2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.10.27. - 2013-10-27 21:59:26 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Heti hírösszefoglaló az élettudományok világából - 2013.10.27.

Molekuláris biológia, Sejtbiológia

A növényi őssejtek titkai

A növekedéshez szükséges új sejtek generálásáért a növényekben is az őssejtek felelősek és bár szerepük jelentős, jóval kevesebbet tudni róluk, mint az állatok, elsősorban az ember őssejtjeiről.  Belga kutatók egy új tanulmányukban felderítették a molekuláris mechanizmusát annak a folyamatnak, melynek révén a gyökércsúcsok nyugvó központjában (angol szakirodalomban QC, azaz quiescent center) a sejtek nagyon hosszú ideig megmaradhatnak őssejteknek, miközben rendkívüli módon védettek a DNS-károsodással szemben. Kiderült, a növények egy korábban ismeretlen és bonyolultan szabályozott transzkripciós faktorral biztosítják a QC sejtjeinek különleges védelmét, ez pedig sokszor hihetetlenül hosszú életet tesz lehetővé a fotoszintetizáló szervezetek számára.

Forrás: Science


Távolható transzkripciós enhancerek alakítják a koponya alakját

A Science-ben közölt tanulmány szerint az emlősök koponyaformájának, arcának kialakításáért olyan transzkripciós enhancerek (potenciálisan több ezer ilyen szekvencia) felelősek, melyek a DNS-en távol helyezkednek el az általuk befolyásolt génektől. A kutatók 200 ilyen szekvenciát karakterizáltak is.

Forrás: Science


Cukormolekulák által ismerik a növények a napszakokat

Egy, a Nature-ben megjelent cikk szerint a növények a fényes napszakokban termelt cukrok által állítják be 'belső órájukat'. A cukrok megjelenése által jelentett szignál befolyásolja a növények génexpresszióját.

Forrás: Nature


Egy prériegér nem érez fájdalmat a skorpiócsípéstől

Kutatók egy prériegér skorpiótoxinra adott (nem)reakcióját vizsgálták. A skorpiótoxin az emlősökben a Nav1.7 Na+-csatornákra hat (fájdalomérzetet eredményezve), míg a Nav1.8-as csatornákhoz nem kötődik. Az ízeltlábúakat fogyasztó sivatagi rágcsálóról kiderült, hogy a Nav1.8-as csatornái úgy módosultak, hogy egyrészt kössék a toxinmolekulákat, másrészt viszont a csatornák a méreg hatására elzáródnak. Így nem alakul ki akciós potenciál, ezáltal az egér idegrendszerében nem keletkezik fájdalomérzet. Ezáltal tulajdonképp egyenesen fájdalomcsillapítóként hat a méreg. A kisemlősben így megmaradt a fájdalom érzékelésének képessége (mely hasznos lehet a sérülések jelzése miatt), de a skorpió toxinjára immunis.

Forrás: Science


Mikrobiológia

Titkosították egy új botulizmus-baktérium felfedezésének részleteit


Felfedezték a Clostridium botulinum baktérium egy új törzsét - az elsőt az utóbbi 40 évben -, amely a botulizmus kialakulásáért felelős. Bár az eredményeket megjelentek egy tudományos folyóiratban, a kutatók megtették azt a rendkívüli lépést, hogy a felfedezés kulcsfontosságú részleteit nem közölték. Erre azért volt szükség, mert a C. botulinum által termelt méreganyagok a legveszélyesebb ismert toxinok, és jelenleg nincs ellenszer az új törzs által generált toxinra. A félelem fő oka az, hogy rosszindulatú szervezetek vagy kormányok felhasználhatnák az információkat és kifejleszthetnek egy saját törzset egy új változattal, így fennáll a hatékony és valódi bioterrorizmus veszélye.

Forrás: Scientific American


Orvostudomány

Az izzadtságmirigyek őssejtjeit vizsgálták

Az izzadtságmirigyek eredetét, illetve a mirigyekben sokáig megmaradó helyi őssejtek tulajdonságait és sorsát vizsgálták amerikai kutatók. Az eredmények olyan, az izzadtságmirigyekkel összefüggő betegségek terápiájában bizonyulhatnak hasznosnak, mint a hiperhidrózis és a hipohidrózis.

Forrás: PLoS One


A csecsemőket védi a HIV-től egy, az anyatejben található protein

A tenascin-C (vagy röviden TNC) nevű fehérjének, mely az extracelluláris mátrixban és az anyatejben is megtalálható, eddig a sebgyógyulásban tulajdonítottak szerepet. Most kiderült, hogy a HIV neutralizálásában is fontos szerepe van. Ez a protein lehet az egyik olyan faktor, amely bizonyos fokú védettséget biztosít a fertőzött anyák által szoptatott csecsemőknek. Ez a védelem sajnos nem elég hatékony, becslések szerint évente 300.000-nél is több gyermek kapja el a betegséget anyjától még a születés előtt vagy a szoptatás során.

Forrás: PNAS


Genomika

A kivi és az uborka genomszekvenciáját elemezték

Két független tanulmányban vizsgálták két jelentős élelmiszernövény genomját. Az uborka genomjának variábilis részeit térképezte fel egy kínai kutatócsoport, majd az adatok alapján rekonstruálták a növény nemesítésének történetét, valamint a genomikán alapuló növénynemesítés lehetőségeit is felvázolták. Szintén kínai tudósok pedig publikálták a kivi genomszekvenciáját, melyben 39.000 gént azonosítottak (tehát többet, mint ahánnyal az ember rendelkezik). Az adatok alapján a kivi egy ősi hexaploidizáció eredményeképp alakult azzá az egészséges gyümölccsé, melynek ma ismerjük.

Forrás: Nature Genetics, Nature Communications


Az első mérget termelő rákot fedezték fel transzkriptomikai módszerekkel


A rákok népes csoportjában eddig nem ismertek egyetlen olyan fajt sem, mely mérget termelt volna. A rendkívül ősi jellegeket mutató Remipedia osztályba (ún. gályarákok) tartozó egyik faj, a Speleonectes tulumensis szájszerveihez viszont egy új kutatás szerint méregmirigy kapcsolódik. Transzkriptomikai analízissel bizonyították a kutatók, hogy a mirigyekben különleges enzimek és paralitikus neurotoxinok termelődnek.

Forrás: Molecular Biology and Evolution


Genomiálisan Rekódolt Organizmusok - amerikai kutatók megváltoztatták a genetikai kód egyes elemeit baktériumokban

A Science folyóiratban egészen újszerű kísérletekről számolt be két különálló cikkben egy kutatócsoport, melynek tagjai az USA legjobb egyetemein és kutatóintézeteiben dolgoznak. A jól ismert modellbaktériumot, az E. coli-t használva a genom újraprogramozásának lehetőségeit és határait vizsgálták, megnyitva az utat egy esetlegesen jobb, flexibilisebb és biztonságosabb mikrobiális biotechnológia számára. A kutatók által módosított mikrobákban végzett genetikai beavatkozások minőségileg eltérnek a korábbi GMO-któl, így az ilyen élőlények megkülönböztetésére a GRO (Genomically Recoded Organism - Genomiálisan Rekódolt Organizmus) megnevezést javasolták a cikk szerzői. Bővebb cikkünk: http://www.mrns.hu/hirek/genomialisan-rekodolt-organizmusok-amerikai-kutatok-megvaltoztattak-a-genetikai-kod-egyes-elemeit-bakteriumokban


Zoológia

A gyilkos bálnáknál is létezik menopauza, mint az embereknél


A szakértők szerint ez a ritka evolúciós tulajdonság valószínűleg azért fejlődött ki a gyilkos bálnálnál,, hogy javítsa az utódok túlélési esélyeit. A Natural Environment Research Council ( NERC) kutatói több mint 550 gyilkos bálna 30 évig rögzített jutatásait adatait elemezve vizsgálták, miért alakult ki ez a sajátosság a gyilkos bálnáknál. A nőstény bálnák csak 30 – 40 éves korukig szaporodnak csak, viszont elérhetik a 90 éves életkort is. A gyilkos bálna egyike annak a három fajnak, amely sokkal tovább képes élni sokkal azután, hogy megáll a szaporodási ciklusa. Ez lehetővé teszi az anyáknak, hogy életük maradék részét utódaik felügyeletére és nevelésére fordítsák.

Forrás: The Guardian


A ganajtúró bogarak is vágtathatnak

A dél-afrikai ganajtúró bogarak egyik faja feladta a repülés képességét, helyette átvágtat a homokon hogy eljusson az áhított ürülékig. "Ez nagyon furcsa. Legtöbb rovar mozgása három lábú, amikor három láb egy háromszöget alkot, míg a másik három lábon előre mozog. Ez egy hihetetlenül stabil gyaloglás, mert mindig van három láb a földön. "Amikor egy rovar elhagyja a három lábú járást és ehelyett a lábakat együtt, párban használja, mint egy vágtató ló, valóban radikális fejlődés. A nagy kérdés: miért csinálják?" kérdezi Marcus Byrne, az University of Witwatersrand, Johannesburg kutatója, aki kollégáival együtt tanulmányozta a szokatlan rovar mozgását.

Forrás: ABC Net


Botanika

Aranyat jeleznek az eukaliptuszfák

Ausztrál kutatók kutatásai alapján az aranykeresés eredményes módja lehet az eukaliptuszok leveleinek vizsgálata. Ezek a fák a talajból felveszik a nemesfémet, a levelek aranytartalmából pedig következtetni lehet a mélyben rejlő aranylerakódásokra.

Forrás: Nature Communications


Természetvédelem

”Szellemhal” vette birtokába a Karib-térséget

A világ korallzátonyainak egy tüskés, mérgező és gyönyörű tagja, a vörös tűzhal, más néven oroszlánhal (Pterois volitans) láthatatlan a kisebb halak számára, amiket előszeretettel fogyaszt. Egy új kutatásban a James Cook University kutatói, Oona Lönnstedt és Mark McCornick szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a tűzhal rendkívül sikeres a Karib-tengeren, ahová utat tör magának az ökoszisztémába. „A tűzhalak a Csendes-óceánban őshonosak, de már uralmukba vették a Karib-medencét, amióta 30 évvel ezelőtt véletlenül oda kerültek” - állítja McCornick. „A hihetetlen sikerük, mint invazív ragadozók, régóta rejtély volt az ökológusok előtt világszerte.” Bővebb cikkünk: http://www.mrns.hu/hirek/szellemhal-vette-birtokaba-a-karib-terseget


Paleontológia

A modern ember és a neandervölgyi közös őse máig ismeretlen

A mai ember és a neandervölgyi utolsó közös őséről jelenleg is komoly vita folyik. Egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányában amellett érvel, hogy ez az ősi embertípus nem lehet azonos egyik, jelenleg ismert lelettel sem. A kutatók ezt a kijelentést a neandervölgyi és a mai ember fogazatának vizsgálatára alapozzák.

Forrás: PNAS

2013. október 27.

Walter P. Pfliegler, Dr. Wlasitsch Mirkó, Nemes Nagy Zoltán
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés