2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Helyes irányba nőnek a növények gyökerei, ha nincs gravitáció? - 2012-12-13 10:05:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Helyes irányba nőnek a növények gyökerei, ha nincs gravitáció?
 
Jól ismert, hogy a növényi növekedés mintázatait sokféle inger befolyásolja, ezek közül az egyik a tömegvonzás. A Földön a növények gyökerei sajátos módon is viselkednek, úgy mint hullámosan illetve ferdén nőnek, amelyeket eddig a gravitációtól függő jelenségeknek gondolták. Ám azok az Arabidopsis-palánták, amelyek a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) fedélzetén nőttek, megcáfolták ezt az elméletet. Az érdekes eredményeket a BMC Plant Biology folyóiratban közölték.   

Az úgynevezett hullámzás a gyökércsúcs növekedése közben úgy alakul ki, hogy egy sorozat szabályosan irányt váltó elhajlás jön létre. Azt hitték eddig, hogy ez a mintázat kapcsolatban áll egy bizonyos fajta „észleléssel”, az akadályok elkerülésével.  Ez a  mechanizmus a gravitáció érzékelésétől és az arra adott választól is függ.  A ferde növekedés a gyökerek rézsútos irányban történő növekedése, egy közel függőleges felülethez viszonyítva a mai napig nem tisztázott folyamat, azt feltételezték, hogy a gyökér mintegy elhajlik a gravitáció irányától és ez hasonló mechanizmussal működik, mint a hullámzás. Ugyan pontosan nem értjük ezen növekedési mintázatoknak az alapját, a gravitációt az egyik fő faktornak tekintették a folyamatok során.

A kísérlet során figyelték hogy zajlik a gyökérnövekedés ha a tömegvonzást teljes egészében kiiktatják. A kutatócsoport tagjai (Floridai Egyetem, Gaineswille) az Arabidopsis thaliana növény két kultúrváltozatát (Wassilewskija (WS) és Columbia (Col-0) vizsgálták  a Nemzetközi Űrállomáson. A palántákat speciális „kapszulákba” tették, amelyekben a növények ellátását biztosító berendezéseken kívül egy-egy kamerarendszer is helyet kapott, és hatóránként fényképeket szolgáltatott készített a növényekről. Az ISS-ről kapott telemetrikus adatokat valós időben dolgozták fel a Kennedy Űrközpontban, összehasonlítva a földi kontrollnövényekkel .

A gyökér negatív fototropizmusa jól dokumentált, szerepe azonban nem tisztázott.  A szerzők azt találták, hogy a gravitáció hiányában, ha az irány megválasztását segítő fény jelen van, az űrbeli gyökerek erős negatív fototropizmust mutattak, és a hajtás növekedésével ellentétes irányban nőttek, ahogy azt a Földön is teszik. Az űrbeli gyökerek növekedésének útvonala a fent említett összetett hullámzó és ferde mintázatokat is követte, mint amit földi, gravitáció mellett élő társaikéi. Sőt, az egyes kultúrváltozatok megtartották csak rájuk jellemző ferde irányú mintázataikat is!


Ám azonban, a kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy a hullámzás mértéke eltért a földi növényekétől, ugyanis sokkal finomabb, sűrűbb volt (többször váltott irányt), a ferde mintázatok viszont azonos mértékűek voltak. Ezek az eredmények azt erősítik meg, hogy két fenti nem azonos eredetű jelenségnél a tömegvonzásnak nincs mechanisztikus jelentősége (
1. ábra).1. ábra

Anna-Lisa Paul és Robert Ferl vezető szerzők szerint: „Habár a növények a gyökér orientációjában használják a gravitációt a Földön, világos, hogy a gravitáció se nem esszenciális, se nem az egyetlen faktor, ami befolyásolja a gyökér növekedési mintázatát.”  Úgy tűnik, a környezet más jellemzői is szükségesek ahhoz (annak érdekében), hogy a gyökér a magtól elfelé nőjön, így megkönnyítve az esélyeket ahhoz, hogy vizet és tápanyagokat találjon, biztosítva a túlélését.

Forrás:
Phys.org, Kép

2012. december 13.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés