2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hat tévhit a fogakkal kapcsolatban - 2010-08-12 18:12:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hat tévhit a fogakkal kapcsolatban

A rendszeres fogmosás, a félévente javasolt fogászati szűrés alapvető a száj egészségének megőrzésében. Ez mindenki számára ismert, azonban sok tévhit él a legtöbbünkben a szájhigiénével kapcsolatban, melyeket a Tufts University School of Dental Medicine (TUSDM) kutatója most górcső alá vett, hogy eloszlassa a téves elképzeléseket
.

1.    tévhit: A fogbetegségek a szájra korlátozódnak

A várandós anyák sokszor nem tudják, hogy a táplálkozásuk milyen hatással van a magzat fogfejlődésére. A terhesség alatti szegényes táplálkozás a születendő gyermek fogainak szuvasodásához vezethet. Carole Palmer, a TUSDM professzora szerint „a magzat 14 hetes és 4 hónapos kora között a kalcium-, D-vitamin, illetve A-vitamin hiány könnyen szájbetegségekhez vezethet.” Bizonyos adatok alapján a B6, valamint a B12 vitamin hiánya a nyúlszáj, illetve a farkastorok kialakulásának kockázatát növeli.

Gyermekeknél a fogszuvasodás a leggyakoribb megbetegedések közé tartozik, mintegy ötször gyakoribb, mint a gyermekkori asztma. Palmer szerint „ha a gyermek fájdalmat érez a szájában, az könnyen táplálkozási zavarokhoz vezet, így közvetve akár szájbetegségek is állhatnak a növekedési zavarok, illetve a kóros elhízás hátterében.”

2.    tévhit: A nagyobb mennyiségű cukor hamarabb okoz fogszuvasodást

Nem a bevitt cukor mennyisége számít, hanem a szájban, a fogakkal való érintkezés időtartama. Palmer szerint „az olyan ételek, mint a lassan olvadó cukorkák, vagy az üdítőitalok hosszabb időt töltenek a szájban. Ez azt jelenti, hogy a fogak hosszabb ideig vannak kitéve a szájban található baktériumok által termelt savak káros hatásának.”

3.    tévhit: A tejfogak fogszuvasodás miatti elvesztése nem jelent problémát

Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogak fogszuvasodás következtében történő kihullása nem számít, mivel ezek a fogak amúgy is cserélődnek. Ez azonban tévedés. A tejfogakon kialakuló szuvasodás az állandó fogak fejlődő koronáját károsíthatja. Ha a tejfogak idő előtt hullanak ki, az állandó fogak rossz pozícióban nőhetnek, amit később fogszabályzással korrigálni kell.

4.    tévhit: A csontritkulás csak a gerincben és a csípőben jelentkezik

A csontritkulás (osteoporosis) fogvesztéshez is vezethet. A fogak az állkapocscsonthoz rögzülnek, így a kalcium-, illetve D- és K-vitamin szegény étrend hatására fogaink kihullhatnak.
Palmer szerint „Az állkapocs, az íny, az ajkak, a lágy- és kemény szájpad egészségének megőrzéséhez megfelelő étrend szükséges.”

5.    tévhit: A műfogsor használata jobb étrendet tesz lehetővé

Sokan úgy gondolják, hogy a műfogsorépítés után változatosabb étrendet fogyaszthatnak. Azonban ha a protézis nem illeszkedik megfelelően, az idősebbek gyakran fordulnak olyan ételek felé, amelyeket könnyebb megrágni, de tápértékük kicsi. Ilyenek például a sütemények. Palmer szerint: „a műfogsort viselőknek meg kell győződniük arról, hogy a protézis megfelelően illeszkedik. Ha még ezután is rágási nehézségeik vannak, még mindig fogyaszthatnak tápláló ételeket, például párolt zöldségeket.”

6.    tévhit: A fogszuvasodás csak a fiatalok problémája


A felnőttek és idősek esetében a visszahúzódó íny a fog gyökerének szuvasodásához vezethet. Sok általánosan elterjedt gyógyszer, például az antidepresszánsok, a vízhajtók, az antihisztaminok és a nyugtatók is növelhetik a fogszuvasodás kockázatát a nyálmennyiség csökkenésén keresztül. A nyáltermelés csökkenése azt jelenti, hogy a szájüreg lassabban tisztul. Ez a betegségek kockázatát növeli. Ilyen esetekben a sűrűbb vízfogyasztás jelenthet megoldást.

A cikk a Nutrition Today júliusi/augusztusi számában jelent meg.

ScienceDaily (Aug. 5, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Fogas kérdésre adnak választ fogaink

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 10, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés