2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hatásos lehet a százlábú mérge fájdalomcsillapításra - 2013-10-09 11:44:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hatásos lehet a százlábú mérge fájdalomcsillapításra

A kínai vörösfejű százlábú (Scolopendra subspinipes mutilans) mérge, amit áldozata megbénításához használ, olyan molekulát tartalmaz, amely a kutatások szerint még a morfiumnál is sokkal hatékonyabban csillapítja a fájdalmat. Az egérkísérletekben tapasztal eredmények olyan gyógyszer kifejlesztéshez vezetnek, amit krónikus fájdalmakra szedhetnek az emberek- mondja Professzor Glenn King, a kutatás társszerzője a Queenslandi Egyetemről.

A kutatás célpontja a feszültségfüggő Na-csatornák fehérjéi (Nav), amik kulcsfontosságúak az elektromos ingerület vezetésében a neuronokban és egyéb ingerelhető sejtekben. Az emberben kilenc különböző feszültségfüggő Na-csatorna van. Az első vizsgálatok szerint ezen csatornák közül a Nav1.7-es a legfontosabb a fájdalom továbbításában. Azoknál az embereknél, akiknek ezen fehérjét kódoló génje mutációt szenvedett, képtelenek fájdalmat érezni. Korábbi kutatások, amelyek ezt a csatornát célozták, elakadtak, mert a gyógyszer más feszültségfüggő Na-csatornán is kifejtette gátló hatását, amely viszont fontos szerepet játszanak a szív és izom működésben. „A kutatás nehézsége egy olyan molekula megtalálása, amely csak erre a Nav1.7 csatornára szelektív – teszi hozzá King.”

Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciencies hasábjaiban publikálták King és kínai kollégái, akik azt tapasztalták, hogy a kínai vörösfejű százlábú (Scolopendra subspinipes mutilans) mérge 150-szer szelektívebb a Nav1.7 csatornához, mint a többihez. Azokba az egerekbe, amelyekbe a méreg egyik fehérjéjét (Ssm6a) magas dózisban befecskendezték, nem jelentkezett mellékhatás a vérnyomás és szív frekvenciájukban. A hő- és sav-indukált fájdalom tesztekben a molekulával hasonló eredményeket értek el, mint morfiummal, míg a vegyszerrel kiváltott fájdalom tesztekben sokkal hatásosabb volt ez előbb említettel szemben. King szerint nem valószínű, hogy a betegeknél tolerancia vagy addikció fog kialakulni a méregből kivont molekulával szemben, mert a morfiummal ellentétben ez nem a receptorokat blokkolja.

Egyre több új fájdalomcsillapító kifejlesztésére irányuló kutatás középpontjában az állati mérgek állnak, de ez az első ilyen kutatás, ami a százlábúakat célozta meg. A jelenlegi kutatás a Kínában élelmiszer felhasználás céljából tartott százlábúakra összpontosít, de King és kollégái reménykednek, hogy az eredmények a százlábúak mérgét a gyógyszerfejlesztés fő forrásává emelik. King szerint is érdekes, hogy zsákmányszerzéshez használt molekulának lennének terápiás felhasználása is, habár a különbség a rovarok és az emberek ioncsatornái között teszik lehetővé ezen molekula ellentétes alkalmazását. Az emberekkel ellentétben, a rovaroknak csak egyféle feszültségfüggő Na-csatornájuk van, ami gyakori célpontja egyéb ízeltlábúak, mint például a skorpiók és a pókok mérgében lévő fehérjéinek.

A százlábúak több száz millió éve már kidolgozták a legegyszerűbb módját a préda elejtésének, azzal hogy megbénítják őket blokkolva a Nav csatornáikat. „Szerencsések vagyunk, hogy az emberben található kilencféle Nav csatornából, azt az egyet célozza, amit mi is kerestünk”- összegzi King.

A legfrissebb amerikai kutatások kimutatták, hogy a krónikus fájdalomcsillapítás gazdasági költsége 600 milliárd dollár volt évente, több mint a daganatos megbetegedések, a szív-érrendszeri problémák és a cukorbetegségek együttes gazdasági költsége. „Becslések szerint átlagosan a népesség 20%-a szenved valamilyen jellegű krónikus fájdalomtól, ami alatt a három vagy több hónapon át fennálló fájdalmat értjük”– teszi hozzá King. „A kutatás következő lépeseként olyan kifinomult fájdalommodellben szeretnék vizsgálni a fehérjét, ami hűen visszaadja azokat az állapotokat, amiket rheumatoid arthritisben és daganatos betegségekben tapasztalhatóak.”

Forrás:
Abc.net.au, Kép


2013. október 9.

Dr. Wlasitsch Mirkó

 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés