészekrakáshoz alapanyagot gyűjtő madarakat így meglepően sikeresen csalogatják magukhoz. A megfigyelések szerint ez az eszközhasználó viselkedés ráadásul egybeesik a vízimadarak fészekrakási idejével, emellett pedig a hüllők aktívan gyűjtik is a botokat. A nem-madár hüllők közt ez az első ilyen csapdaállító viselkedés, melyet megfigyeltek.

Forrás:
Scientific American,   Ethology Ecology & Evolution


A denevérek levéltölcsérrel hangosítanak
4

Egy kutatópáros felfedezte, hogy a háromszínű denevér egyedei (Thyroptera tricolor), amely a tapadókorongos denevérek családjába (Thyropteridae) tartozik, ragadozók elől összesodort falevelek üregébe bújnak, ez a viselkedés más módon is hatással van az életükre. A Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című lapban Gloriana Chaverri and Erin Gillam leírják, hogy az állatok hangszóróként és hallótölcsérként egyaránt használják a leveleket. Teljes cikkünket az alábbi linken olvashatja: http://www.mrns.hu/hirek/a-deneverek-levelleltolcserrel-hangositanak


Természet- és környezetvédelem

A madárpókoknak kipusztulását a gyűjtők okozzák?2

A madárpókok nem a legnépszerűbb élőlények, de néhány fajt közülük a gyűjtők olyan nagyra értékelnek, hogy a fenmaradásuk veszélybe kerülhet. A díszállat-kereskedelem az egyik oka annak, hogy az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) 11 madárpókfajt a veszélyeztetett fajok közé sorolt. Ezek a fajok Indiában és Sri Lankán élnek, így a legnagyobb hatása annak lenne, ha betiltanák bevitelüket vagy értékesítésüket az Egyesült Államokban. A legtöbb faj a fákon él és az erdőírtás nagymértékben veszélyezteti őket. Azonban kivétel nélkül mindegyikre a kedvtelésből tartott kereskedelem jelenti a legnagyobb veszélyt. Brent Hendrixson , pókbiológus szerint az élőhelyek eltünése valószínűleg szintén nagy veszélyt jelent a tarantulákra. " Ma már azt mondhatjuk, hogy a túlzott befogás csökkenti a populáció egyedeszámát egy adott élőhelyen. " Azonban nincs semmilyen konkrét adat az Indiából vagy Sri Lankáról vadon befogott állatok számát illetően. " Az Egyesült Államokban már sok fajt szaporítanak fogságban, de létezik olyan faj is, mint pl. a vörös ejtőernyős madárpók (Poecilotheria rufilata), amely különösen nehezen szaporítható fogságban és a tenyészállatok csak vadon befogott egyedek lehetnek.

Forrás: Science Magazine

2013. december 15.

1Walter P. Pfliegler 2Nemes Nagy Zoltán 3Dr. Wlasitsch Mirkó 4Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés