2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hatékonyabb fehérjeszintézist eredményezhet egy, a ritka kodonokat vizsgáló kutatás - 2013-10-03 12:10:30 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hatékonyabb fehérjeszintézist eredményezhet egy, a ritka kodonokat vizsgáló kutatás

Amerikai kutatók a baktériumok génjeinek elején található kodonok előfordulását vizsgálva a fehérjeexpresszió szabályozásában fontos jelenséget derítettek fel. Az eredmények a heterológ génexpressziót használó biotechnológiai ipar számára is hasznosak lehetnek.

A legtöbb aminosavat a genetikai kódban többféle, 3-3 nukleotidból álló kodon jelöli, emiatt többféle, az aminosavak szállítását végző tRNS is, melyek felelősek ezen építőköveknek a szintetizálódó fehérjékbe való beépüléséért. Azonban egyes szinonim kodonokat gyakrabban, másokat pedig ritkábban használ a genetikai kód. A ritkán használt kodonok a legtöbb élőlényben halmozottan fordulnak elő a fehérjék N-terminálisát kódoló génszakaszokban, de ennek oka eddig nem volt ismert.


Egy, a Science magazinban közzétett tanulmányban egy amerikai kutatócsoport most az E. coli baktérium felhasználásával vizsgálta ezt a jelenséget, új generációs szekvenáló- és DNS-szintetizáló technikák bevetésével. A kutatók 14.000-nél is több rövid mesterséges szekvenciát szintetizáltak, melyekben változó arányban helyeztek el ritka kodonokat, vagy az mRNS olvasását lassító szekvenciákat, illetve mindkettőt egyszerre. Ezeket a szekvenciákat aztán könnyen vizsgálható riportergének elejére helyezték. Ezek segítségével tesztelhették a ritka kodonok fehérjeszintézisre gyakorolt hatását.

Az eredmények alapján a ritka kodonok feldúsítása az N-terminális régióban jelentősen növelte a fehérjeexpresszió szintjét, átlagban 14-szeresre, de egyes esetekben 60-szoros növekedést is mértek. A kísérletek során azt is sikerült megállapítani, hogy miként eredményeznek magasabb fokú expressziót a ritka kodonok: jelenlétük megakadályozza a szintézist lelassító másodlagos mRNS-struktúrák kialakulását. Ez úgy derült ki, hogy amikor a lassító szekvenciák és a ritka kodonok együttesen voltak jelen egy gén elején, annak expressziója se nem nőtt, se nem csökkent.

Az N-terminálison található kodonok furcsaságai nemcsak elméleti szempontból érdekesek, hanem a heterológ génexpressziót alkalmazó biotechnológiai ipar számára is fontosak. A heterológ expresszió során egy idegen faj fehérjéjét pl. baktériumban termeltetik. Hormonok, oltásra használt antigének  és egyéb gyógyászati célra használt molekulák termelése is ezzel a módszerrel történik. Az új eredmények alapján tovább lehet majd optimalizálni egyes iparilag vagy gyógyászatilag fontos fehérjék expresszióját és ezáltal a kihozatalt is a termelés során.

Forrás: SciencePhys.org

Kép: A tanulmányban a különböző fehérjék expressziósszint-változását színkóddal jelölték.

2013. október 3.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés